22 Ноември, 2022 17:55 9 126 15

„Чуден свят“ е поредната политическа пропаганда на Холивуд (ТРЕЙЛЪР)

  • чуден свят-
  • кино

Анимационният филм продължава да прокарва идеите на хора, които нямат нищо общо с изкуството

„Чуден свят“ е поредната политическа пропаганда на Холивуд (ТРЕЙЛЪР) - 1
Снимка: Forum Film

Кога киното се превърна от изкуство в средство за политическа пропаганда? Предполагам, че в цялата му история е играло и подобна роля, но в съвременния живот имам чувството, че почти всяка една продукция на Холивуд има за цел да ни промие мозъците. Анимационният филм на Disney „Чуден свят“ попада точно в тази категория и това е причината да намери противник в мое лице.

Самата идея на историята не е никак лоша обаче. Героите са част от един фантастичен свят, който едновременно е много сходен с нашия, но и прекалено различен. Семейството изследователи Клейд се опитват да придвижат развитието на своя народ напред, тъй като изглежда, че природата им е наложила ограничения, които бързо са изчерпани. Амбицията им ги откарва под земята, където мирогледът им е разширен до нови предели, защото там откриват друга вселена. Още в началото обаче се натъкват на революционно откритие, което разделя авантюристичния баща от далеч по-здравомислещия му син. Личните амбиции и семейните ценности влизат в пряк сблъсък, докато околната среда преживява необичайна метаморфоза, налагаща Клейд да се сплотят отново и да впрегнат сили за всеобщото благо.

Осъзнавам, че ви говоря някак завоалирано, но просто е трудно да ви представя сюжета без да разкривам важни детайли от самата история. Затова ще премина по същество, тъй като имам желание за пореден път да размахам пръст към създателите на филм, който би следвало да е предназначен за подрастващите.

„Чуден свят“ е поредната политическа пропаганда на Холивуд (ТРЕЙЛЪР)
Снимка: Forum Film

От една страна е страхотно, че „Чуден свят“ изобилства от герои, които рядко намират поле за изява. Там са трикрако куче, хора в неравностойно положение, разведени семейни двойки и момчета с различна сексуална ориентация. Режисьорът Дон Хол и колегата му сърежисьор и сценарист Куи Нгуен са решили, че би било чудесна идея, ако просто хвърлят в пространството подобни болезнени и деликатни теми за широката общественост без да му влагат сериозна мисъл. Господа, свалете тлъстите пачки, с които покривате очите и запушвате ушите си, защото е време да впрегнете мозъците в името на общественото благо. Как очаквате родителите, които заведат децата си да им обяснят, защо един от главните герои е влюбен в друго момче, когато самите вие нямате ни най-малка престава?! А защо кучето има само три крака? Аудиторията ви се очаква да бъде от момчета и момичета в крехка възраст, когато въпросът „Защо“ е по-използван от думата „Мама“. Отвратително е, че сте решили да се упражнявате върху тези теми без да направите нужната подготовка и проучване, без да се консултирате с правилните хора и без да се замислите, че изпълнявате и възпитателна функция, когато се захванете с анимационния жанр.

Бих приел с отворени обятия всеки един филм, който задава, но и отговаря на важните въпроси. Да, децата трябва да се сблъскват с реалните проблеми на обществото ни и то колкото е възможно по-рано. Но за целта са нужни визионери, които разполагат с нужния капацитет.

Давам ви за пример анимациите „В небето“, „Уол-И“ и „Отвътре навън“, защото при тях е показано прекрасно какъв е животът на възрастните хора, какви са опасностите от цивилизационния комфорт и какви са проблемите на пубертета. Така се възпитават деца, а не като ги бомбардираме с хомосексуализъм на всяка крачка. Очевидно все още никой не е намерил начин, за да ни предложи анимационен филм, в който темата да бъде по-лесно смилаема, интересна и образователна.

Убеден съм, че „Чуден свят“ ще мине и замине по-бързо от стипендия в дискотека от „Студентски град“. Крайната ми оценка за филма е 5/10, защото имаше доста любопитни елементи, които привлякоха вниманието ми, но почти нито един от тях не бе реализиран подобаващо.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    27 3 Отговор
    Явно ,че тази анимация ще се посети от подрастващи пубертети, които ще се посбутват и хиляди на "любовта "или цувката между две момчета. Имах случай ,в който в един пропаганден сериал двама мъже се целуваха и моята внучка на 6 години направо изпадна в шок ,че мъже се целуват уста в уста.ЕДва успях да скалъпя обяснение.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Право мое

    6 19 Отговор
    Мисля да си направя анализ сам, не ми е нужен някой си, да ми дава наклон в разсъжденията.

    Коментиран от #7

  • 4 Bulava

    20 4 Отговор
    Не мога да разбера защо като напиша евроатлантическа п..ее..д.е.ра.стия и коментара автоматично ми се изтрива.нали живеем в свободна държава
  • 5 Киро и Асен

    29 6 Отговор
    От западняците само п..е.д.е...рас..ст..ки истории можеш да видиш нищо дрего
  • 6 Европеец

    20 5 Отговор
    "защо един от главните герои е влюбен в друго момче"

    Е как защо - защото така е политкоректно - трябва да се следват еврогейските "ценности". Ето забраниха "Ну погоди" и "Маша и медвед" защото не следват еврогейските ценности - там всичко е нормално и няма никакви ЛГБТ извращения а така не може според новите ни господари.
  • 7 Фродо

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Право мое":

    НЯМАШ ПРАВО БРЕ. НЯКОЙ ТИ РЕШАВА СЪДБАТА. Виж си стаца.
  • 8 Маги

    5 17 Отговор
    Филмчето си е чудесно, това, че са засегнати трудни за обяснение теми въобще не ме притеснява, даже напротив. Супер нов стил, без да се прекалява, без да се агитира и т.н. Препоръчвам!!
  • 9 Лесбийка

    6 6 Отговор
    Няма по-голяма пропаганда от статии, подобна на тази. В автора и в коментиращите виждам единствено ограничени индивиди, които не приемат факта, че живеем в 21в, и нямат никаква идея за световната социална политика. Не осъзнават, че в БГ нещата са с 30тина години назад, и като се огледат и видят овце от същото си стадо, се чувстват добре. Евала.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 СЪВЕТ !!!

    1 0 Отговор
    НЕ го гледайте с подрастващи деца, ще се чудите какво да им обяснявате

    Коментиран от #15

  • 15 Ти да видиш

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "СЪВЕТ !!!":

    Току що го пуснахме с децата. Политлорекрността - слонова кост и абанос = на мулатче - ОК, нямаме проблем с това. Но .... двете момчета... Трябваше да обяснявам на децата защо спрях веднага тази пропаганда, не изчаках да се наложи да отговарям на други "защо".