Last news in Fakti

6 Септември, 2021 08:41 1 746 5

Започва "Алея на книгата"

  • алея на книгата-
  • софия

"Алея на книгата" ще мине под мотото "Девет процента ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация"

Започва "Алея на книгата" - 1
Снимкa: Shutterstock

"Алея на книгата" със 120 участника и културна програма с над 60 събития започва днес. Изложението продължава до 12 септември в пешеходната зона на бул. "Витоша" и парка пред НДК, съобщават организаторите от асоциацията "Българска книга" (АБК).

За издателства и книготърговци са издигнати близо 50 шатри, които ще работят всеки ден от 10:00 до 20:00 ч. Литературният кът, който всяка година е сцена на културната програма със свободен достъп, включва премиери на книги, срещи с автори, издатели и преводачи, събития за деца. Новата му локация е на пешеходната ул. "Витоша", в близост до пресечката с ул. "Солунска".

"Алея на книгата" ще мине под мотото "Девет процента ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация". Всички посетители ще получат листовки с информация за кампанията и защо е важно да бъде запазена намалената ставка на ДДС върху книгите, която беше въведена като временна мярка на 1 юли 2020 г. със срок до края на 2021 г.

АБК инициира и петиция за превръщането на мярката в постоянна, и за подкрепа на книгите и четенето. Събраните подписи ще бъдат изпратени на институциите, за да служат като допълнителен аргумент при вземането на решение за запазване на намалената ставка на ДДС върху книгите и прилагане на други политики за подкрепа на четенето.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе умен съм ве

    4 3 Отговор
    Преди време имаше някакво изследване, че българинът си купувал 0.7 книги на година. Ама то ние всичко знаем и от всичко разбираме, за какво да си губим времето с книги.
  • 2 KJLKLKL

    4 0 Отговор
    Честито, във Варна я правят на най тясната част на главната улица и блокират цялото движение към морската градина. Не знам колко продават но, сериозно дразнят хилядите жители които преминават от там ежедневно.
  • 3 Лепа Брена

    0 0 Отговор
    Преди няколко месеца, през юни, нямаше ли пак? Дано по-често да правят, защото бойкотирах книжарниците, които ме задължават да нося намордник и в последно време принтирам всички книги, които ми се четат...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.