Last news in Fakti

22 Септември, 2021 16:34 12 175 28

Дейвид Ковърдейл навърши 70 г.

  • дейвид ковърдейл-
  • уайтснейк-
  • вокалист-
  • основател-
  • рожден ден-
  • юбилей

Основателят на Whitesnake празнува 70-та годишнина

Дейвид Ковърдейл навърши 70 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Една от най-големите икони на рок музиката празнува 70-и юбилей. Дейвид Ковърдейл, вокалист на легендите Whitesnake, е роден на 22 септември 1951 г. в Солтбърн, Англия. Неговата любов към музиката датира още от времето, когато е на 14 години. Тогава Дейвид започва да се изявява на сцена, пее в местните пъбове и развива гласа, който впоследствие го прави толкова известен. По-късно в интервю той споделя:

"Тогава започнах да се уча да пея със стомаха си, което звучи глупаво, но е напълно различно от всеки нормален глас".

За първи път се жени през 1974 г. за Джулия и дъщеря им Джесика се ражда през 1978 г.

Вторият му брак е през 1989 г., когато се жени за актрисата Тауни Китаен, с която се развежда през април 1991 г. Киатен се снима в няколко от видеоклиповете на Whitesnake - Here I Go Again", "Is This Love" и "Still of the Night."

От 1997 г. насам е женен за писателката Синди Баркър. Имат син – Джаспър.

Дейвид има и две внучки – децата на дъщеря му Джесика – Джорджина и Матилда.

Професионална кариера:

В периода 1968-1972 г. Дейвид Ковърдейл е фронтмен на групата The Government. Но той става известен като вокалист на легендарната хард рок група Deep Purple. След напускането на тогавашния вокалист на групата Иън Гилън през септември 1973 г. останалите членове на Deep Purple организират прослушване. Дейвид се явява и е приет в групата. Веднага след като се присъединява към Deep Purple, Ковърдейл става международна рок звезда с милиони продадени албуми -"Burn", "Stormbringer" и "Come Taste the Band". През април 1974 г. той пее пред повече от 200 000 фенове по време на първото си пътуване до Америка за фестивала "California Jam". Кариерата на Ковърдейл в Deep Purple приключва през март 1976 г., когато третият състав на групата се разпада.

През 1977 г. Дейвид основава групата Whitesnake и записва няколко албума, които са много добре приети. Заедно с двама от бившите членове на Deep Purple, Джон Лорд и Иън Пейс, те работят усилено за успеха на новата група. Когато обаче през 1984 г. Deep Purple се събират отново, Лорд и Пейс напускат Whitesnake. Това амбицира Ковърдейл да подбере внимателно няколко много добри музиканти, с които да променят звученето на групата. Някои от песните, които записват, като "Here I Go Again", достигат първите места в музикалните класации на САЩ. Въпреки кризите и разделите, през които преминават музикантите в Whitesnake, те успяват да станат световноизвестни и да оставят трайна следа в историята на рок музиката.

Whitesnake свирят за първи път в България през 1997 г., след което се завръщат отново през 2003 г. Три години по-късно, през 2006 г., те изнасят концерт в Каварна, а през 2008 г. свирят в София заедно с друга легендарна група Def Leppard. Последното им участие на родна земя засега е концертът им през 2011 г. като едни от хедлайнерите на фестивала Sofia Rocks.

Още за Дейвид Ковърдейл:

На 1 март 2007 г. получава американско гражданство на церемония в Рино. Живее близо до езерото Тахо повече от 20 години.

Често носи тристагодишна тюркоазена огърлица "Навахо", купена през 1974 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цонко Цонев

    11 20 Отговор
    Той ни беше домоуправител на блока в Каварна.
  • 2 гадно

    53 3 Отговор
    Честито да е жив и здрав един от великаните на онова време.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гочо

    47 0 Отговор
    Това са велики музиканти,които правеха ...Велика музика..,не като днешните еднодневки...Класика в жанра...Съдбата на войника...Дете на времето...Ленивеца...нямаше лошо парче в тавата,...

    Коментиран от #19, #28

  • 5 гейнерал деса травестеса

    7 11 Отговор
    ковърдейле 😊
  • 6 Element

    26 0 Отговор
    Факти пак бълвате лъжи. Последния концерт на Whitesnake в България беше през 2015г. А иначе Дейвид просто е велик.

    Коментиран от #21, #22

  • 7 СПОМЕНИ ОТ СТАРИТЕ ЛЕНТИ

    22 0 Отговор
    ИНТЕРЕСНО Е ,ЧЕ БЕШЕ ГОСТ И НА СЛАВИ ТРИФОНОВ И ДВАМАТА СЕ НАПИХА С РАКИЯ...НО ДЕЙВИД КОВЪРДЕЙЛ СИ ОСТАНА СЪЩИЯ ПИЧ И ПЕВЕЦ КАКЪВТО Е БИЛ😁,А С ТРИФОНОВ КАКАВО СТАНА....ЕДИН ДЖИЗАС ЗНАЕ😠
  • 8 God gave rock and roll to you

    21 0 Отговор
    НОМЕР 1 да е жив и здрав !!!
  • 9 pbdan

    30 0 Отговор
    Още помня когато чух за първи път "ive been mistreated". Да са живи и здрави и той и Ричи Блякмор.
  • 10 БАЙ Х@Й‼

    3 1 Отговор
    Щом това е 70-и юбилей , кога е бил 69-ия юбилей ‼️‼️‼️‼️
  • 11 бай Даньо

    10 0 Отговор
    Ковърдейл беше велик , но казват че днес вече не можел да пее. Това е странно защото гласа не старее , гледал съм много от старите банди и вокала си звучи същия ... А втората му жена която е на клипа на here I go again беше такъв секс символ ... такова чекнене на капака на колата ...

    Коментиран от #15

  • 12 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    18 0 Отговор
    Whitesnake - "Is This Love" от албума Whitesnake (1987). „Is This Love“ достигна номер 2 в Billboard Hot 100 първоначално е написан за Тина Търнър.

    Тази песен е неописуема.
    Гласът на Дейвид е чисто злато!
  • 13 ЕВАЛА ДЕЙВ

    18 0 Отговор
    Голем музикант си......чакаме още парчета и ЧРД
  • 14 Пламен

    19 0 Отговор
    Ковърдейл е, по-скоро беше един от най-великите вокали, поне за мен. Определено е загубил гласа си, но според много музикални анализатори, сам е виновен за това. В най-ранните му години - тези с Пърпъл и първите му албуми с Уайтснейк, стилът му е ориентиран към блус-рок, фънк и соул, където се справя невероятно. Там за мен е автентичният Ковърдейл. Изключително чувствени и заредени с емоция изпълнения бележат този негов период.
    Следващите му албуми се насочват към хардрока, с логичното минаване към по-високи тонове, което може би унищожава и гласа му. В момента той почти не пее, по-скоро крещи, и честно казано е мъчително за слушане. Въпреки това, остава един от най-любимите ми вокали. Изключителен.
  • 15 Сандо

    16 1 Отговор

    До коментар #11 от "бай Даньо":

    Грешиш,точно гласът е най-финия и капризен инструмент.Запазването на гласа във времето е истинска наука,затова са нужни много грижи и желязна дисциплина.И особено потърпевши са рок-певците,истински тероризиращи способностите на гласа си.А Ковърдейл наистина има много интересен глас,с рядко срещан тембър,а освен това способен да напише красиви песни,подходящи за възможностите му.

    Коментиран от #16

  • 16 бай Даньо

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Сандо":

    Сандо спори със Пламен. Това съм чувал от големи фенове на Ковърдейл. И аз сум голям фен да не се объркаш . Едно дете съм кръстил на тоя и на един друг Давид ...

    Коментиран от #24

  • 17 Бай Х.й

    12 0 Отговор
    ВЕЛИК и НЕПОВТОРИМ !!!
    ЧРД и НАЗДРАВЕ !
  • 18 The rock

    8 0 Отговор
    Велик музикант,да е жив и здрав.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ivkov

    7 0 Отговор
    Велик, по-велик, най-велик!!! Ама май забравяте че последно беше в БГ през 2018 г. на Рокфест в Пловдив с последната формация на Whitesnake , много здрав звук!!!
  • 21 Джо

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Element":

    Преди две години беше последния в Пловдив
  • 22 И ти лъжеш -

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Element":

    последно бяха в Пловдив на Хилс ъф рок - 6.07.2019г.
  • 23 Острие

    5 0 Отговор
    Дейвид Ковърдейл - джентълменът на хардрока!
    Велик музикант,изпълнител и човек!
    Жив и здрав!👏👏👏
  • 24 pbdan

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "бай Даньо":

    Да опитам да позная другия Давид - Байрон или Гилмор?

    Коментиран от #26

  • 25 ПЕТКО

    4 0 Отговор
    Да е ЖИВ И ЗДРАВ още много години и да ни радва с музиката си! ВЕЛИК!
  • 26 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "pbdan":

    Гилмор. ха-ха!
  • 27 В е л и к и я

    7 0 Отговор
    Абе глас не се губи , не се губи ако пееш като Графа ... вокала на Ковърдейл адски изморява и атрофира гласните струни , и все пак мисля че той до сега даде максиумът от себе си и от човешките въобще възможности ..Това е едно много , ама много здраво гърло ...!
  • 28 Rock

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гочо":

    Гочо, Child In Time и Lazy ги пее Иън ГИЛЪН!!! Към Войник на съдбата можеше да добавиш Burn, Stormbringer.