Last news in Fakti

3 Март, 2022 10:55 5 273 19

Лъвът на Балканите

  • символ-
  • лъв-
  • българия-
  • балкани

Един от най-обичаните и горди символи на нашата държава и държавност е лъвът, или българският лев

Много известни легенди, традиции, символи свързани с българската държава и българската държавност се оказаха доста по-древни, отколкото се преподаваше навремето в българските училища и университети. Погледът към тази древност стана възможен благодарение на огромното количество информация, което се натрупа в последните десетилетия, което е лесно и демократично достъпно за всеки.

Един от най-обичаните и горди символи на нашата държава и държавност е лъвът, или българският лев. Той присъства като съвременен символ в герба, има го на знамената на нашите четници, рисуван е по щитовете на нашите средновековни владетели, бил е изобразяван понякога и в старите български православни храмове, и е свързан още с ранната история на Българското царство, с градовете Плиска и Преслав.

Няколко интересни изследвания от последните години показаха, че лъвът е много по-стар символ отколкото обикновено мислим, а връзката му с балканските земи е така да се каже съвсем пряка. Имаме сигурни сведения, че чак до първите векове на новата ера животното лъв е обитавало Балканите. За лъвове в днешна Беломорска Тракия и Егейска Македония в 5 век преди новата ера свидетелства историкът Херодот в неговата „История”. Когато описва похода на персийския цар Ксеркс към Гърция, с огромните пълчища войски, той разказва, че лъвове нападнали камилите на Ксеркс, които носели припаси. „Те излизали нощем от леговищата си и не нападали нищо друго, нито добитъка, нито хората, а погубвали само камилите.”, разказва Херодот в своята История на Пелопонеските войни. Историкът уточнява, че границата на лъвовете е река Нестос (Места) на североизток и река Ахелой на юг, а тук освен лъвове живеели и много диви бикове. Големият философ и естественик Аристотел също пише за лъвовете, около век по-късно. „Лъвовете се въдят предимно в Либия (Африка), а в Европа между реките Ахелой (която тече през Акарнания) и река Нестос (Места). Пантери се въдят в Мала Азия, но не и в Европа.”, уточнява Аристотел.
Разбира се тук говорим за последните остатъци от вида на пещерния лъв и по-точно за неговата кръстоска с южния, африкански и азиатски лъв, уточнява проф. Златомир Боев от природонаучния музей при БАН. Така се формирал новия Panthera leo europea – европейският лъв, наричан още и балкански.
Археологическите доказателства говорят, че лъвът действително е считан за царско животно и като такъв е бил на специална почит в царските фамилии. Тук говорим не само за почитане, но и за различни видове посвещения (инициации), които включвали борба с тези диви и силни животни, хранене с лъвско месо, за придобиване на лъвска смелост и храброст и други. Знаем също и за отглеждане на лъвове в царските резиденции, както научаваме например за тракийския цар Котис, който подарил на един чужд владетел лъв. Митичният тракийски цар Олинт, син на Стримон (Струма), загинал на лов, като влязъл доброволно в борба с един лъв. В една известна мозайка от град Пела, столица на Македонското царство, има представен лов на лъвове и борбата на двама мъже с лъв, за които се счита, че са Александър Велики и неговият воевода Кратер. Тази традиция без съмнение е предхождана от легендарните подвизи на героя Херакъл и специално неговата борба с Немейския лъв.

Около римско време все още се срещат сведения за диви лъвове в южните земи на Балканите. Една легенда дори от времето на българският владетел Крум (803-814) от девети век, разказва че той отглеждал лъв в двореца си. Това е напълно възможно предвид на древната традиция, в това отношение, съществувала на Балканите. Лъв, прободен с копие, виждаме и на Мадарския релеф.

Многобройни са изображенията на лъв от тракийско време. Това включва метални украшения, апликации, златни и сребърни съкровища, мраморни релефи в гробниците на владетели и други. Известен образец на високо изкуство е мраморният лъв от гробницата в Стрелча. Лъвове присъстват върху оброчни плочки с изображение на Тракийския конник, като например тази от с. Златна Панега, датирана в 2-3 век. Лъвове върху сребърни апликации има и от съкровището от Луковит и други.

Едно от най-интересните свидетелства откриваме в Notitia Dignitatum - „Списък на служебните рангове”, документ от времето 4-5 век. Там са дадени различни изображения, знаци, на военните части към гарнизона на императорския двор от това време. Отличителният знак на военната част съставена от траки е именно лъв! Това е поредният пример за приемственост по нашите земи, които всъщност отдавна стои пред очите ни, но просто не е потърсен.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софианец

    7 12 Отговор
    Първият символ е конската опашка

    Коментиран от #4, #6, #7, #13

  • 2 Херо Мустафа

    19 4 Отговор
    Лъвът ми стана котенцето Кирчо.
  • 3 Лъвът Кирчо

    18 3 Отговор
    Мяу мяу мяу мяу мяу
  • 4 Тъп русофил

    5 11 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софианец":

    Първият символ е СЪРП И ЧУК....

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кремльов

    7 10 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софианец":

    Символа е "троянския кон" а върху него,другаря Радев.
  • 7 Гост

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софианец":

    Още една причина да отложат еврото! Бъдете независими
  • 8 Сърпът и чукът

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "Тъп русофил":

    Са прекрасен символ на обединението на различните слоеве от населението
  • 9 ТаУмВзе

    2 4 Отговор
    На лесно и демократично преджасах от Смех, натам няма смисъл да се чете.
  • 10 Професор

    12 6 Отговор
    Съвременният символ на нашата страна трябва да бъде магаре.

    Коментиран от #15, #16

  • 11 не е лев а лъв

    11 2 Отговор
    Винаги е било лъв а Лев са Троцки и Толстой руски евреи а това са Европейски лъвове пиши в Гугъл и ще видите кога са живели и кога са изчезнали от Европа и лъвът е бил символ на траките
  • 12 Еее разгеле

    2 4 Отговор
    Факти публикуваха статия на историческа тематика с малко истина. До сега само теории на развинтено въображение с елементи на шизофрения. Историята е наука на фактите и тук сте посочили, че е имало изображения на лъв в тракийски гробници, щитове, керамика, данни от стари извори, всичко това са доказателства. Без доказателства, всичко е теория, а теорията е близо до измислицата и лъжата.
  • 13 Трако-Скития

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софианец":

    Лъвът на балканите е безмилостно убит от римските варвари.западът е наш враг!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 www

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Професор":

    Ако ще е магаре, ректор да е!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 И сам воинът е сам

    8 2 Отговор
    Браво! Прекрасна статия! Благодаря.

    Поредното доказателство, че сме преките наследници на древното Балканско население, известно в историята и с името ТРАКИ.
    Забележете - никой не може да докаже противното, а точно то се преподава и до днес в учебниците и училищата.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "И сам воинът е сам":

    17 И сам воинът е сам
    82ОТГОВОР
    Браво! Прекрасна статия! Благодаря.

    Поредното доказателство, че сме преките наследници на древното Балканско население, известно в историята и с името ТРАКИ.=================================================================КАКВИ СМЕ БИЛИ НЕ Е ТОЛКОВА ВАЖНО,ВАЖНОТО Е В МОМЕНТА КАКВИ СМЕ,А СМЕ ЕДНО НИЩО.