Last news in Fakti

19 Август, 2022 11:31 5 913 7

Йорданка Кузманова навърши 84 г.

  • йорданка кузманова-
  • актриса-
  • рожден ден

Голямата актриса има близо 300 роли в театъра и киното

Йорданка Кузманова навърши 84 г. - 1
Снимка: БГНЕС

"Най-тежките изпитания Бог ми даде към близките. Е, вече съм добре, възстановена и готова за нови подвизи, играе ми се и не съм се отказала от сцената." Това сподели голямата актриса Йорданка Кузманова, която на 16 август стана на 84 години.

Към 300 са ролите на Йорданка Кузманова. Специализира при Жан-Луи Баро, среща се с кинорежисьора Сергей Параджанов, Анатолий Ефрос, Георгий Товстоногов... Професията я среща и с Юрий Гагарин, който ѝ дава автограф с посланието: "На бъдещата космическа стюардеса от първия космонавт!". "Казвала съм, че ме ухажваше, чувала съм от колеги, че търсил връзка с мен, но аз лично нищо не съм предприемала", споделя Кузманова, предава "България днес".

При нея няма празно - нито в емоциите, нито в амбициите, нито в плановете. Още от самото начало обаче е наясно - актьорството е тежка карма. Дори Свиден, синът на Йорданка, да е искал да става актьор, тя не му позволява нито за миг да се увлече към пропастта. И досега се самоиронизира, че е царицата на внушението. "В никакъв случай не исках детето ми да стане артист. Дори не го водех често в театъра. Той е естет до мозъка на костите, стана инженер като баща си", хвали детето си тя. Когато му гостува в Сан Хосе, актрисата се чувства като волна птица. Въпреки че твърди: нито е артистично, нито е богато.

Разстоянията са необятни и актрисата е най-доволна, когато се вижда по интернет с внуците си - Александра и Дейн.

"Те са най-голямата ми радост. Благодаря на Господ, че ги имам!", щастлива е Кузманова, която преди години единствена се преборва момчето ѝ да излезе от кома след тежка катастрофа. "Това беше най-трудният ден в живота ми. Той се оправи, но аз побелях. Преди него пък загубих брат си. Петър беше само на 33 години, когато хулигани го причакват пред нас на улицата и го пребиват до смърт. Брат ми остави три деца сирачета, тогава изпаднах в депресия. И, да, имала съм много перипетии, но вече всичко е в миналото. Йогата ме научи да гледам в бъдещето", споделя с усмивка голямата ни актриса, която още продължава да играе.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зззз

    30 2 Отговор
    Да е жива и здрава.За съжаление сегашните актьори играят толкова фалшиво ,че не ти се гледат български филми и сериали .
  • 2 Кочо

    2 12 Отговор
    Някой да си спомня да е играла роля в някой филм? Не случайно и тук не пише! Запомнете! Актрисите са - Гинка Станчева, Невена, Гиндева, Доротея, Меглена Попова и Ани Сотирова!

    Коментиран от #3

  • 3 Зззз

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Кочо":

    "ДВОЙНИКЪТ" ТОДОР Колев в главната роля.Музикантката с контрабас.

    Коментиран от #4

  • 4 Кочо

    1 6 Отговор

    До коментар #3 от "Зззз":

    Не става! Това не е изкуство, но минава! Друго? - Няма!
  • 5 .....

    7 1 Отговор
    Да е жива и здрава!За роли и е късно,човек трябва да знае кога да се откаже,за да ме стане за кашмер!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 село

    5 0 Отговор
    Най- красивият бюст в българския театър. Без това накъде? Един пубер друго не вижда.
    И ако спрем с шегите, доста се посмях на твоето "Запомнете!". Всеки си има предпочитанията, и не всеки цени черно- белите филми.