Last news in Fakti

27 Август, 2022 15:08 1 341 0

Харви Уайнстийн ще може да обжалва присъда от 23 години затвор

  • харви уайнстийн-
  • жалба-
  • обвинение-
  • сексуален тормоз-
  • обжалване-
  • продуцент

Уайнстийн държи на твърденията си, че е невинен по обвиненията за сексуален тормоз

Харви Уайнстийн ще може да обжалва присъда от 23 години затвор - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Изпадналият в немилост бивш холивудски продуцент Харви Уайнстийн получи правото да обжалва присъдата по делото за сексуални престъпления от март 2020 г., съобщи ABC News.

Апелативният съд в Ню Йорк – най-висшата съдебна инстанция в щата, е удовлетворил жалбата на 70-годишния продуцент, който бе осъден на 23 години лишаване от свобода за изнасилване и склоняване към секс. Преди две години и половина шумният съдебен процес породи мащабното женско движение #MeToo, което апелира за нетърпимост към сексуалното насилие и злоупотреби, припомня в. Сега.

Кога точно съдът ще разгледа жалбата на Уайнстийн не става ясно. Той твърди, че определени показания, допуснати на процеса, са били недействителни, а съдебен заседател, написал роман за „хищни възрастни мъже“, е трябвало да бъде отстранен. Адвокатите на Уайнстийн имат време до 18 октомври да подадат писмена молба до съда, за да започне обжалването.

В изявление, предоставено на ABC News, Харви Уайнстийн казва: „Аз съм невинен по тези обвинения и съм много благодарен на моите адвокати, че работят усилено и умно за това. Тяхната упорита работа ще ми помогне в крайна сметка да докажа невинността си. Очаквам с нетърпение възможността да бъда изслушан от Апелативния съд на Ню Йорк".

Говорител на Уайнстийн е заявил за медията, че решението на съда „демонстрира, че всъщност има основания за обжалване“. Били са допуснати много грешки в процеса и защитниците на Уайнстийн „ще направят необходимото, за да докажат неговата невинност по отношение на обвиненията“. В своите показания продуцентът най-общо казано твърдеше, че е правил секс с жените, които о обвиняват, винаги по взаимно съгласие.

Окръжната прокуратура на Манхатън, която повдигна обвиненията срещу Уайнстийн, е отказала коментар. Присъдата включва 20 години затвор за сексуално посегателство от първа степен, което произтича от обвинението на бившата асистентка на продуцента в компанията Project Runway Мими Хейли, и 3 години за изнасилване от трета степен, произтичащо от обвинение на Джесика Ман. В този процес той бе признат за невиновен по много по-сериозни обвинения за брутални сексуални посегателства и изнасилване от първа степен.

Уайнстийн в момента е в затвор в Лос Анджелис, където очаква съдебен процес по още 4 обвинения в сексуални престъпления, включително за предполагаемо нападение на две жени в отделни инциденти в рамките на един и същи ден през февруари 2013 г.

Обвиненията по адрес на холивудския бос за пръв път прозвучаха през 2017 г. в разкрития на страниците на New York Times. Тогава изданието писа за множество млади актриси и подчинени на Уайнстийн, които са били подложени на сексуален тормоз и са пострадали от него в продължение на последните 30 години. По-късно своите истории за отношенията си с продуцента разказаха повече от 80 жени, включително Анджелина Джоли, Салма Хайек, Гуинет Полтроу, Мира Сорвино и др. Най-младата жертва на похотливеца е била изнасилена от него едва 16-годишна. Кайа Сокола се изповяда пред Rolling Stone, че се е запознала с Уайнстийн след пристигането си от Полша в Ню Йорк, където започнала да работи като модел, но мечтаела да стане актриса. След деянието си продуцентът ѝ казал, че не се е случило нищо особено и че по този начин той е помогнал на кариерите на Пенелопе Крус, Гуинет Полтроу и т.н.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА