14 Август, 2013 14:16 1 160 0

Британската библиотека блокира достъпа до "Хамлет" - пиесата съдържала насилие

  • британската библиотека-
  • "хамлет"-
  • интернет-
  • филтри-
  • блокира-
  • насилие

На абсурда се натъкнал писателят Марк Форсайт, подготвяйки новата си книга

Писателят Марк Форсайт не успял да получи достъп до интернет-версията на Шекспировия „Хамлет“ в читалнята на Британската библиотека, тъй като текстът „съдържал насилие“, съобщи Би Би Си.

Форсайт, който ползвал материалите в библиотеката при подготовката на своята нова книга, се натъкнал на този факт, когато му се наложило да провери цитат от трагедията. Опитът му да получи достъп бил блокиран от филтрите.

От управата на Британската библиотека съобщили, че проблемът е възникнал във връзка с новата wi-fi система в читалнята, въведена от провайдърите. Според тях, ползвателите можели да получат достъп до текста на „Хамлет“ в интернет, извън системата на библиотеката.

Получихме оплаквания от няколко ползватели на библиотеката, че е блокиран достъпът до сайтове, които не би трябвало да са блокирани. В момента сме в процес на разблокиране на достъпа до тях“, уверил е представител на библиотеката.

По мнението на виден експерт по въпросите на интернет-сигурността, този случай демонстрира проблемите при работата с интернет-филтрите. Проф. Рос Андерсън от Университета в Кеймбридж, заявява в интервю пред Би Би Си, че те са абсолютно безполезни и е съвършено недопустимо такъв филтър да се слага в Британската библиотека.

Според него системата в националната библиотека трябва да предоставя достъп до всички разрешени сайтове и да блокира само няколко десетки книги, които са забранени в Обединеното кралство с изрично съдебно решение. Една от функциите на националната библиотека е именно да съхранява всичко публикувано, в това число и книги с не съвсем пристойно съдържание, категоричен е професорът.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА