Last news in Fakti

16 Февруари, 2013 15:49 1 177 0

Защо бяха опаковани символите на София

  • паметници-
  • васил левски-
  • опаковани
Защо бяха опаковани символите на София - 1
Паметникът на Васил Левски задава въпроси. Снимка: БГНЕС

Три от символите на София осъмнаха днес опаковани в стила на прочутия ни сънародник Кристо. Паметникът на Васил Левски, на Патриарх Евтимий и Руски паметник привличаха смаяните погледи на минувачите, защото бяха скрити под бяло платно с изрисуван огромен въпросителен знак върху него.

До монумента на Левски освен това имаше и надпис "Защо паметникът е издигнат на това място?", а до този на Патриарх Евтимий - "Коя столица е защитавал този патриарх?". Знаците върху опаковката пък напомниха на мнозина за четирите въпросителни в  тефтерчето на Апостола след обръщението „Народе????“, с които той сякаш е искал да събуди българите...

Инициативата в навечерието на 140-ата годишнина от гибелта на Васил Левски е на Националния исторически музей, а се финансира от фондация "Св. Св. Кирил и Методий". Тя желае да провокира интереса на хората и особено на младите към българската история. Нетрадиционната кампания има и друга цел: да събере средства за детски образователен център към НИМ по проекта „Учене чрез преживяване за деца".

Малко по-късно през деня служители на Столична община започнаха да „събличат“ паметника на Васил Левски. Близо час им беше нужен да свалят белия плат от монумента. Стана ясно, че някакъв злосторник или прекалено любопитен гражданин спрял с колата си и започнал да реже с нож въжетата, с които е било затегнато платното. Това доведе до струпването на доста полиция в района.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА