Last news in Fakti

17 Юни, 2021 10:13 5 235 13

Опаковат Триумфалната арка по проект на Кристо

  • триумфална арка-
  • проект-
  • кристо

Арката ще бъде опакована в 25 000 квадратни метра рециклируема полипропиленова материя, фиксирана с 3000 метра червено въже, също рециклируемо

Опаковат Триумфалната арка по проект на Кристо - 1
Снимкa: Shutterstock

Триумфалната арка в Париж ще бъде опакована в сребристо-син текстил и червено въже в посмъртно изпълнение на проект на артиста Кристо, създаден още в началото на 60-те години на миналия век, съобщи електронното издание на британския The Guardian, цитиран от novini.bg.

Следващият месец ще започне работата по инсталацията "Триумфалната арка. Опакована" на един от най-популярните монументи в света. Стойността на проекта е 14 милиона евро. Арката ще бъде опакована в 25 000 квадратни метра рециклируема полипропиленова материя, фиксирана с 3000 метра червено въже, също рециклируемо.

Инсталацията ще осъществи мечтата отпреди повече от 60 години на Кристо и съпругата му Жан-Клод, които правят първите планове по проекта през 1962 г. в стая под наем близо до монумента.

"Можем да осъществим този проект днес, защото те вече са нарисували всеки визуален и артистичен детайл от него. Това е сто процента проект на Кристо и Жан-Клод. Тяхното желание бе той да се осъществи, дори и след като той си отиде. Ние просто осъществяваме неговата визия", каза племенникът на твореца Владимир Явашев пред "Гардиън".

Той поясни, че Кристо и Жан-Клод са имали фотомонтаж как ще изглежда опакованата Триумфална арка, но така и не предложили да направят инсталацията, защото смятали, че няма да получат разрешение, каза още той.

Идеята е съживена през 2017 г. по време на изложба на Кристо и получава одобрението на властите в Париж и на Центъра за националните монументи. Жан-Клод почина през 2009 г., а роденият в България Кристо издъхна на 84 години в края на май миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Афера

    18 10 Отговор
    Глупостите на един безродник

    Коментиран от #5

  • 2 сектант

    8 8 Отговор
    Как е истинското име на то Кристо? Да не е некой Кръстьо?

    Коментиран от #6

  • 3 РАЗ ДВА

    12 8 Отговор
    Голямо простотия и харчене на пари!
  • 4 Големото изкуствено"изкуство"

    6 6 Отговор
    Пълен фейк.Брат му Анани,актьора,го харесвам.Той игра Николай Жарков,боксьора в "Последния рунд"филм по книгата и сценария на Тонич,хлапе бях,филмът е отпреди около 55 г.И в други филми също,сега Анани е стар,но жизнен,ходи по митинги и не се предава.А този "Кристо" е световно известен и вселенски скучен за мен..
  • 5 лисичка

    11 7 Отговор

    До коментар #1 от "Афера":

    Така е когато бездарието се превърне в "изкуство". То е като джендърството - жена/мъж си, ама не съвсем, а може и хич да не си. Болни мозъци които трябва да се лекуват.
  • 6 !!!?

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "сектант":

    Пред Кристо сегашния министър на културата е просто един Минеков !!!?

    Коментиран от #8

  • 7 Механик

    2 0 Отговор
    Тоя може да прави нещо безполезно, ама барем прави нещо. Защото онзи ден прочетох, че италиански скулптор в продал за 15000 евро, невидима скулптура.
  • 8 Познаваш ли го тоя кристу?

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "!!!?":

    Не,разбира се,просто искаш да "ухапеш" Минеков.Ама ви се клатят зъбките,гробарчета,след мощния ъпъркут на четвърти април,не ставате вече,съболезнования..

    Коментиран от #9

  • 9 !!!?

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Познаваш ли го тоя кристу?":

    Познавам един Минек !!!?
  • 10 един от село

    2 0 Отговор
    С тези пари да бяха опаковали Бузлуджа, по-файда щеше да има, да не я вали барем.
  • 11 Gen Gurko

    2 0 Отговор
    Този кукуригу българофоб продължава с опаковането, наречено от идиотите изкуство.
  • 12 Сандо

    2 0 Отговор
    Глупостта е вечна,а балъците - безброй!
  • 13 Alex

    0 0 Отговор
    Това събитие е като оная приказка за голия цар-никой не смее да каже,че това си е пълна глупост и "умните" глави цъкат с език и казват на нищото,че било нещо...