Last news in Fakti

25 Април, 2013 17:49 2 576 0

Явор Гърдев поставя единия от братя Коен в Младежкия

  • братя коен-
  • итън коен-
  • спектакъл-
  • младежки театър
Явор Гърдев поставя единия от братя Коен в Младежкия - 1
Името на единия от братя Коен - Итън (вляво), за пръв път ще се появи на родния Бродуей.

Младежкият театър „Николай Бинев” и продуцентска къща Bright Light Entertainment започнаха работа по своя първи съвместен театрален проект с режисьор Явор Гърдев и автор Итън Коен – половината от звездното дуо братя Коен, носители на четири Оскара и девет номинации за Оскар. „Фарго“, „Няма място за старите кучета“, „Да отгледаш Аризона“, „Бартън Финк“, „Изгори след прочитане“ – това са само част от филмите на братя Коен, икони в съвременното кино.

Бъдещият спектакъл „Почти представление“, съдържащ три сатирични миниатюри, ще бъде показан премиерно на 18, 19, 29 и 30 май на голямата сцена на Младежки театър.

Продуцентът на проекта Асения Стайкова заедно с режисьора Явор Гърдев са поканили за това начинание артистите Георги Стайков, Михаил Билалов, Анастасия Лютова, Иван Несторов, Станка Калчева, Искра Донова и младите Николай Йовин, Юлиян Петров, Елена Телбис, както и децата Виктория Лакова и Мартин Лаков.

Сценографията и проектът за плакат са на Чавдар Гюзелев, костюмографията и светлинният дизайн - на  Даниела Олег Ляхова, музиката и фотографията - на Калин Николов. Преводът е на Жозеф Бенатов.
В трите едноактни сатирични текста на Итън Коен, които се поставят за първи път в България,  темата е адът на земята и след това.

В „Чакане“ един мъж се изправя срещу несигурно бъдеще на несигурно място, което прилича на обикновена чакалня…за рая или ада. Умира ли надеждата, ако сме мъртви? Неговата тревожност и отчаяние ни препращат към творбите на Кафка, Сартр, Бекет и Пинтър.

В „Четири пейки” се сблъскваме с необичайната среща между добронамерен тексасец и англичанин от тайните служби. Тази среща променя и двамата, но само единият оцелява.

В „Дебат“ властният и нетърпящ възражения старозаветен Бог безмилостно обижда новия Бог на любовта. Злобните нападки завършват с неочаквано възмездие. Всички последвали обрати и промени на гледната точка – в това дори се включват и зрителите – водят до конфликти, които са не по-малко смешни от първоначалния дебат.

Умни, смешни и провокативни, тези текстове разкриват една неочаквана страна от големия талант на Итън Коен.
Спектакълът не се препоръчва за деца под 16 години!

Явор Гърдев наскоро получи награда „Икар 2013” за режисурата на „Хамлет” от Уилям Шекспир. Спектакълът, който се играе на Голяма сцена на Народен театър „Иван Вазов”, получи и най-много номинации „Аскеер 2013” - за най-добро представление, режисьор и главна мъжка роля за изпълнението на Леонид Йовчев в ролята на Хамлет, Даниела Олег Ляхова, Никола Тороманов и Венелин Шурелов - за сценография и костюмография.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА