Last news in Fakti

16 Юли, 2013 11:22 3 846 0

Археолози откриха "вампири" и в Полша

  • археолози-
  • вампир-
  • скелет-
  • черепи-
  • созопол
Археолози откриха "вампири" и в Полша - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Археолози в Полша откриха погребения на хора, които в своето време са били смятани за вампири, съобщи „Кориере дела сера“. Останките, намерени на територията на строеж в град Гливице, представляват няколко скелета, чиито черепи са били поставени между краката им, което според експертите съответства на историческите методи за убийство на вампири.

Да се определи възрастта на находките ще бъде доста трудно поради отсъствието на каквито и да било декорации или орнаменти по тях. Първоначално учените смятали, че са открили кости на войници, загинали в годините на Втората световна война, но се оказало, че останките са далеч по-стари.

Те стигнали до заключението, че отрязаните глави на мъртъвците вампири били слагани между краката им, за да не могат, когато се събудят, да си ги намерят и да станат от гроба.

Всъщност начините за погребване на хора, заподозрени във вампиризъм, са били много. Понякога просто ги заравяли с лице към земята, друг път завързвали с въжета телата в ембрионална поза. В някои случаи ги бесели и чакали в процеса на разлагане на трупа тялото само да се отдели от главата.

През 2012 г. в манастира „Св. Николай Чудотворец“ в Созопол бе открит  скелет на „вампир“, прободен с метално острие в гръдния кош, който се превърна в научна и туристическа атракция. Обезглавяването и поставянето на черепа между краката обаче било най-известният и разпространен метод през вековете. 

Според полското издание Wiadomości24.pl това може и да не са  “вампирски“ скелети, а останки на екзекутирани престъпници. Научна група под ръководството на археолога Яцек Пиержак ще изследва находките, за да узнае повече за причините за смъртта на набедените кръвопийци, както и за да разкрие в крайна сметка кои и какви са били тези хора в действителност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА