Last news in Fakti

2 Август, 2013 13:23 3 920 0

Габровци даряват средства за честването на Шипченската епопея (обновена)

  • връх шипка-
  • президента-
  • боеве-
  • чествания-
  • руско-турската освободителна война

Габрово и върхът Шипка стават домакини на национални чествания, посветени на 136 години от Шипченските боеве. Събитието е под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. Шипченска епопея ще бъде отбелязана подобаващо от хиляди родолюбиви българи от област Габрово и цялата страна, за което организаторите от инициативния комитет на мероприятията са подготвили богата и разнообразна програма през всичките дни на честванията 21-26 август 2013 г.

На проведената днес пресконференция областният управител Николай Григоров информира, че е потвърдено участието на президента Плевнелиев по време на честванията на връх Шипка и допълни: „Това разбира се изключително много ни радва, тъй като на едни национални чествания им прилича да участва държавният глава, но и ни задължава да работим още по-усърдно за каузата”.

Предварително съгласие за участие са дали и представители на Министерски съвет, както и председателят на Народното събрание, информира Григоров.

В рамките на 136-ата годишнина са предвидени две изложби на Регионален исторически музей – Габрово, съвместно с Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов”; детски художествен пленер на връх Шипка, който вече се проведе, и предстои да бъде открита изложба с творбите; изложение на НД „Традиция”, но този път не само в Габрово, а и в Казанлък; състезание по изкачване на стълбите към Паметника на свободата.

Заявка за участие са подали 200 деца от областите Габрово, Стара Загора, Ловеч, Плевен и Велико Търново. Всички те след приключване на надпреварата ще имат възможност да участват в открит урок по история с проф. Андрей Пантев; почистване и възстановяване на повече от двадесет исторически паметника от ученици и родолюбиви граждани и още много други инициативи, включени в дните до 26 август.

Традиционно преди кулминацията на честванията – на 23 август, на площада в Габрово ще се състои тържествена заря-проверка, организирана със съдействието на Община Габрово.

В съботния ден на 24 август ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите - в Соколския манастир, след което стартират и туристическите походи. Общо три са възможните маршрути - желаещите ще могат да изберат по кой маршрут да преминат от Соколския манастир до върха, от м.Узана или от храм-паметник „Рождество Христово” до връх Шипка.

Кулминацията на честванията е възстановката на епичните боеве, пресъздадена от членовете на НД „Традиция".

За да бъде реализирана тази мащабна програма са необходими общи усилия от страна на държавни и местни институции, неправителствени организации, спомоществователи и родолюбиви граждани. Множество дарители подкрепиха финансово част от инициативите, продължават да се включват и още спонсори.

През настоящата година инициативният комитет на мероприятията, свързани с националното честване “Шипченска епопея”, откри свой основен партньор в лицето на Обществен дарителски фонд – Габрово, благодарение на който даренията от родолюбивите габровци бяха удвоени и бе разработен проект за финансиране на тържествата.

Сред първите дарили за реализацията на инициативата са Кольо Йоржев, Христофор Илиев, Румен Георгиев, Венци Маринов, Иван Недков, Камелия Попова, Стефан Деевски, Живко Живков, Иван Чомаков, Николай Колев и Иван Иванов – всички те представители на различни фирми и финансови институции.

Малки и големи художници от школата "Арт линия"- Казанлък, на възраст от 11 до 17 години вече участваха в художествен пленер, посветен на тазгодишното национално честване на Шипченската епопея.

В продължение на една седмица дванадесет деца от школата рисуваха картини, отразяващи историята от падането на България под турско робство до нейното Освобождение. Освен рисуване на открито около Паметника на свободата и Руската могила, както и около местата на епичните боевете, участващите в пленера съпреживяха един открит  урок по история, който възпитаниците на "Арт линия" пресъздадоха  в картини. 

Това е пети поред пленер на художествената школа и НПМ "Шипка-Бузлуджа". Интересното при него е, че освен изложбата на открито, която ще е ситуирана около самия Паметник на Свободата, картините ще бъдат използвани за сюжета на филм-анимация за деца, както и детска книжка.  Идеята е на директора на НПМ "Шипка-Бзлуджа", а реализацията ще е на бившите възпитаници на школата: Теодор Христов, Гюлен Окан и Иван Боянов - сега студенти по анимация и дизайн.

Изложбата с рисунки от пленера под наслов "Шипка - изгревът на свободата" ще бъде открита на 23 август 2013 година на връх Шипка,  непосредствено след състезанието по изкачване на стълбите към Паметника на свободата.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА