Last news in Fakti

23 Октомври, 2022 19:18 3 905 21

Почина Едмънд Бек – тексасецът, дал над 10 милиона, за да спаси старинни сгради във Велико Търново

  • велико търново-
  • сгради-
  • едмънд бък-
  • починал-
  • американец

Ветеранът от войната във Виетнам си отиде, без да завърши последните си проекти – хотел „Царъ Борисъ“ и Йоновия хан

Един от благодетелите на Велико Търново, вложил над 10 милиона, за да възроди старинни сгради в града, включително и шедьовъра на Колю Фичето – хан „Хаджи Николи“, полковник Едмънд Стърлинг Бек от Сан Антонио е починал на 12 октомври 2022 г. на 88-годишна възраст. Погребалната служба се е състояла миналата събота в Мемориален парк „Остин“.

До последно тексаският мултимилонер очакваше съгласувателните процедури, за да възроди емблематичния за болярския град хотел „Царъ Борисъ“, както и Йоновия хан в началото на ул. „Опълченска“. Меценатът е носител на множество национални награди заради спасеното от него българско културно наследство, както и на Наградата „Велико Търново“.

Не крие, че се е влюбил в родните паметници на културата, някои от които по възраст надвишават възрастта на родината му, след като местният му партньор Любомир Марков, с когото случайно се срещнали, му разказал за Велико Търново. Показал му и банкнота с лика на Колю Фичето, след което го запознал с някои от сградите на майстора строител, включително и със занемарения по това време хан на Самоводската чаршия. Бек веднага решил да го купи и възстанови.

Почина Едмънд Бек – тексасецът, дал над 10 милиона, за да спаси старинни сгради във Велико Търново



С ПОМОЩТА НА ЛЮБОМИР МАРКОВ И СИЛВИЯ ЙОРДАНОВА И СЛЕД НАПРАВЕНАТА РЕСТАВРАЦИЯ ХАНЪТ „ХАДЖИ НИКОЛИ“ ПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА „СГРАДА НА ГОДИНАТА“ ПРЕЗ 2010 г. Във Велико Търново Едмънд Бек притежава и хотел Arte, Стамболовия хан, както и още няколко сгради със статут на културни паметници в старата столица.

Едмънд Бек е роден на 23 юли 1934 г. в Сан Антонио и е израснал във ферма, която сега се нарича Hill Country Village. Завършва гимназия „Аламо Хайтс“ през 1952 г. Завършва университета Texas A&I в Кингсвил с бакалавърска степен по животновъдство. След като се дипломира, влиза в американската армия като млад лейтенант. През 1957 г. Едмънд Бек е назначен в 4-та бронирана дивизия в Германия, където среща Юта. Те се влюбват и сключват брак на 11 юни 1958 година. В ранните си години в армията Едмънд Бек е изпращан два пъти във Виетнам. През 1972 г. завършва United States Army Command and General Staff College, разположен във Форт Левънуърт, Канзас. След това се завръща в Германия като командир на американската военна база Бартън. Там той популяризира бокса и дори кани боксьора Флойд Патерсън, бивш световен шампион в тежка категория. През 1976 г. полковник Бек следва в United States Army War College в Карлайл, Пенсилвания, където получава магистърска степен по стратегически изследвания. По време на службата си в армията Едмънд Бек е боен и стратегически офицер, както и служител по софтуер и анализ на компютърни системи. Той служи в армията в продължение на 26 години и списъкът му с постижения и награди е безкраен.

СЛЕД КАТО СЕ ПЕНСИОНИРА ОТ АМЕРИКАНСКАТА АРМИЯ, ЕДМЪНД БЕК СЪС СЪПРУГАТА СИ ЮТА БЕК СЪЗДАВАТ КОМПАНИЯТА LEO UNLIMITED, INC., която внася и разпространява европейски козметични продукти в САЩ. По същото време Едмънд Бек насочва интересите си към недвижимите имоти, което се превръща в неговата безкрайна страст. Само в Сан Антонио, Тексас, притежава близо 50 търговски имота. Едно от най-големите му постижения е създаването и разработването на петзвездния The Arts Residences and the Thompson Hotel, разположен на брега на река Сан Антонио срещу Tobin Center, заедно с неговия бизнес партньор и приятел Чък Брем. Най-последният му проект е Dream Hotel, отново разположен на брега на Сан Антонио ривър.

Източник: borbabg.com


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И кво

    8 52 Отговор
    10 милиона за нищо. Да поддържаш къщи в Търново е същото като да търкаляш камък нагоре.

    Коментиран от #3

  • 2 Дайс

    45 19 Отговор
    Ето ги "лошите" американци с "прогнил" морал. Другарите сега да кажат един руснак, който да е направил такова нещо.

    Коментиран от #4, #6, #20

  • 3 ми дай ги ти бе

    36 6 Отговор

    До коментар #1 от "И кво":

    църул
  • 4 чужд човек!

    26 5 Отговор

    До коментар #2 от "Дайс":

    а б@лхарите къде са?щракащи с пръсти ,дрогирани чалгаджии-лузери
  • 5 да питам

    30 11 Отговор
    Костя кога е дал толкова пари за български културни ценности?
  • 6 Чакай да се пенсионира бойко

    14 5 Отговор

    До коментар #2 от "Дайс":

    Тогава и Куртово Конаре ще с магистрала.
  • 7 един

    34 11 Отговор
    A ве не чувам един руснак да е дарил лични средства,нямат ли кво!Всяка година милиарди наши пари заминават в посока Русия,а се връщат по-списък /по 4000лв./ на едни национални предатели!
  • 8 Zком

    11 17 Отговор
    За Булгар кочина никой не трябва да дава и пени!!!!!!!
    На злобния, лицемерен и алчен ,,народ" се шири по тази територия!!!!!
    Оставете орките и 240-те + хранилката да се оправят - от изодзад
  • 9 Браво на човека

    66 0 Отговор
    Направил е много повече от нашите олигарси, които само трупат милиони и милиарди в офшорки, като чели ще живеят вечно. Светла му памет, нека да почива в мир.
  • 10 Много точно

    43 0 Отговор
    Жалко,че българските богаташи харчат за купища имоти,коли и мадами и не им пука ,че крадат ,вместо да даряват !

    Коментиран от #13

  • 11 Ще видите ще видите вие

    13 4 Отговор
    ...шойгу кат си дари колекцията от еленови рога на ловно рибарския съюз✊
  • 12 Не случайно

    11 0 Отговор
    Покойният Тодор Колев казва - Как ще ги стигнем американците..... Човека даже не можа да дочака да стигнем граница с Румъния
  • 13 Амин

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Много точно":

    Амин Амин Амин
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кондер

    8 4 Отговор
    Добрите хора са навсякъде. С изключение на тези в Територията!
  • 16 Руснаците

    11 1 Отговор
    накупиха за десетки милиони евра имоти у нас.
  • 17 Боко Борисов-Баце

    6 5 Отговор
    Аз пък дадох милиарди за магистрали, и събрах милиони в чекмеджето!
  • 18 Галина Колева,

    23 0 Отговор
    Светла му памет! Бог да го прости! Такива хора са рядкост....
  • 19 Един

    15 2 Отговор
    Когато сме били нормална държава, точно след Освобождението до Втората световна е имало много достойни българи дарили и построили много за Родината ни. Но за жалост комунизма унищожи всичко човешко и достойно в народа ни. И в момента 99% от всички богаташи са потомци на онези безскрупулни нерези от Живково време.
  • 20 Псевдоним

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дайс":

    Човекът е бил от Тексас, което ще рече че не е от хората на Байдън.
  • 21 Българин

    4 0 Отговор
    Поклон пред паметта на човека. Но не бъдете нихилисти! У нас също има предостатъчно хора, които купуват и пазят историята ни. И нямам предвид Божков с ритоните му. Нормалните благодетели не афишират делата си, защото го правят заради убежденията си, а не за шепа лайкове и 5 минути медийна слава. Бъдете добри и пазете родината ни, защото тя е каквото ще оставим на тези след нас!