Last news in Fakti

15 Май, 2013 16:21 1 682 0

Содърбърг, Полански и братя Коен фаворити в Кан

  • кан-
  • фестивал-
  • филм-
  • жури

Днес се открива 66-ото издание на филмовия форум

Содърбърг, Полански и братя Коен фаворити в Кан - 1
Ди Каприо, Кери Мълиган, Баз Лурман и Тоби Макгуайър (от дясно на ляво) в Кан. Снимка: АПЕ/БГНЕС

Международният кинофестивал в Кан, 66-и по ред, се открива тази вечер в култовия френски курорт с прожекция на филма на австралийския режисьор Баз Лурман „Великият Гетсби“ по едноименния роман на Франсис Скот Фицджералд.

В главните роли са Леонардо ди Каприо и Кери Мълиган, а в образа на разказвача на историята за пороците на американското ощество от 20-те години на миналия век се превъплъщава Тоби Макгуайър. „Великият Гетстби“ на Лурман ще стане вторият филм в историята на откриването на фестивала, показан в 3D формат. Първият беше анимационният „Нагоре“ (Up), открил форума през 2009 г.

20 ленти участват в основния конкурс на събитието, повечето от които са на отдавнашни фаворити на публиката в Кан – режисьори, чиито най-забележителни творби през годините са били представяни първо именно на този престижен фест.

Братята Джоел и Итън Коен например сега ще покажат тук филма си за трудния живот на начинаещ фолк певец „В Люин Дейвис“ (Inside Llewyn Davis) с Джъстин Тимбърлейк. Новата лента на Джим Джармъш „Само влюбените ще останат живи“ (Only lovers left alive) също е за музикант – вампир на име Адам (актьорът Том Хидълстоун) и неговата възлюблена на име Ева (Тилда Суинтън). Стивън Содърбърг, който обяви, че се оттегля от киното, но продължи да снима, пък ще представи Майкъл Дъглас и Мат Деймън в неочаквания образ на гей двойка в биографичната лента за ексцентричния американски пианист Валентино Либераче “Зад канделабъра“ (Behind the Candelabra).

Роман Полански участва със своя версия на „Венера в кожи“ (La Venus a la Fourrure) със съпругата му Еманюел Сение, Франсоа Озон – с тийнейджърската драма „Млада и красива“ (Jeune et jolie).

Мнозина очакваха, че в Кан ще демонстрира последната си работа и испанският маестро Педро Алмодовар, но тя не попадна в конкурсната програма и ще излезе по световните екрани веднага след приключването на фестивала. Няма го и станалия преди две години персона нон грата в Кан датски провокатор Ларс фон Триер, който тогава се обяви за фен на Хитлер. Макар организаторите да казаха, че все пак ще го очакват, неговият нов филм „Нимфоманката“ няма да се появи, но не за друго, а защото още не е завършен.

В конкурса също така са включени криминалният екшън „Сламеният щит“ (Wara no tate) на японеца Такаши Миике, социалната драма "Докосване до греха" (Tian zhu ding) на китаеца Цзя Чжанкъ, "Небраска" (Nebraska) на носителя на „Оскар“ Аликзандър Пейн, "Боргман" (Borgman) на Алекс ван Вармердам, "Миналото" (Le passe) на известния ирански дисидент Асгар Фархади със звездата от „Артистът“ Беренис Бежо, любовната история Heli на мексиканеца Амат Ескаланте, "Имигрантът" (The Immigrant) на Джеймс Грей с Марион Котийар, Джереми Ренър и Хоакин Финикс, "Джими Пикар" (Jimmy P:Psychotherapy of plains indian) на Арно Деплешен c Бенисио дел Торо, "Животът на Адел“ (La vie d'Adele) на Абделатиф Кешиш – французин от тунизийски произход, "Какъвто синът, такъв и бащата“ (Soshite chichi ni naru) на Хирокадзу Корееда, “Григри“ (Grisgris) на Махамата-Салех Харуна.

И още - "Голямата красавица"(La grande bellezza) на италианеца Паоло Сорентино за кризата на висшето общество, "Михаел Колхаас" (Michael Kohlhaas) на Арно де Палиера с миналогодишния носител на наградата Златна палма за най-добра мъжка роля Мадс Микелсен, "Само Бог прощава" (Only God Forgives) на Никълъс Уиндинг Рефън с Райън Гослинг и романтичната комедия "Замък в Италия" (Un chateau en Italie) на единствената жена в състезанието - Валерия Бруни-Тедески, сестра на бившата първа дама Карла Бруни, която освен режисьор играе и главната роля в лентата.

Най-големи очаквания отсега се възлагат на лентите на Содърбърг, Рефън, Полански, братя Коен, Такаши Миике и Цзя Чжанкъ. Победителят ще бъде определен от жури под председателството на легендарния Стивън Спилбърг, в което са включени Анг Лий, Кристиан Мунджиу, Даниел Отьой, Никол Кидман, Кристоф Валц и др. Проявата приключва на 26 май.

„Аз ще бъда демократичен – заяви в навечерието на фестивала Стивън Спилбърг. - Но ми е необходимо време да вляза в новата роля, тъй като за последен път съм бил в състава на фестивално жури през 1976 година“.
Програмата „Особен поглед“ включва 17 филма. Сред тях е новата работа на София Копола „Елитно общество“.

Един куп звезди на световното кино ще присъстват лично на форума. Очаква се по червения килим да преминат Майкъл Дъглас, Мат Деймън, Ема Уотсън, Райън Гослинг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА