28 Март, 2013 07:00 6 291 0

Състудентите Камен Донев и Мариус Куркински обраха актьорските "Икар"-и

  • награди-
  • "икар"-
  • театър-
  • спектакъл-
  • явор гърдев
Състудентите Камен Донев и Мариус Куркински обраха актьорските "Икар"-и - 1
Камен Донев с наградата за водеща мъжка роля; на другата снимка - Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев. Снимки: БГНЕС

Под мотото „Икар преди избори“ премина церемонията за връчването на театралните награди на Съюза на артистите в България в Народния театър „Иван Вазов“, а основният въпрос, който вълнуваше гилдията, звучеше по хамлетовски: „Печелят или не – това се пита“.

Актуалните родни протести бяха вдъхновили сценаристите на празничния спектакъл за куп тематични закачки със спорен успех. Техен рупор стана несменяемият от години водещ Теодор Елмазов, който издаде, че група протестиращи искат да се смени датата на Международния ден на театъра, искат нови лица, искат и оставката на шефа на САБ Христо Мутафчиев, а пък неизвестна блондинка иска телефонния му номер... Протестиращите също така питали репетирал ли е Владо Пенев ролята на министър, дали Марта Вачкова му дърпа конците и ако е така – защо не е куклена актриса...

Нежната част от тандема на водещите – Луиза Григорова, заедно с танцьорите от „Арабеск“, които изпълниха фрагменти от „Кармен Колекшън“ и „Танцови преводи“, както и певиците от „Сантиментал Суингърс“, внесоха дух на елегантност и класа в интермедиите.

Започнала с реплики в стила на Шекспировия „Хамлет“, вечерта така и продължи. С пет награди „Икар“ от шест възможни за категориите, в които беше номиниран, се сдоби възхваляваният и обругаван спектакъл на Явор Гърдев „Хамлет“ в Народния театър. Те са за майсторско техническо осъществяване, за съвременен танц и пърформанс на Виолета Витанова и Станислав Генадиев за миниатюрата „Мишеловката“, която изпълняват пътуващите актьори в двореца Елсинор (връчва се за първи път), за сценографията на Никола Тороманов, Венелин Шурелов и Даниела Ляхова, за поддържаща мъжка роля на Мариус Куркински като крал Клавдий и най-важната – за режисура.

Срещата си с великата драматургия на Шекспир лауреатът на вечерта Явор Гърдев нарече „планета от смисъл“, която се търкаля срещу егото на всеки, дръзнал да се заеме с нея, и го лекува от илюзиите за индивидуален принос в изкуството. Мариус пък не присъстваше в салона и приза му получи неизвестна упъломощена от него дама. Единствената номинация, която проектът „Хамлет“ не успя да овеществи, беше тази за водеща мъжка роля на Леонид Йовчев. Статуетката в категорията кацна на рамото на Камен Донев за изпълнението му в спектакъла „Животът е прекрасен“ на Александър Морфов по „Самоубиецът“ от Николай Ердман.

Носителите на "Икар" за водеща и поддържаща мъжка роля Камен и Мариус са от школата на проф. Крикор Азарян, те са от пословичния му най-силен клас в НАТФИЗ, част от който са и други имена със заслуги към празничната вечер като Касиел Ноа Ашер и Лилия Маравиля, която пък бе член на журито. 

Гергана Плетньова (Соня от варненската постановка на проф. Пламен Марков по „Вуйчо Ваньо“ на Чехов) заслужи наградата за водеща женска роля. Отличието за поддържаща женска роля спечели Анастасия Ингилизова за изпълнението си в „Декамерон“ под режисурата на Диана Добрева в театър „Българска армия“. Приза за дебют пък отнесе актьорският тандем Иво Желев-Силвия Станоева (Ангелите на Касиел) за представлението „Клер, Мадам, Соланж“.

За най-добър спектакъл на годината – награда, за която няма предварителни номинации, а се обявява след Софийския театрален салон, направо по време на церемонията за раздаване на „Икар“-ите, бе определен „Медея – майка ми“ на Театрална работилница „Сфумато“.

Големите актьори Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев – житейски и артистичен тандем от 53 години, бяха удостоени с награда „Икар“ за изключителен творчески принос към театралното изкуство. За пръв път това отличие се дава на две личности, което беше повод Васил Стойчев да спомене прочутите семейни дуети от зората на тяхната кариера – Петя Герганова и Георги Стаматов, Маргарита Дупаринова и Апостол Карамитев, Николина Лекова и Асен Миланов. Както и многото семейни двойки, които и днес свещенодействат в храма на Мелпомена.

Виолета Бахчеванова пък сподели, че наградата е променила всекидневието им, което напоследък преминавало между обичайните за възрастта въпроси: „Как си?“, „Изпи ли си лекарството?“, „Премери ли си кръвното?“... Тя обясни, че този Международен ден на театъра за семейството им е троен празник, тъй като освен „двойната“ награда и внукът им Ясен – син на актьорите Атанас Атанасов и Деси Стойчева, празнува рожден ден.

Министърът на културата Владимир Пенев също се появи на сцената, за да разкрие имената на двата театъра с най-високи постижения в мениджмънта и маркетинга: Театър „София“ и Куклен театър-Варна. Новопокръстеният културен шеф показа, че не е забравил основната си професия – актьор, и дълго дирижираше аплодисментите на публиката в стила на смешния си герой от „Приятнострашно“...

Иначе през останалото време до него на първия ред на балкона седеше самият президент Росен Плевнелиев. Заради присъствието на държавния глава достъпът в театъра ставаше при безпрецедентни мерки за сигурност, които предизвикаха задръствания на входовете на залата.

Ето и всички номинирани и наградени.

КРИТИЧЕСКИ ТЕКСТ, излъчени от гилдията на театроведите, критиците и драматурзите:
Асен Терзиев "Театралността - езикът на представлението", изд. "Проф. П. Венедиков"
Ивайло Александров "Архитектоника на театралността", изд. "Просвета - София"
Николета Пътова "Драматургия на българското:национална идентичност във възрожденската драма", изд. "Кралица Маб".

ДРАМАТУРГИЧЕН ТЕКСТ, излъчени от гилдията на театроведите, критиците и драматурзите:
Анна Топалджикова "Робин"
VOX POPULI "Яце форкаш"
Елена Алексиева "Терапевтът"

СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА МУЗИКА, излъчени от Гилдия на музикалните артисти:
Васил Гюров за музиката към експерименталния филм "Волни до гроб"
Група Deep Zone Project за песента "I Love My DJ"
Toma & Band за песента "Сам на света"

СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС, излъчени от Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства:
"АртеФакт" - Дерида Денс, хореография Живко Желязков, изпълнение Джънгин Лий
"Cadaver" – автори Станислав Генадиев и Мартин Пенев
"Мишеловката" – пърформанс в "Хамлет", хореографи Виолета Витанова и Станислав Генадиев

"ЗЛАТЕН ГЛАС", излъчени от Гилдията на актьорите, работещи в дублажа:
Ани Василева за дублаж на ролята на Виктория в сериала "Отмъщението"
Димитър Иванчев за дублаж на ролята на Аксел в сериала "По средата"
Елена Русалиева за дублаж на ролята на Пати Хюз в сериала "Щети"

ЦИРКОВО ИЗКУСТВО, излъчена от Гилдията на цирковите артисти:
Цветелина Попова за 20 годишната й дейност и постиженията й в областта на каучук –еквилибристиката

КУКЛЕН СПЕКТАКЪЛ, излъчени от гилдията на творците в кукленото изкуство:
"Вграждане" по текст на Мария Станкова, режисура Веселка Кунчева, Държавен куклен театър – Пловдив
"Вълшебното огниво" по Ханс Кристиян Андерсен, режисьор Георги Михалков, Държавен куклен театър – Варна
"Приказка за скитника-крал" по Карал Чапек, режисьор Катя Петрова, Столичен куклен театър

ИНДИВИДУАЛНО ПОСТИЖЕНИЕ В КУКЛЕНОТО ИЗКУСТВО, излъчени от от гилдията на творците в кукленото изкуство:
Магдалена Митева за сценария, режисурата и сценографията на "Изгубеният ключ", Държавен куклен театър – Видин
Мила Коларова и Божидар Александров за актьорското им постижение в "Грозното патенце" по Ханс Кристиян Андерсен, Театър 199 "Валентин Стойчев"
Свила Величкова за сценографията на "Пепеляшка" по Шарл Перо, Държавен куклен театър – Стара Загора и за сценографията на "Любовта към трите портокала" по Карло Гоци, Куклен театър – Сливен

МАЙСТОРСКО ТЕХНИЧЕСКО ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ:
"Крал Лир" от У. Шекспир, режисьор Стайко Мурджев, Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" – Пловдив
"Скачай" от Здрава Каменова, режисьор Калин Ангелов, Театър "София"
"Хамлет" от У. Шекспир, режисьор Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов"
 

СЦЕНОГРАФИЯ:
Елена Шопова и Никола Налбантов за визуалната среда на "ПроТекст 5: Навреме", проект на Организация за съвременно алтернативно изкуство "36 маймуни"
Мариета Голомехова за "Вграждане", по текст на Мария Станкова, режисьор Веселка Кунчева, Куклен Театър - Пловдив
Никола Тороманов, Даниела Ляхова и Венелин Шурелов за "Хамлет" от У. Шекспир, режисьор Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов"

АВТОРСКА МУЗИКА ИЛИ ОРИГИНАЛНО МУЗИКАЛНО ОФОРМЛЕНИЕ:
Асен Аврамов за "Медея – майка ми", спектакъл на Иван Добчев и Маргарита Младенова, Театрална Работилница "Сфумато"
Калин Николов за "Вуйчо Ваньо", от А. П. Чехов, режисьор Пламен Марков, ТМПЦ – Варна, Драматичен театър "Стоян Бъчваров" и за "Нощна пеперуда" от П. Гладилин, режисьор Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов"
Христо Намлиев за "Вграждане" по текст на Мария Станкова, режисьор Веселка Кунчева, Куклен Театър - Пловдив
 

ДЕБЮТ:
Васил Дуев – автор и режисьор на "Самотни персонажи", Театрална работилница "Сфумато"
Галя Костадинова за ролята й във "Всичкоядецът" от Мирослав Христов, режисьор Ани Васева, сдружение "Плюс", METHEOR, the fridge, Театрална работилница "Сфумато"
Мартин Киселов за режисурата на "Скъпа Елена Сергеевна", Сдружение "Реплика"
Силвия Станоева и Иво Желев за актьорския тандем в "Клер, Мадам, Соланж", по Жан Жьоне, режисьор Касиел Ноа Ашер, продуцент: "Гала филм"
 

ПОДДЪРЖАЩА МЪЖКА РОЛЯ:
Дамян Тенев за ролята на Едмънд в "Крал Лир" от У. Шекспир, режисьор Стайко Мурджев, Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" - Пловдив
Ивайло Драгиев за ролята му в "Медея-майка ми" спектакъл на Иван Добчев и Маргарита Младенова, Театрална Работилница - Сфумато
Мариус Куркински за ролята на Клавдий в "Хамлет" от У. Шекспир, режисьор Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов"
 

ПОДДЪРЖАЩА ЖЕНСКА РОЛЯ:
Анастасия Ингилизова за ролята на Перонела в "Декамерон" по Бокачо, режисьор Диана Добрева, Театър Българска армия
Ася Иванова за ролята на Хайде в "Ковачи" от Алек Попов, режисьор Възкресия Вихърова, Университетски театър - Нов Български Университет
Светлана Янчева за ролята на Серафима Илинична, тъща в "Животът е прекрасен" от Николай Ердман, режисьор Александър Морфов, Народен театър "Иван Вазов" и за ролята на Огледалото в "Златни мостове и Секвоя" от Константин Илиев, режисьор Бина Харалампиева, Малък Градски Театър "Зад канала"

ВОДЕЩА МЪЖКА РОЛЯ:
Иван Юруков за ролята на Виктор Зилов в "Лов на диви патици" от А. Вампилов, режисьор Юрий Бутусов, Народен театър "Иван Вазов"
Камен Донев за ролята на Семьон Семьонич Подсекалников в "Животът е прекрасен" по Н. Ердман, режисьор Александър Морфов, Народен театър "Иван Вазов"
Леонид Йовчев за ролята на Хамлет в "Хамлет" от У. Шекспир, режисьор Явор Гърдев, Народен театър Иван Вазов"

ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ:
Гергана Плетньова за ролята на Соня във "Вуйчо Ваньо" от А. П. Чехов, режисьор Пламен Марков, ТМПЦ – Варна, Драматичен театър "Стоян Бъчваров"
Мариана Крумова за ролята на Медея в "Медея" по текстове на Еврипид, Ануи, Драйер, режисьор Петър Денчев, Драматичен театър "Сава Огнянов" – Русе
Силвия Лулчева за ролята на Джоан в "Любовна песен" от Джон Колвенбак, режисьор Андрю Волкофф, Младежки театър "Николай Бинев"

РЕЖИСУРА:
Александър Морфов за "Животът е прекрасен" от Н. Ердман, Народен театър "Иван Вазов"
Пламен Марков за "Вуйчо Ваньо" от А. П. Чехов, ТМПЦ – Варна,Драматичен театър "Стоян Бъчваров"
Явор Гърдев за "Хамлет" от У. Шекспир, Народен театър "Иван Вазов"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА