Last news in Fakti

18 Юни, 2013 18:07 1 343 0

Значими българи получиха държавни отличия

  • президент-
  • отличия-
  • ордени-
  • стара планина-
  • св. св. кирил и методий
Значими българи получиха държавни отличия - 1
Снимка: БГНЕС

На специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Росен Плевнелиев удостои с висши държавни отличия изтъкнати български дейци в областта на образованието и науката, културата и изкуствата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът удостои с орден „Стара планина” първа степен Енчо Пиронков - сред емблематичните имена на родното изобразително изкуство, майстор на четката с неподражаем почерк.

С първа степен на орден „Св. Св. Кирил и Методий“ президентът Росен Плевнелиев удостои проф. Михаил Неделчев, проф. Елена Баева, проф. Иван Лалов, Адела Пеева, Калинка Кънева, Найден Вълчев и Драгомир Ненов.

Проф. Михаил Неделчев е литературен историк и теоретик, публицист със значимо присъствие в съвременния български обществен живот, народен представител, автор на 13 книги и редица статии. Председател на Сдружението на българските писатели, член на СБЖ и на Съюза на преводачите в България. Със значителен принос за утвърждаването на ценностите на демокрацията в България. 

Проф. Елена Баева е актриса, дългогодишен преподавател по актьорско майсторство, създател и ръководител на първото частно училище по актьорско майсторство за драматичния театър в България.

Проф. Иван Лалов е изявен учен в областта на проектирането, строителството, реконструкцията и рехабилитацията на мостови съоръжения. Има над 50 публикации в страната и в чужбина, участвал е в проектирането на повече от 50 мостови съоръжения у нас.

Адела Пеева е сред най-изтъкнатите автори на документално кино в България, носител на множество международни награди. Режисьор е на над 10 филма, сред които „Чия е тази песен“, „Развод по албански“, „Кметът“ и други вдъхновяващи истории, разказани от големия режисьор.

Калинка Згурова е една от големите български народни певици, популяризирала по света българския фолклор, най-вече Странджанските песни. Създател е на фондация за подпомагане на млади певци на българското народно творчество.

Найден Вълчев е талантлив поет, издал 20 стихосбирки. Негови са текстовете на едни от най-обичаните български песни, любими на всички поколения – „Синя вечер“, „Една българска роза“, „Някога, но не сега“ и много други.

Драгомир Ненов е от утвърдените имена на българското музикално изкуство. Симфоничен и оперен диригент, автор е на детска оперета, произведения за оркестър, хорови песни, музика за драматични и куклени театрални постановки. Бил е председател на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България.

„Културата и знанието са сред изключителните богатства, които колкото повече раздаваш на другите, толкова повече притежаваш“, заяви държавният глава в приветствието си на церемонията. „Вие сте пример и повод за гордост и за самочувствие за всички български граждани“, обърна се още президентът към изтъкнатите творци и учени, които чрез таланта си и десетилетния си труд направиха нацията по-одухотворена и по-сплотена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА