14 Юни, 2013 17:46 2 299 0

Продължава реконструкцията на остров „Света Анастасия”

  • остров „света анастасия”-
  • реконструкция
Продължава реконструкцията на остров „Света Анастасия” - 1
Остров „Света Анастасия”

Продължава реконструкцията на остров „Света Анастасия”, съобщиха от пресцентъра на община Бургас.

Едрогабаритни бойни кораби от Военноморската база в Атия бяха използвани да реализират сложната операция по прехвърляне на тежките строителни машини и инертния материал на емблематичния за бургазлии остров.

Причината е продължаващата реконструкция на съществуващите там сгради, благоустрояването на района и ремонтът на пристана, които продължават с пълно темпо. Фирмите, ангажирани с извършване на строителните дейности на романтичното късче земя, се възползват от всеки хубав ден след обилните валежи през последните седмици.

В напреднала фаза е работата по реставрацията на всички сгради на острова.
Вече са изпълнени грубите мазилки и всички фугировки по фасадите на църквата. Завършени са и вътрешните дървени тавани. В момента се полагат финишните слоеве, необходими за художествената реставрация. Готови са още топлоизолациите и ламаринените обшивки по покрива й и се редят керемидите на църквата.

Усилено се работи по малката и голяма манастирска сграда. Вътрешните инсталации са напълно готови, възстановени са покривите, както и значителна част от мазилките и обшивките по фасадите им.
Положена е част от мрежата за алейно осветление и се работи по благоустрояване на района. Предстои стартиране на строително-монатажните по възстановяване на пристана.

Реконструкцията на острова е по проект „Културно-историческото наследство на остров Света Анастасия и град Бургас – атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация”, BG161PO001/3.1-03/2010/008, финансиран по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/3.1-03/2010 „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции” по ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА