14 Юни, 2021 08:35 3 040 1

Галерия „Сан Стефано“ показва нов голям български портретист

  • николай николов-зиков-
  • портретист-
  • художник-
  • изложба

Николай Николов-Зиков представя селекция от 35 портрета, рисувани от 60-те години, буквално до днес

От 14 юни 2021 г. в основния салон на галерия „Сан Стефано“, в продължение на един месец ще бъде изложена експозиция с живописни портрети, рисувани от художника Николай Николов-Зиков. Зиков нашумя в края на миналата година, когато Министерство на културата представи селекция от негови отхвърлени от соццензурата сюрреалистични платна, рисувани през 70-те и 80-те години.

Галерия „Сан Стефано“ показва нов голям български портретист

Днес емблематичният автор представя селекция от 35 портрета, рисувани от 60-те години, буквално до днес, сред които могат да се видят, както авангардни експерименти, така и творби изпълнени в духа и техниката на старите майстори. Специален акцент в изложбата ще бъде докараното от Врачанската художествена галерия платно „Непобедена земя“, предизвикало сензация на обща художествена изложба във Враца през 1976 г.

Николай Николов-Зиков е роден в София през 1946 г. Завършва Художествената гимназия и Декоративно-монументална живопис в Художествената академия (1975 г.). Още по време на следването си попада в декадентската среда на „Млечният бар“, едно от бохемските кафенета на София, в което се оформя интелектуален кръг, начело с харизматичния Владимир Свинтила.

В началото на 80-те години е принуден да се откаже от живописта и започва да се занимава с реклама. Изявява се и в областта на декоративно-монументалните изкуства, реализирайки множество металопластики, мозайки, скулптури, фрески и т.н. Негово дело е и изящната скулптурна композиция „Ян Бибиян и дяволчето Фют“ в Мадарската градина в София


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SAAB

    0 0 Отговор
    Голямо му е .....самочувствието ! Другото е видно колко е "голямо" !