Last news in Fakti

13 Август, 2013 14:18 6 063 0

Десетте най-добре продавани писатели в света

  • "форбс"-
  • автори-
  • писатели-
  • „50 нюанса сиво“-
  • е.л. джеймс-
  • богати-
  • спечелени

Начело е Е.Л. Джеймс с 50-те нюанса, Стивън Гинг затваря Топ 10

Десетте най-добре продавани писатели в света - 1
Е.Л. Джеймс, автораката на еротичната трилогия "50 нюанса сиво"

Авторката на еротичната трилогия „50 нюанса сиво“ Е.Л. Джеймс, известна на близки и приятели с рожденото си име Ерика Лионард, оглави тазгодишния списък на „Форбс“ за най-богатите писатели. За последните 12 месеца та е спечелила от творбите си цели 95 милиона долара.

Клубът на най-добре продаващите се автори е изключителна компания, където има само няколко установени начина да се влезе. Много от неговите членове са там от десетилетия – като Даниел Стийл и Стивън Кинг например. По любопитно съвпадение, и двамата са родени през 1947 г. и публикуват първите си произведения - „Завръщане у дома“ и „Кери“, през 1973 г. Сега Стийл е номер 5 в листата с 26 милиона долара, а Кинг – номер 10.

Миналогодишният лидер, американецът Джеймс Патерсън, автор на популярните трилъри за полицейския психолог Алекс Крос, днес е втори в класацията със спечелените от него 91 милиона долара. Писането в жанра фентъзи предимно за младежка аудитория също е доходоносно – на трета позиция в листата е Сюзън Колинс, създала трилогията „Игрите на глада“, която й носи 55 милиона долара от миналия до този юли.

Случаят на Е.Л. Джеймс е по-различен, защото все още няма филмова версия по нейните романи, нито пък тя се отличава с трескава продуктивност – два фактора, които са от основно значение за попадане в Топ 10 на най-добре печелещите писатели. Но Джеймс вече взе 5 милиона долара, продавайки правата за екранна адаптация на „50-те нюанса“, която се очаква да се завърти в кината през 2014 г.

Какъв е секретът на Джеймс – бивша телевизионна служителка, която живее в Англия? Просто тя продава повече екземпляри от книгите си по-бързо от всеки друг автор в историята – над 70 милиона копия за първите 8 месеца от продажбите им в САЩ, коментира изданието.

На четвърто място е известният водещ в американския тв канал „Фокс нюз“ и автор на историческите романи "Да убиеш Линкълн" и "Да убиеш Кенеди" Бил О'Райли с доходи от 28 милиона долара. На пето място, както вече стана дума, е авторката на повече от 125 романа Даниел Стийл със спечелени 26 милиона долара.
На шесто място е Джеф Кини с 24 милиона от книги за деца и юноши. На седма позиция също с 24 милиона, спечелени за последната година, е Джанет Еванович с нейните истории за жената детектив Стефани Плъм.

Нора Робъртс е на осмо място с 23 милиона. Популярният американски писател Дан Браун, чийто най-нов роман "Инферно" не можа да постигне успеха на "Шифърът на Леонардо“ е на девето място с 22 милиона долара. Стивън Кинг затваря Топ 10 със спечелени 20 милиона долара.

Непосредствено след него са някогашният му съавтор Дийн Кунц, Джон Гришъм, Дейвид Балдачи, Рик Риърдън. Авторката на поредицата за Хари Потър британската писателка Джоан Роулинг е поставена от американското списание на 15-о място с доход от 13 милиона долара.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА