10 Ноември, 2022 11:06 684 2

Екоактивистите продължават да атакуват изкуството

  • екоактивисти-
  • анди уорхол-
  • изкуство-
  • австралия

Този път картина на Анди Уорхол в Австралия

Екоактивистите продължават да атакуват изкуството - 1
Снимкa: БГНЕС

Екоактивистите, които досега атакуваха класически картини на Ван Гог, Моне и Вермеер на Стария континент, стигнаха до Австралия - и до модерното изкуство. Членове на движението Stop Fossil Fuel Subsidies (Спрете субсидиите за изкопаеми горива), което се застъпва за преминаване към зелена енергия и за спиране на добива на въглища и нефт, се залепиха за картината на Анди Уорхол, наречена "Кутии със супа Кембъл" в Националната галерия на Австралия в центъра на Канбера. Тъй като обичайно акциите включват заливане на произведенията на изкуството с консерви полуфабрична супа, изборът на творба за привличане на вниманието тук може да се разглежда и като мета коментар.

"Извършваме оглед на експонатите, за да оценим щетите, и работим с австралийската федерална полиция за разследване на инцидента", се казва в изявлението на галерията, цитирано от БГНЕС. Двете протестиращи са били задържани за кратко от органите на реда и освободени след разпит.

Активистите призовават австралийското правителство незабавно да спре да инвестира в проекти за изкопаеми горива и да прекрати издаването на нови лицензи за разработване на нефт и газ. На 9 октомври участниците в движението се залепиха за картини на Пабло Пикасо, изложени в музей в Мелбърн. По-късно от музея съобщиха, че картините, защитени със стъкло против вандализъм, не са били повредени.

В последния месец в Европа бяха атакувани "Слънчогледите" на Ван Гог в Лондон, "Купи сено" на Моне в Потсдам, "Момичето с перлена обица" на Вермеер в Хага и "Сеячът" на Ван Гог в Рим. Всички акции си приличат, като обикновено двама или трима активисти, млади мъже или жени, хвърлят някаква пакетирана храна върху картината, след което се залепят за стъклото ѝ или на стената до нея. Извършителите се идентифицират като членове на организациите "Просто спрете петрола" и "Последно поколение" и имат сходни послания.

В повечето случаи дребните хулигански прояви се разминават само с порицание, но нападателите на "Момичето с перлена обица" в Хага бяха осъдени по бързата процедура на месец затвор и още месец условно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    3 0 Отговор
    Олигофрени.
  • 2 Русенец

    2 0 Отговор
    Знаете ли колко тона нафта изгаря един танк в Украйна? А колко тона гориво един самолет? Някой протестира ли против военната помощ, удължаваща бойните действия и активните моточасове на бойните машини, бълващи тонове сажди и пепел?