29 Ноември, 2022 17:24 5 508 6

„Брутална нощ“ е извънбрачното отроче на „Умирай трудно“ и „Сам вкъщи“ (ТРЕЙЛЪР)

  • брутална нощ-
  • кино

Филмът има шанс да се превърне в една от модерните коледни класики

„Брутална нощ“ е извънбрачното отроче на „Умирай трудно“ и „Сам вкъщи“ (ТРЕЙЛЪР) - 1
Снимка: Forum Film

Ах, колко време вече мина, докато Холивуд отново направи филм, достоен за коледните празници. Дори не мога да си спомня последната стойностна продукция, която да е на тази тема и да не се засили към коша за боклук със скоростта на забравена никулденска глава от шаран в хладилника. „Брутална нощ“ е една много свежа, макар и мразовита, глътка въздух от метановия облак, с който ни обстрелват всяка година големите кино студиа.

Тази черна екшън-комедия ни препраща в дома на богато семейство на Бъдни вечер, което е набелязано за обир от кръвожадни престъпници. Дядо Коледа обаче не предвижда какво предстои да се случи там и както изпълнява служебните си задължения, попада в епицентъра на един огромен кошмар. Дилемата между чувството му за самосъхранение и помощта за хората, изпаднали в беда, го връща в дните, когато не е бил добродушният брадат старец, а е безчинствал по света с викингското си племе. Именно там нещата стават интересни за разлика от повечето интерпретации на Дядо Коледа.

Томи Виркола е режисьор на лентата, което се явява дебют за сценариста на „Мъртвешки сняг“ и „Убий Бульо“. Резултатът обаче е страхотен, защото явно му е дадена свободата да твори, колкото и необичаен да е подходът му към най-големия религиозен празник.

„Брутална нощ“ е извънбрачното отроче на „Умирай трудно“ и „Сам вкъщи“ (ТРЕЙЛЪР)
Снимка: Forum Film

Дейвид Харбър пък получава главната роля, колкото и да ми беше трудно да си го представя с червеното кадифе върху шейната с елените. Оказва се обаче, че е идеален за ролята, защото Дядо Коледа няма просто да полюшва шкембето си и да пее песни, а ще раздава правосъдие срещу децата от „лошия списък“.

Неслучайно в заглавието ви казах, че „Брутална нощ“ е извънбрачното отроче на „Умирай трудно“ и „Сам вкъщи“. Препратката не е никак случайна, а е съвсем умишлена. На Виркола, както несъмнено и на повечето от нас, му е писнало да гледа всяка година повторение след повторение на любимите коледните класики. Ясно е за всички, че това са заглавия, които ще останат вечни и ненадминати, но точно това ги прави идеални за пародиране. Същият подход е направен от продуцентите Пат Кейси и Джош Милър в „Дедпул 2“ към други негови предшественици. Тук те са отвързали ръцете на режисьора, а и със сигурност сами са давали добри идеи.

Много далеч съм от мисълта, че след 10-20 години „Брутална нощ“ ще се помни със същото умиление, както споменатите коледни заглавия, но съм сигурен, че филмът ще си изгради фенска база, която ще си го пуска отвреме навреме, за да се порадва малко на класически екшън в компанията на домашно вино, прясна кървавица и царска туршия.

Важно е обаче да се отбележи, че лентата не е подходяща за деца. Днес нямах възможност да попитам колегите от Националния филмов център за нивото на родителския контрол, което ще му наложат, но съм готов да се обзаложа, че ще е поне 16 години. Все пак Коледата е и за татко, нали така? Нека човечецът си припомни славните дни, когато екшън героите в киното бяха Брус Уилис, Арнолд Шварценегер и Силвестър Сталоун, а не Крис Хемсуърт, Дуейн Джонсън и Робърт Патинсън.

„Брутална нощ“ получава 8/10 от мен. Повече от ясно ми е, че филмът има много проблеми, особено в актьорски план, а сюжетът прозира на места от дупки, но най-важното за всяко едно заглавие в моите очи е претенцията на продукцията. Тук смятам, че всички цели на създателите са постигнати, идеите са реализирани по оптимален начин и най-важното е, че има оригинален подход към една толкова банална тема, като Коледа. Препоръчвам с две ръце, но едва след приспиването на децата. Ако искате да сте отговорни родители, де.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Румпелщилцхен

    1 1 Отговор
    Изглежда добре!

    Коментиран от #5

  • 5 Aлфа Bълкът

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Румпелщилцхен":

    Абсолютна боза ми изглежда и цялото действие се развива през нощта на изгасени лампи, ще има да се чудиш в бойните сцени какво става!
  • 6 Отегчаваща боза

    5 3 Отговор
    Холивуд открай време си е на дъното.