23 Юни, 2022 16:38 2 796 1

Да си спомним за актьора Димитър Еленов

  • димитър еленов-
  • фестивал

Очаквайте от 29 юни фестивал, посветен на актьора

Театрален фестивал, посветен на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов (1947-2020), ще се проведе от 29 юни до 1 юли на сцената на Кино "Кабана" до НДК.

Фестивалът е организиран от Столичната община и има за цел да продължи неговата над 40-годишна мисия.

Димитър Еленов е играл в театрите в Пазарджик, Бургас, Варна, в театър "София", "Сълза и смях", Сатирата, "Българска армия", Народния театър "Иван Вазов". Бил е главен художествен ръководител на Драматичния театър "Адриана Будевска" в Бургас (1994-1996). Създател и главен художествен ръководител на Първия общински театър извън столицата "Несебър", който от 2020 г. носи неговото име. Режисьор в Албанския национален театър в Скопие (2003-2008). Сценарист, режисьор и продуцент на документалния филм "Красин", посветен на българския актьор Красин Йорданов. Създател на поредица студии за деца. Педагогическата му кариера започва през 1977 г. със създаването на студия към Бургаския театър. По покана на Александър Морфов, през 2002-20004 г. създава студия, която реализира мегаспектакъла по пиесата "Кукувицата" на Елин Рахнев, с участието на 40 деца и професионалните актьори Ванча Дойчева, Ваня Щерева, Христо Гърбов и Николай Урумов. През 2011 г. по инициатива на Ню Бояна филм и под егидата на Столичната община създава студия ДЕФИСТО, чиито спектакли са включени в репертоара на Сатиричния театър "Алеко Константинов" и на "Сфумато". Като режисьор поставя над 50 заглавия, сред които "Шест лица търсят автор" от Луиджи Пирандело, "Приятели" от Абе Кобо, "Лебедова песен" от Антон Чехов, "Трамвай желание" от Тенеси Уилямс, "Догодина по същото време" от Бърнард Слейд, "Фрагменти", "Тигър" и "Любоф" от Мери Шийзгъл, "Фенове" от Елин Рахнев, "Последната лента на Крап" на Бекет и др.

Сред неговите ученици са Светлана Янчева, Деляна Хаджиянкова, Розита Михайлова, Рени Врангова, Димитър Рачков, Красин Йорданов, Виолета Марковска, Йоанна Темелкова, Златко Гулеков, драматурга Емил Илиев и др.

Събитието е фокусирано и върху хора в неравностойно положение, семейства на бежанци и други уязвими групи.
Ще бъде осигурен превод на украински език, както и жестомимичен превод.

"Фестивалът не е детски, а за деца и техните семейства. Входът е свободен. Надявам се той да стане устойчив и догодина да се проведе на няколко сцени и не само в центъра на София", каза още Розита Еленова.

От kmeta.bg предлагат да си спомним за знаменития актьор, виждайки го през погледа на негови ученици – едни от първите!

Светлана Янчева

Да си спомним за актьора Димитър Еленов

Моят учител Димитър Еленов ми каза - Извади сърцето си и го дай! На сцената, на публиката, на хората!
Не, не съм чула точно тези думи да изрече пред мен устата му. Но това правеше той, така практикуваше живота си, работата си и на това се опита и ме научи.
Благодаря, Димитър Еленов!
Това събитие, което организираме с една безмерна, неординерна любов е в негова памет, дори не мога да изговоря тази дума – всичко за него е в негова чест! И съм повече от щастлива да съм част от го, процес, който вдъхновява, зарежда други млади хора, полудели по изкуството, каквито бяхме ние, когато той се изпречи на пътя ни и ни даде посока!

Деляна Хаджиянкова

Да си спомним за актьора Димитър Еленов

Децата трябва да се възпитават през изкуството. Това, може да не ги направи големи таланти, но ще ги направи добри и талантливи хора. И най - важното е, че ще ги отдалечи от рискови избори. Това съм научила от моя учител Димитър Еленов. И се радвам, че съм част от организаторите и участниците в първия уъркшоп в негова памет.
Защото под неговото менторство ние растяхме щастливи хора.

Розита Еленова

Да си спомним за актьора Димитър Еленов

Димитър е творец с много главно Т. Порода, която не се среща. Хваща те, обръща живота и душата ти с хастара, а ти се чувстваш свободен, щастлив и се срещаш най-сетне с истинското си аз. И сякаш в момента, в който го видиш – знаеш, че ще е разтърсващо, знаеш, че няма да е леко и лесно, но го следваш с опиянение на магия, която си чакал цял живот, и знаеш че това е пътят , и си вдъхновен и с крила.
Това искаме сега – ние организаторите на това събитие с кауза – да дадем крила, на хора, които ги търсят или ги имат и само им трябва кураж, за да ги покажат на света, да станат видими и да летя. Там където ще са свободни – светът на изкуството. Ние ще им подарим три красиви дни, а те ще направят останалите си прекрасни и изпълнени със смисъл.
Така както един голям Творец изпълни нашия живот със смисъл, учейки ни да ползваме крилете си.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.