Last news in Fakti

6 Август, 2013 12:48 3 184 0

Реставрират съкровищата на Тутанкамон

  • тутанхамон-
  • музей-
  • гиза-
  • кайро-
  • съкровищата-
  • гробницата-
  • пирамида

Създаването на новия музей на Египет в Гиза ще струва $ 600 млн.

Започна преместването на съкровищата от гробницата на фараона Тутанкамон от Музея на Кайро на размирния площад „Тахрир“ в новия Grand Egyptian Museum, който ще бъде открит през 2015 г., съобщи сайтът Ahram.

В Гиза вече са пренесени осем позлатени жезли от голямата колекция от 132 артефакта. Предстои те да бъдат реставрирани, след което ще се върнат в Кайро.

По-късно съкровищата на владетеля ще бъдат изложени в основната експозиция на новия музей, разположен недалеч от пирамидата на Гиза. Тя ще съдържа около 120 000 експоната, вкл. сбирката на Хетепхерес – майката на фараона Хеопс, както и статуя на Рамзес II и неговата дъщеря Меритамон.

Съкровищата от гробницата на Тутакамон ще бъдат окончателно транспортирани в Гиза, когато бъде завършен основният корпус на музейната сграда. Засега са изцяло готови реставраторските работилници и хранилищата.

Големият музей на Египет, чиито строеж беше обявен през 2002 г., трябваше да бъде открит точно десет години по-късно. Сроковете обаче не бяха спазени поради различни причини, включително и заради размириците в страната.

Площта на музейния комплекс ще включва около 480 000 квадратни метра. Създаването на музея ще струва близо 600 милиона долара.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА