Last news in Fakti

12 Юни, 2013 01:01 2 999 0

Антонио Бандерас в София: Киното е любов

  • антонио бандерас-
  • софия-
  • седмица на испанското кино-
  • филм-
  • снимки-
  • "аутомата"

Прочутият испанец ще снима филм за затрупаните чилийски миньори и ще играе Пикасо

Антонио Бандерас в София: Киното е любов - 1
Снимка: БГНЕС

За мен е гордост да бъда посланик на „марката Испания“, която се възприема по света и като синоним на качествено кино. Това заяви прочутият актьор Антонио Бандерас по време на пресконференция в зала „Мати“ на НДК в навечерието на откриването на 20-ото юбилейно издание на Седмицата на испанското и иберо-американското кино в София.

Непретенциозно облечен с джинси, спортна дънкова риза и сиво яке с надписи, с набола двудневна вече прошарена брада и умора в погледа, холивудският ас беше въведен от бодигардове в залата сред десетки представители на родните медии. Програмата на Бандерас у нас е изключително натоварена: той вече довършва фантастичния екшън „Аутомата“, в който не само изпълнява главната роля, но е и продуцент.

Дори в присъствието на испанския посланик в България Н. Пр. Хосе Луис Тапиа актьорът нито за миг не свали сивата бейзболна шапка с голяма козирка, което се оказа съвсем неслучайно. Авторитетен източник от „Ню Бояна Филм“ издаде, че заради персонажа си във футуристичната лента – копродукция с участието на България и САЩ, Антонио Бандерас има на главата си нещо като малки червени рогчета, но това засега трябва да остане скрито за публиката.

„Важно е и за киното, и за културата изобщо, че сме заедно и по-сплотени от всякога“, подчерта знаменитият испанец, напомняйки, че седмото изкуство в Европа преживява тежки времена заради отлива на зрители, пиратството и конкуренцията на Холивуд. Бандерас не пропусна да похвали българските организатори и участници в „Аутомата“, определяйки ги като перфектни професионалисти, сравними с тези, с които работи отвъд океана. Той изрази надежда за дълготрайно сътрудничество с „Ню Бояна“ и „Милениум Филмс“ на Дейвид Варод, както и желание да заснеме творба изцяло с наши актьори. 

Антонио Бандерас разкри, че през октомври има намерение да се заеме с кинопроект, посветен на историята на 33-мата чилийски миньори, затрупани през 2010 г. в галерия на рудника и спасени след повече от два месеца под земята. В него щели да се включат мнозина испаноезични актьори, живеещи в САЩ.

Съпругът на Мелани Грифит потвърди също така, че ще влезе в ролята на световноизвестния художник Пабло Пикасо в бъдещ филм на големия режисьор Карлос Саура, който в петък ще стане доктор хонорис кауза на НАТФИЗ и ще закрие Седмицата на испанското кино у нас.

Бандерас призна, че е пристрастен към проекта по две основни причини: роден е в Малага на две пресечки от къщата на Пикасо, и копнее отново да работи със Саура, когото нарече „рицар на киното“. Актьорът разказа, че лентата няма да обхване целия живот на маестрото, а един определен период от него – 33-те дни през 1937 г., в които е рисувал картината „Герника“, докато Испания е потопена в братоубийствена война.

Бандерас довери още, че в подготвителния период за снимките в София е обичал да се разхожда из стария център на града и да се събира с приятели, но е затегнал дисциплината със започването на същинската работа, когато му се налага да става в 5 часа и да си ляга в 21.

На финала на своята среща с български журналисти актьорът остави отпечатък от дясната си ръка за функциониращата от март Зала на славата в НДК, където са имали премиера не един и два филма с негово участие - „Жени на ръба на нервна криза“, „Десперадо“, „Филаделфия“ и др. Първият творец, „разписал се“ в Залата на славата на НДК беше световноизвестният руски диригент и цигулар Юрий Башмет.

„И киното, и изкуството, и животът могат да се определят с една дума – любов“, каза на изпроводяк Бандерас и пожела на младите си последователи в актьорското поприще винаги да вярват в себе си и да не се отказват от мечтите си. Българска фенка подари на звездата собственоръчно нарисуван негов портрет. Той пък за благодарност раздаде доста автографи на почитатели по стълбите и пред входа на „малкото НДК“, преди домакините да го качат в лимузината и да запрашат в неизвестна посока. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА