18 Август, 2021 12:42 4 533 4

Откриха удивително добре запазен скелет в Помпей (СНИМКИ)

  • помпей-
  • археология-
  • археологически разкопки-
  • откритие-
  • скелет-
  • кости-
  • останки

По скелета е запазена косата на покойника

Откриха удивително добре запазен скелет в Помпей (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA

Археолози откриха забележително добре запазен скелет при разкопки на гробница в древния град Помпей, която хвърля светлина и върху културния живот в града, преди той да бъде унищожен при изригването на вулкан през 79 г., пише БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Бели коси и част от ухо заедно с кости и фрагменти от плат са открити в гроб в некрополиса на Порта Сарно, разположен източно от центъра на Помпей. Находката е необичайна, тъй като повечето възрастни по онова време били кремирани.

Откриха удивително добре запазен скелет в Помпей (СНИМКИ)

Откриха удивително добре запазен скелет в Помпей (СНИМКИ)



Надпис на гробницата сочи, че тя е на Маркус Венериус Секундио, който организирал представления на древногръцки в Помпей. Според експерти това е първото потвърждение, че гръцкият бил използван редом с латинския в Помпей.

"Представленията на древногръцки са доказателство за жизнения и открит културен климат, характеризирал древен Помпей", каза по повод находката директорът на археологически парк Помпей Габриел Цухтригел.

Изригването на вулкана Везувий през 79 г. унищожава Помпей. Разкопките през годините се натъкват на забележителни находки - гробници, колесници и жилища, декорирани с изящни фрески.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    6 6 Отговор
    ОТНОВО ДЕДОТО НА ПРОСТАКА ОТ БАНКЯ.....убит от комунистите
  • 2 адаша

    6 2 Отговор
    Излагат се! Я да поразровят още . Има надписи и на северномакедонски...
  • 3 Раданч Татлъту

    4 5 Отговор
    Брачед на Лили Иванова?🤡
  • 4 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    7 3 Отговор
    Гледах всички научнопопулярни филми за Помпей. Изумен съм, какви талантливи хора е имало преди 2000 години - фреските са като истински, и днес не всеки може да ги нарисува, също и прекрасни мозайки. Изкуството е било на почит! Имали са и водоснабдяване с виадукти и оловни тръби с някакви по-примитивни кранове във всеки дом. Това означава, че човешките способности са еволюирали от много по-голямо време, от десетки хиляди години или поне от 100 000 г. Помпей много ме вълнува още от детството ми, когато прочетох как случайно са го открили затрупан. Сега има много повече информация. Браво на учените, които се занимават с Помпей!