Last news in Fakti

30 Май, 2022 17:25 802 8

Атанасов с призив на Пролетния базар на книгата: Не спирайте да четете

  • пролетен базар на книгата-
  • атанас атанасов-
  • четене

Рекорден брой издатели от цялата страна - над 130, са заявили участие в базара

„Според мен четенето е важно за всяко едно поколение. Не спирайте да четете, да вдъхвате нов живот на старите книги и да откривате нови” - с тези думи министърът на културата Атанас Атанасов се обърна към гостите на официалното откриване на Пролетния базар на книгата в пространството пред Националния дворец на културата. Сред присъстващите на събитието бяха министърът на образованието Николай Денков, заместник-кметът на София по направление култура, образование, спорт и младежки дейности Мирослав Боршош др.

Акцент на инициативата е темата за грамотността, а тази година на фокус ще бъде петото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи. Той ще им предложи обособена сцена с програма, целяща повишаване интереса към литературата и четенето. Предстоят много срещи с чуждестранни и български автори, творчески работилници - за илюстрации, поезия в рима, приказки и много други събития, насочени по интригуващ начин към детското любопитство.

Рекорден брой издатели от цялата страна - над 130, са заявили участие в базара, който продължава до 5 юни, а щандовете са разположени в повече от 60 шатри. В продължение на една седмица - до 5 юни, ще станем свидетели на богата съпътстваща културна програма с над 100 литературни събития, които ще вървят паралелно на основните сцени, на щандовете на издателите и на различни локации в столицата - премиери на книги, срещи с автори, преводачи и издатели, дискусии, презентации, игри за децата, състезания по грамотност, литературни четения и др.

Културната програма на Пролетния базар на книгата обхваща събития в литературния кът на изложението и в редица градски локации на територията на цяла София.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    9 1 Отговор
    Четете и за страничните ефекти от препаратите, преди да си правите клипчета.
  • 2 Българин

    9 1 Отговор
    Инфантила дава мнение
  • 3 Мунчо

    5 4 Отговор
    Книга хляб не дава ....е казал народният гений....

    Коментиран от #4, #8

  • 4 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мунчо":

    и продължил да си пасе патките.
  • 5 гост

    3 0 Отговор
    Ами четем си, само не затваряйте читанката. В края на краищата министъра се претеснява дали четем, а не дали купуваме нали?
  • 6 Да-бе-да

    1 0 Отговор
    А ти разбра ли на какви пачи яЙца се насади, със про100 -то кире.
    И за наместник на читалище не ставаш.Отчайващо тъжна "работа" си
    Върви си !

  • 7 Хула Хула

    2 0 Отговор
    На Хавай пушим лулата, ела да си дръпнеш!
  • 8 Ирина

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мунчо":

    Дава доста хляб на големите частни издателства на учебници - обират милиарди от държавната хазна, за да ви раздават "безплатни" учебници.