Last news in Fakti

27 Май, 2022 09:42 1 641 1

"Дуенде - Майката Земя" - новаторски интерактивен спектакъл, който изследва развитието на звука от самото му зараждане

  • дуенде-
  • майката земя-
  • спектакъл

В една неочаквана свръх театрална среда се ражда словото и музиката

"Дуенде - Майката Земя" - новаторски интерактивен спектакъл, който изследва развитието на звука от самото му зараждане - 1

„ДУЕНДЕ – ЗЕМЯТА МАЙКА“ е един новаторски интерактивен спектакъл, който изследва развитието на звука от самото му зараждане и начините, по които музикалното и поетичното изкуство могат да повлияят върху човешкото разбиране, съпричастност и грижа към себе си и към Природата.

Спектакълът е изграден върху текстове на поетесата Красимира Атанасова, в чиято поезия се докосва дълбоко скритата и тайнствена връзка между човешката и Божествената природа.

В една неочаквана свръх театрална среда се ражда словото и музиката. Завладяващата визуална мултимедийна среда, насища пространството с мащабни и въздействащи образи, които потапят зрителите в една приказна и катарзисна атмосфера.

Авторската музика на Ралица Ковачева - Бежан, Мариана Йотова и Петър Йорданов – Бъни се случва на сцената пред очите ни с изненадващи ритми и мелодии, красиви вокални и многогласни изпълнения, естествено събрали древни и съвременни послания!

"Дуенде - Майката Земя" - новаторски интерактивен спектакъл, който изследва развитието на звука от самото му зараждане

Спектакълът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България по програма за създаване на нови музикални произведения.

Вижте какво споделиха създателите на спектакъла:

И тримата сте музиканти и актьори, как се събрахте в идеята за този спектакъл?

Ралица: С Мариана имаме не един и два творчески проекта. Сближих ме се в процеса по репетициите на Едип цар в Народния театър.

Мариана: Да тогава Рали ме покани в изключително интересен перкусионно вокален проект и така започна споделеното ни вълнуващото приключение в музиката и театъра.

Ралица: Приключението продължи дори в Южна Корея. Там бяхме и част от рок бенд, и всеки ден имахме концерти в Увеселителен парк. Приказно изживяване. Там близостта между нас се превърна в приятелство.

Мариана: Съдбата доведе Петър-Йорданов Бъни в нашия проект. Той даде необходимата мъжка и творческа енергия и включвайки разнообразни и дори неизброими дръм, перкусионни, автентични, духови инструменти, допълни цялостната музикална и творческа природа на спектакъла.

Ралица: И така в синхрон и взаимна провокация създадохме музиката на спектакъла „ Дуенде Земята Майка „

Мариана: Благодарни и радостни сме, че когато се съберем енергията потича и спонтанно и светло се появява музика.

Защо решихте да е това заглавието?

Вдъхновението дойде от променящата се и кризисна ситуация както за нас хората така и за Земята - нашия дом. Земята Майка. Заглавието е свързано и със стиховете на изключителната Красимира Атанасова, връзката ѝ с природата и женската енергия. А Дуенде, се казва последната ѝ стихосбирка. И съвсем естествено тази магична дума, без точен превод на български, свърза Земята и творческото вдъхновение свише. Чрез изкуството на музиката и поезията спектакълът се стреми да въздейства върху човешкото разбиране, съпричастие и грижа към природата. За промяна в мисленето, отношението и действията на човечеството както към себе си така и към околната среда. Това е наложителна потребност от нов начин за съжителство и съхранение на Земята, през призмата на женската енергия и природа, тази, която ражда и съхранява живота, състрадателна, емпатична, съчувстваща, по-близка до вътрешните си инстинкти.

С какво зрителите биха запомнили този спектакъл?

Биха го запомнили с преживяното от тях по време на спектакъла. Наша близка с възхита сподели, вие докоснахте душата ми, красиво и деликатно. Спектакълът цели постигане на вътрешна рефлексия от този нов тип комуникация, израз на желанието и потребността от възраждане на онова живо, случващо се тук и сега, човешко общуване, което ни носи чистата емоция от случването. Ето защо спектакълът е замислен, като иновативна интерактивна форма, с която целим да изведем зрителя от пасивната му роля на наблюдател в зрителната зала в театъра и да го постави в епицентъра на зараждане и случване на спектакъла.

С какво спектакълът е по-различен от всички останали?

Ние искаме да излезем от рамките на традиционното схващане за поетично-музикален спектакъл. Създаваме новаторски, визуален и атрактивен театрален продукт. Чрез музика, слово, ритми, светлина и мултимедия настроението градира от интимната лиричност на стиха до експресията на изразните средства на визуалното изкуство, което предлага метаморфоза и асоциира стихиите, космичното и земното, древното и съвременното, силата и енергията на Земята Майка.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пен Дехо

    0 1 Отговор
    Не знам за тези, но бандата "Duende" ми е любима, за миг се зарадвах, че ще ги гледам на живо в България, но уви..