Last news in Fakti

19 Август, 2022 17:00 1 144 3

Брюксел ще бъде домакин на първото световно първенство по слам поезия

  • белгия-
  • брюксел-
  • слам поезия

40-те най-добри слам поети в света ще се борят за световната титла в Кинеполис Брюксел (Kinepolis Brussels)

Брюксел ще бъде домакин на първото световно първенство по слам поезия  - 1
Снимка: Shutterstock

Брюксел ще бъде домакин на първото по рода си Световно първенство по слам поезия от 26 до 29 септември.

40-те най-добри слам поети в света ще се борят за световната титла в Кинеполис Брюксел (Kinepolis Brussels), предаде белгийската агенция Белга.

Първенството е плод на фантазията на Световната организация на слам поезията (World Poetry Slam Organisation), мрежа, която обединява сламъри от цял ​​свят. Те са се подготвяли две години зад кулисите и са направили като отправна точка съвместна харта, в която приобщаването, свободата на словото, деколонизацията и правата на LGBTQ+ са важни ценности.

Чрез белгийския слам поет Филип Меерсман беше изграден мост със съинициаторите Криейтив Ратинг (Creative Writing), Вилемсфондс Брюксел (Willemsfonds Brussel) и творческата агенция „Хюре“ (Hurae). Резултатът е грандиозен турнир, в който ще участват слам поети от Мексико, Чад, Мадагаскар и Австралия.

Белгия е представена от 32-годишната Мари Дара. Тя ще се опита да използва думите си, за да нокаутира опонентите си образно казано. „Ние използваме правилата на поезията, но не им се подчиняваме. Тази артистична свобода ви позволява наистина да разкажете личната си история. Това прави толкова интересно и интензивно да наблюдаваш други поети по време на работа“, казва Дара.

Полуфиналите ще се проведат на 27-28 септември, последвани от големия финал на 29 септември. Събитието ще бъде представено на няколко езика и всички текстове се прожектират на нидерландски, френски, английски и испански.

Световното първенство по слам поезията предлага също презентации, семинари и други дейности през цялата седмица на различни места в Брюксел.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дедо ви

    8 0 Отговор
    Стана ми интересно каква е тази слам поезия и LGBTQ+ и попаднах на определението: Аджендър -
    Възрастните хора, които могат да се идентифицират като лица без пол или без каквато и да е полова идентичност. Тази категория включва много широк спектър от идентичности, които не отговарят на традиционните полови норми.
    Това вече ми дойде в повече...

    Коментиран от #3

  • 3 Прадедо ви

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо ви":

    Ама и мястото са го избрали чудесно. Следващото "първенство" - пак там - може да е по 00 ( WC) "поезия"...