Last news in Fakti

24 Август, 2021 12:40 1 789 2

Синелибри 2021 ще се проведе под мотото „Божествена комедия“

  • синелибри-
  • литература-
  • божествена комедия-
  • кинофестивал-
  • филми-
  • книги-
  • култура-
  • изкуство

Церемонията по откриване ще се състои на 2 октомври

Синелибри 2021 ще се проведе под мотото „Божествена комедия“ - 1
Снимка: БГНЕС

Седмото издание на трепетно очаквания кино-литературен фестивал Синелибри ще се проведе в интервала 2-31 октомври в София и още седем града в България: Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово, Благоевград и Стара Загора. Мотото тази година е „Божествена комедия“, с което единственият кинофорум у нас, черпещ вдъхновение от литературни шедьоври и техните прочити на големия екран, отбелязва 700 години от смъртта на Данте Алигиери, „бащата на италианския език“, съобщиха организаторите на фестивала.

Визията на фестивала е дело на талантливата художничка и визуален артист Мария Налбантова. Възпитаничка на Националната художествена академия, Мария е участвала в изложби в Испания и Франция и е отличена с много награди у нас и в чужбина. Тя се изявява в областта на съвременните визуални изкуства, като експериментира с различни медии и техники: рисунка, колаж, художествена книга, инсталация, видео. Тук Мария интерпретира идеята за лавровия венец, който мигновено препраща към образа на Данте и взаимодействието между литературата, киното и изобразителното изкуство. Във визуалната иконография лавровият венец е символ на достойнство, слава, благородство и храброст, а в митовете на древна Гърция той е свързан с Аполон, покровителя на изкуствата и състезанията. Неслучайно много от филмовите отличия днес интегрират образа на лавровото дърво. Освен че е почти задължителен атрибут при изобразяване на автора на „Божествена комедия“, в случая венецът въздейства и като символ на четене, гледане и разбиране. През всяко листенце „наднича“ някой легендарен творец - става дума за представители на различни епохи, раси, възрасти и националности, които внушават посланието, че творецът е немислим без своята публика. Мария Налбантова работи и по официалното видео на фестивала, както и върху пърформанса, който ще даде старт на церемонията по откриване.

По традиция и тази година програмата предвижда два конкурса: за пълнометражен игрален филм и за късометражен филм. В синхрон с концепцията и ключовата визия на фестивала кинопродукциите извън официалния конкурс са разпределени в седем модула, в т.ч. Седмото небе, Седмото изкуство, Седемте морета, Седем чудеса, Лирата на Аполон, Плеяда, Седемте джуджета. Всеки модул се състои от седем филма. Модулът с филми, включени в престижния международен конкурс за пълнометражен игрален филм, носи името Плеяда и обхваща 7 филма със „звезден статус“, колкото са Плеядите в древногръцката митология, а късометражните филми, включени в програмата, са обединени в модула Седемте джуджета. Зад седемте струни на Лирата на Аполон, която символизира добродетели като умереност и равновесие, стоят 7 равноценни световни премиери!

Церемонията по откриване ще се състои на 2 октомври, а билетите за тържественото събитие тръгват в продажба от 1 септември. Предвид сложната здравна обстановка и тази година фестивалът ще има паралелно дигитално издание, което ще се състои в платформата Neterra TV. Очаква се кино-литературните премиери през октомври да бъдат посетени от много специални гости, в т.ч. режисьори, сценаристи, актьори, продуценти, светила на европейската филмова и литературна сцена. Предстои да бъдат обявени авторитетните представители на журито и заглавието, което ще открие фестивала в началото на октомври. Организаторите предвиждат строго съблюдаване на всички мерки, гарантиращи здравето и безопасността на зрителите.

Синелибри 2021 ще се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален филмов център, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, Община Благоевград, с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на УниКредит Булбанк, NESCAFÉ® Dolce Gusto, TatraTea, Avène, Joy Station, Фантастико, Storytel. Тази година Синелибри има партньорства с културни институти и посолства на много страни, които ще бъдат обявени допълнително. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г. Повече информация може да намерите на официалния сайт на фестивала.

Синелибри 2021 ще се проведе под мотото „Божествена комедия“


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браун Боллс

    0 0 Отговор
    Мда...Шитнилибри
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.