Last news in Fakti

25 Май, 2022 20:16 929

Награда за сътрудника на ФАКТИ Огнян Стамболиев

  • огнян стамболиев-
  • награда-
  • култура-
  • русе

Той бе удостоен с голямата награда за култура от родния си град Русе

Награда за сътрудника на ФАКТИ Огнян Стамболиев - 1

След 15 наши и международни награди / сред които и три министерски, две академични, а също и Златната лира на Съюза на музикалните дейци/, в навечерието на своята 75- годишнина, г-н Огнян Стамболиев / род. 1947/, бе удостоен и с голямата награда за култура и от родния си град, Русе.

Автор на пет книги с музикална тематика / сред които „Нова книга за операта“ в 2 тома и първата българска „Книга за оперетата и мюзикъла – от Офенбах до Уебър“/ и на повече от 50 преводни книги с поезия, проза и драматургия от румънски, италиански и френски автори, както и на оперни либрета и пиеси за театъра той работи много активно и за печата с критически материали в областта на музиката и литературата и проблеми на културата.

Написа голям брой портрети на български оперни дейци от столицата и страната. Наскоро издаде книга за големия български оперен артист Кирил Кръстев и два обемисти превода – на нов роман и сборник пиеси от големия румънско- френски белетрист и драматург- дисидент Матей Вишниек / род. 1956/.

Иглика ПЕЕВА, Радио Русе



Свързани новини