Last news in Fakti

24 Октомври, 2022 05:34 1 804 31

Хвърлиха картофено пюре върху картина на Клод Моне ВИДЕО

  • клод моне-
  • картина-
  • картофено пюре-
  • екоактивисти

Автори са двама активисти от германската група "Последно поколение"

За втори път активисти заливат картина, за да привлекат вниманието върху промените в климата - след залетите със супа "Слънчогледи" на Ван Гог, този път на прицел бе известна картина на Клод Моне, струваща 110 млн. долара, съобщи СЕГА.

Двама членове на германската група "Последно поколение" хвърлиха картофено пюре върху ценното произведение на изкуството, озаглавено "Les Meules", в музея Барберини в Потсдам. На кадри, споделени в социалните медии, се вижда как двама души, облечени в оранжеви якета, приближават към картината. След това те хвърлят две купи картофено пюре върху нея, преди да залепят ръцете си за пода.

Споделяйки видеоклипа в Twitter акаунта на групата, неин говорител заяви: "Ако е необходима картина - с #MashedPotatoes или #TomatoSoup ( #Картофено пюре или #Доматена супа - бел. ред.), за да накара обществото да си спомни, че курсът на изкопаеми горива ни убива всички: тогава ще ви дадем #MashedPotatoes върху картина!" (#Картофено пюре върху картина - бел. ред.)

Акцията се случва 9 дни, след като активисти на "Просто спрете петрола" заляха с доматена супа безценната картина на Винсент Ван Гог "Слънчогледи" в Националната галерия в Лондон. Платното не бе повредено, защото е било покрито със стъкло.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 2 Отговор
    КАКВО им е ВИНОВНА картината А природата климата го съсипваме НИЕ ХОРАТА
    къде е ГРЕТА ТУМБЪРГ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дрън дрън та пляс

    37 1 Отговор
    И в главите им вместо мозък има картофено пюре
  • 6 Моарейн

    43 0 Отговор
    Най-сигурният начин да отвратиш интелигентните, мислещите и знаещите от зелената идея е да вандалстваш по този начин. Това са фанатизирани същества, не мога да ги нарека човеци, които не са направили нищо смислено през живота си, не са създали нищо полезно и съзнавайки безсмислието на жалкото си съществуване, се опитват да си придадат значимимост. Дано да не им хрумне да се възпроизвеждат, че на тоя свят и без бъдещите им деца има предостатъчно орки.
  • 7 Леле колко откачалки

    22 0 Отговор
    Има по тоя свят, боже. Сега, като трябва да ги развозват по съдилища и арести, да работят чиновници по техния случай, да харчат хартия, мастило, гориво, ток. Да ги настаняват по затвори. Да, това ще намали вредните емисии🤣
    Все едно да взривиш църква, за да привлечеш внимание към Бог😱😱😱
    Хвърляйте ги в кауша да работят, докато не възстановят парите за картината. Така ще привлекат достатъчно внимание. Целта им ще бъде постигната и щетите поправени. Всички печелят !!!
  • 8 Бойко

    22 3 Отговор
    Тия са по-зле и от хората на Бабикян и Хаджигенчо, които унищощиха фасадата на МС и НС с развалените си домати... Само варварите нямат никакво уважение към културни паметници...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Просто човек

    16 0 Отговор
    И.диоти!
  • 11 глоги

    5 3 Отговор
    MashedPotatoes върху картина!" (Картофено пюре върху картина - бел. ред.)НАПИШЕТЕ "ВЪРХУ КАРТИНА" НА ИНГЛИШ И ТОГАВА ПРЕВЕЖДАЙТЕ!
  • 12 АнтиИдиотократ

    23 0 Отговор
    Да си "зелен" значи да си умствено неуравновесен, освен че е и признак за фундаментално невежество!
    Екоталибанизмът взема застрашителни размери и срещу такива психари трябват жестоки мерки!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ооо

    14 0 Отговор
    Безобразници!!!
  • 15 Геша

    16 0 Отговор
    Ако някой не е разбрал-това са новите хунвейбини.И ще убиват ако не ги изпреварим. Помнете ми думите.
  • 16 Тракиец 🇮🇹🇺🇦🇩🇪🇮🇷🇧🇬🇯🇵

    14 0 Отговор
    За тези талибани освен Смъ-ртна присъда аз друго решение не виждам . На унищожаваш произведения на изкуството е не само варварско деяние но и удар срещу европейската цивилизация и раса. Следва да им се отрежат най малкото ръцете
  • 17 грешка

    10 0 Отговор
    ПРОСТОТИЯТА НЕ ХОДИ В ГОРАТА ДА БЕРЕ ГЪБИ ИЛИ ДА КОПАЕ КАРТОФИ В ГРАДИНАТА НА СЕЛО. Е,това ли са европейските ценности?
  • 18 Псевдоним

    9 0 Отговор
    Тия ид.и.оти продължават да се вихрят безнаказано.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Соваж бейби

    5 0 Отговор
    Това е много стара работа сигурно има месец.Тези пикл@ бяха много нагли мацаха и по стената с мръсните си ръце.Само за психиатрия с такова поведение ,какво им е виново затоплянето което не е нермално имахме около 2 седмици студено за сезона.Сега сме с пролетни температури 22/25 долу и 27/30 ° ходят на плаж ..

    Коментиран от #26

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Психиатър

    5 1 Отговор
    Оказва се,че в ,,блестящият" Запад психопати под път и над път.
  • 26 един от стадото

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Соваж бейби":

    да пазят Джокондата и Тайната вечеря на Леонардо. Втората е почти 5 на 9 метра и и трябва цял казан помия да я залеят гадовете. Бил съм в Ермитажа и Третяковската, в метрото на Москва, не им отстъпва, алкаши/пияндета/ били, не знам. Охраната ли е добра, щубето ли е голямо, но 100метра наоколо няма един нехранимайко. Руснака си пада по битовизма верно, да отупа жената и дечурлигата най много, опозицията им също не спи макар да е яко гонена, но на никой и не му минава и през ума да си го изкара на Репин или Айвазовски например..

    Коментиран от #27

  • 27 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "един от стадото":

    Джокондата със сигурност е с бронирано стъкло и сензори,кофтито е че заради вандали и специална витрина някой картини не млжеш да ги видиш ясно или на голяма дистанция .Комшийте да си гледат работата много ги яд за Леонардо и част от наследството му че е в Франция ,да не говорим за Джокондата ,а са го търсили за до изгорят каква ирония нали ,ако са го пипнали всичко щеше да е изгорено .За всичко си има хора фреро ,роклята на Мерилин Монро си намери кой да я облече .От това лято са няколко инцидента,започвам да се страхувам да не стане по голям проблем някой ден луостта няма граници .Катедралата когато се самозапали ))) трънения венец/короната/на Христос е била там като по чудо се спасила и още някой атрибути да ги наречем ,не знам дали си спомяш.Тайната вечеря е много интересна чела съм че Леонардо я е рисувал за да я гледат мнасите когато ядат и да мислят ...дълга история ...

    Коментиран от #28, #29

  • 28 един от стадото

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Соваж бейби":

    много олово изтече от Нотрдама бе. Спомням си. Дори ВСВ със всичките си жестокости успява да запази голяма част от изкуството си, най вече изобразителното. За строителното не съвсем. Дрезден беше срутен. Ваймар сега е като картичка, ходиш, гледаш и не вярваш, че всичко е било под ножа.. Един аспект малко в страни от темата. Кой дава парите, кой помага всичко да се възстанови до последния детайл. Тъпите руснаци явно не са толкова тъпи. Могат и да рушат, могат и да градят. Ермитажа е бил изнесен целия на изток, после върнат във същия си блясък. Фаберже живее втори живот след войната, само един пример от многото Къде сега се съхраняват яйцата на Фаберже сега. И аз бих казал дълга история.. но основно в Русия. Дори Ленин и болшевиките не посягат на тях и създателя им. Защо. Защото не искат

    Коментиран от #30

  • 29 един от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Соваж бейби":

    ...и последно. Има един френски художник- Енгер. Шапка му свалям

    Коментиран от #31

  • 30 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "един от стадото":

    Русия и Франция са като ин/ян имат много общо- сливане .На времето в руските дворци са говорили френски бил е като задължение . Произходът на Фаберже е Франция, по-точно в Пикардия. Хугеноти- предците на златаря са били принудени да напуснат Франция през 1685 г., когато Нантският едикт е отменен от Луи XIV.
    С няколко десетки хиляди протестанти, те тръгват по пътищата на Северна Европа, за да бягат от сигурна смърт, преди да се установят в Балтийския регион, където дядото на Карл Фаберже получава руско гражданство. Неговият син Гюстав Фаберже, баща на Карл Фаберже, е амбициозен млад златар. Яйцата Maudite
    /прокълнати ,много красиви и само за богати/ги наричам лично аз.Нещо което е ненужно в Франция отива в Русия и обратно ... ,парфюма на Шанел също има общо с Русия и мн.др неща ,изобщо руснаците не са за подценяване имат велики личности и архитектура някой дворци ,църкви обаче народа пие дали не е проклятие често се питам ,хората там носят някъква карма а в чужбина тук наши приятели руснаци изобщо нямат нищо общо прекрасни хора ,има и черни овци това е и при другите раси.
  • 31 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "един от стадото":

    Франция има страшно много гениални хора ,артисти за много малко се знае по света като информация .В тази държава има много енигми и красота от която почти всички виждат само Монако ,Ривиерата а някой виждат само Париж като държава като столица на модата ,лукса и ресторантите и това ме кара да се смея .Видиш ли някой минал от там направил си селфи пред Триумфалната Арка ....Айфеловата кула и до там опознали Франция хихи...Има една красота скалистия остров, посветен на архангела нарича се Le Mont-Saint-Michel вижте за него историята там също има много реставрация .Аз съм влюбена в красотата и културата на тази държава ,често мъжо се смее че знам повече за Франция от самият него а не съм родена тук ....