ФАКТИ.БГ
  • захарий княжески-
  • библиотека-
  • контурглобал

Пазителите на ключа към знанието

Векове наред човечеството гледа на знанието като на основа, върху която да изгради стабилността на днешния ден

Публикувана: 11 Май, 2021 15:08
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1329
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Някога, през 9-и век, жена на име Фатина ал-Фихри решава да създаде библиотека към един от най-старите университети в света – „Ал Карауин“ край Фес, Мароко. Библиотеката съхранявала ценни ръкописи, които били надлежно прибрани в старинна зала. Тя се отваряла единствено с 4 специални ключа, дадени на различни хора. За да се влезе в залата, било нужно и четиримата да отворят вратата в един момент. Защото ръкописите били ценност за поколенията, на които предстояло да изградят бъдещето, но и мост към миналото, в което знанията са били натрупани.

Векове наред човечеството гледа на знанието като на основа, върху която да изгради стабилността на днешния ден. Библиотеките продължават да бъдат крепости, построени върху хиляди изписани страници, където добрата стара книга чака своя откривател, а до нея новите технологии държат достиженията на света на един клик разстояние от любопитните. Дигиталната епоха прави нещата по-бързи, сигурни и достъпни. Но това не значи, че библиотеките нямат нужда от своите съвременни пазители.

На 11 май България отбелязва Деня на библиотекаря. За Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора това е типичен работен ден. Само преди година обаче епидемията от COVID-19 ограничава достъпа до обществени институции, включително и библиотеките. Когато възможността за посещение се подновява, библиотекарите имат нужда от бързо намиране на решение, което да създаде безопасна среда за посетителите. „Лутахме се и търсехме различни варианти, така че читателите и ние самите да бъдем спокойни“, обяснява директорът на библиотеката Надежда Груева.

В този важен момент помощта се появява. Тя идва от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, една от водещите електропроизводствени мощности в страната, произвежда над 10% от електроенергията, необходима за битовите потребители и бизнеса на вътрешния пазар. През последните години тя инвестира повече от 4,5 милиона лева в проекти в полза на обществото. Социалните инициативи са насочени основно към местните общности – болници, училища, социални институции, инфраструктура, библиотеки.

„Помощта им беше навременна и затова – неоценима. Доставиха дезинфекциращи средства и безконтактни диспенсъри, които инсталирахме на двата входа на библиотеката и най-посещаваните отдели. Старозагорецът чете. Той не се притесняваше от библиотеката, а от използването на обществени услуги. Ето защо беше важно да намерим бързо решение, за да осигурим безопасна среда. Ние се почувствахме спокойни, а хората защитени“, уточнява Груева.

Устойчивото партньорство между библиотеката и „КонтурГлобал Марица Изток 3“ започва много преди началото на епидемията. Вече 8 години компанията проявява интерес към нуждите на библиотеката, диалогът е интензивен, а успешните проекти валят един след друг.

„Тийн зоната” е нашата гордост. С помощта на централата ремонтирахме, обзаведохме и обособихме специален кът за младежите – модерно технологично пространство с подходящи нови заглавия, компютри и интернет. Снабдихме зоната и с т.нар. STEM конструктори, за да предложим на старозагорските деца интересни и полезни научни занимания, при това много преди в страната да се заговори масово за подобни програми”, споделя директорът на културната институция.

От години ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ подпомага библиотеката – централата неведнъж е осигурявала безвъзмездно обзавеждане и компютърно оборудване за читалните, филми за летните занимания на малчуганите, подпомагала е и обогатяването на библиотечния фонд чрез дарение на книги от български и чуждестранни автори, популярна литература на чужди езици, както и абонаменти за периодични издания, свързани с екологията и минното дело.

„Изключително щастливи сме от възможността да си партнираме с Регионалната библиотека в Стара Загора по значими социални проекти. Последната година беше истинско изпитание за тяхната важна социална мисия. Нашата задача бе да върнем усещането за сигурност, което да възстанови топлата връзка между читателите и библиотеката. Радваме се да видим резултатите и сме готови да продължим устойчивото си партньорство в бъдещи проекти“, споделя Надя Синигерска-Бохорова, мениджър „Корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие“ в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

И днес Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ продължава традицията книгата да бъде опазена, независимо от епохата и нейните предизвикателства. За разлика от старинната библиотека в Мароко, тук вратите към знанието се отварят с по-малко ключове. Но подобно на нея и тя има необходимост от своите пазители, които да бъдат винаги насреща, когато това се налага.

Стара Загора / България

Платена публикация

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.


Ловци на бисери
Тереза Мей
Премиерът на Обединеното кралство коментира по Би Би Си бъдещите творчески планове на правителството по темата "Брекзит"
Хората са го казали, ще го изпълним."

Още бисери
ТОП 5