Last news in Fakti

6 Февруари, 2013 11:28 6 554 0

Карнавалът в Бразилия

  • карнавал-
  • бразилия-
  • рио-
  • салвадор-
  • самба-
  • школа-
  • танци

Едно от най-важните събития в Бразилия безспорно е карнавалът в Рио де Жанейро. Туристи от цял свят вече са в града и се готвят за официалното откриване на едно от най-ярките събития в света, което ще бъде на 8 февруари.

Има различни мнения, свързани с произхода на карнавала. Учени предполагат, че традицията на карнавала простира своите корени много преди Рождество Христово.

Една от версиите за произхода на думата карнавал отвежда към думата “carrum novalis” (т.нар. “морска колесница”), празник с маски в древен Рим.

Според някои учени “carnelevale” се свързва с двата латински корена carno (месо) и vale (сбогуване). Тълкуванието е, че това е своеобразна граница, която бележи началото на 40-дневния Велик пост, който приключва с Възкресение Христово.

Корените на карнавала могат да бъдат потърсени още в езическите церемонии в чест на древноегипетския бог Озирис, Дионисиевите тържества и в римските Сатурналии. След налагането на християнството, на много от тях е била наложена забрана.

Но през Ренесанса, след мрачната атмосфера на Инквизицията, възраждането на подобни тържества е като свеж бриз, хората забравят за всичко, празник на свободата, волността, жизнелюбието и фантазията.

Повечето карнавали по света са свързани с прогонването на зимата, с посрещането на пролетта, с жизнелюбието, радостта и свободатае бележат времето преди Великите пости и Пепелната (чистата) сряда (46 дни преди Великден).

В Бразилия традицията за провеждане на карнавала е наложена от португалските имигранти. Интересното е, че традиционният празник е бил по-скоро подобен на улични боеве, в които се използвали сурови яйца и черупки от яйца, пълни с гипс или брашно или балони пълни с вода. Обитателите на околните къщи изсипвали върху главите на минувачите кошници с фасул и царевични зърна.

По-късно и други страни от Европа дават своя принос в карнавалната традиция, като прокарват идеята за маски и маскарадни костюми.


Вече  в продължение на много години, основен елемент  в най-колоритният карнавал в Бразилия – този в Рио де Жанейро, са парадите на самбата. Празникът започва 40 дни преди Страстната седмица. Официалните мероприятия траят три дни – от неделя до вторник.

За провеждането на грандиозното шествие е построен специален Sambadrom – алея с дължина около 700 метра. В дъното на тази алея, която със сигурност е най-магическото място по време на карнавала, се намират трибуни, които могат да поберат 700 000 човека. Около 40 000 места на тези трибуни са оборудвани с барове и столове.

В продължение на две нощи се изявяват най-добрите школи по танци. В тях се подготвят спектаклите, пишат се сценариите, музиката и текстовете на песните за карнавала. В рамките на феерични спектакли,  под светлината на прожекторите, под грохота на барабаните и дъжд от конфети, по протежение на алеята се движи шествието от хора, чиито ослепителни костюми често тежат повече от 10-15 килограма.

Само за една нощ в шествието взимат участие около 5 000 човека.  Има жури, което оценява всичко – от костюмите, до музиката и песните, по зададената тема. Накрая се избира най-добрата школа по самба, която с гордост носи най-престижното отличие на страната.

Най-известен по света е карнавалът в Рио,  но празникът се отбелязва в цяла Бразилия, като на места е с по-автентичен привкус Това е така особено в северната част на страната, където танцът „фрево” замества самбата, в тградовете Салвадор да Баия и Сао Луис ду Мараняо.

Град Салвадор (Salvador) или Салвадор де Байа е третият по големина град в Бразилия и е централното населено място на щата Байа. Разположен е по средата на южноамериканското крайбрежие в бразилската част – между град Ресифе, в посока север и от Рио де Жанейро, в посока юг.

Салвадор се намира на полуостров, който навлиза на десетки километри навътре в Атлантическия океан. Самият град има прекрасна стара част, която е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и е популярен с енергичната си музикална сцена и карнавални празненства.

В Салвадор по традиция се провеждат шествия по улиците на града и в тях участват около 2 милиона души. Мнозина казват, че най-автентичният, типичен карнавал не е в Рио, а в Салвадор.

Там истинските бразилци, включително и кариоките (жителите на Рио де Жанейро – бел.ред.) отиват, когато градът им се напълни с туристи от цял свят, които искат да видят шоуто на школите по самба и състезанията.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА