6 Август, 2013 18:19 3 881 0

Находки в древния град Аква Калиде в бургаските Минерални бани

  • бургас-
  • аква калиде-
  • находки-
  • археолози

Златна обеца, сребърен медальон и бронзов боздуган са сред най-атрактивните находки от Аква Калиде

Находки в древния град Аква Калиде в бургаските Минерални бани - 1

Фрагмент от бронзов боздуган, сребърен медальон от XI в. с изображение на Св. Георги и златна обеца от Османския период, изящно украсена с перли, са сред последните най-атрактивни находки от археологическите разкопки това лято на древния град Аква Калиде - Термополис в бургаските Минерални бани, съобщават от Община Бургас.

Проучването е част от проекта на Община Бургас за консервация, реставрация и социализация на "Аква Калиде – Термополис".

Това лято разкопките са концентрирани източно и южно от банята на султан Сюлейман Великолепни, строена през средата на XVI в.

В момента на дълбочина 4,5 до 5,5-6,0 м. археолозите разкриват останки от първата баня, изградена през Римската епоха в началото на II век. Те изцяло са в синхрон с разкритията от миналата 2012 г., когато за пръв път беше открита монументална римска архитектура, невиждана по Южното Черноморие. 

От няколко дни продължава и разчистването на отводнителния канал на първата баня. Проучва се плътен горял пласт от най-значителния пожар в Баните от началото на XIII в. (1206 г.), свидетелстващ за разрушенията на средновековната българска баня, нанесени от войските на брата на Балдуин Фландърски - Хенри, провеждал наказателен поход срещу българския владетел Калоян. В тези пластове се откриват множество монети и керамика от XI-XII в. В същото време се разчистват архитектурни структури от няколкото преправки, извършвани върху баните в Ранновизантийската епоха и Средновековието.

Към настоящия момент откритите движими находки надхвърлят очакванията на екипа, имайки в предвид извършваните разрушения и опустошения в проучвания участък. Между тях могат да се обособят голямото количество разнообразна керамика, не само от Римската и Ранновизантийкската епохи, по-късно в пределите на Българската държава, както и късно средновековна керамика от Османската епоха. 

Сред находките още са над 50 монети, между които силно представена е средата на IV в., анонимните фолиси от XI в. и най-вече такива от XII-XIII в. Открити са и множество бронзови пръстени, керамични съдове, сред които късно Антична керамична лампа, кремъчно сечиво, каменни топки от камък, използвани при бой и костни предмети.

Началото на системните археологически проучвания е поставено през 2008 г. от Община Бургас и тогавашният директор на Регионалния исторически музей в Бургас н.с. Цоня Дражева. Първите няколко години обекта е финансиран изцяло от Община Бургас, след което е включен в проекта "Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа" по ОПРР.

В началото на 2012 г. Община Бургас подписа тристранно споразумение за финансиране с Министерство на културата и турската строителна фирма "Доуш Холдинг", което допълнително създаде възможност за пълни археологически проучвания на района.

Археологическите проучвания се провеждат от РИМ - Бургас с екип в състав ръководител на арх. проучване доц. д-р Димчо Момчилов, зам. ръководител Мирослав Класнаков (РИМ - Бургас) и археолозите Стефан Бакърджиев и Явор Русев от РИМ - Ямбол, участват и стажанти от бургаския университет "Проф. Асен Златаров", шуменския университет "Епископ Константин Преславски" и пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Археологическите проучвания на банята, просъществувала през Римската, Византийската и Българската епоха, както и провежданата частична реставрация на турската баня са част от амбициозната програма на Община Бургас за пълно експониране на този уникален за българските земи археологически обект и превръщането му в цялостен атрактивен балнеоложки, рекреативен, музеен и туристически център.

Освен консервацията и реставрацията на находките, Община Бургас ще благоустрои цялостно пространството с ново декоративно парково осветление и ще възстанови стария Нимфеум с паметна плоча на Трите нимфи - покровителки на минералните извори. Идеята е зоната да се развие и превърне в атрактивна туристическа дестинация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА