Last news in Fakti

27 Декември, 2022 17:57 1 790 9

121 години от раждането на неповторимата Марлене Дитрих

  • марлене дитрих-
  • годишнина-
  • раждане-
  • рождение

Изтънчената и смела Марлене е жената, която Хитлер сам нарича "предателка на Германия"

121 години от раждането на неповторимата Марлене Дитрих - 1
Снимка: Shutterstock

На 27 декември тази година се навършват 121 години от рождението на Марлене Дитрих - немско-американската икона, чиито красота, глас, изтънченост и нежна чувственост я превръщат в една от най-бляскавите филмови звезди в света.

Родена с името Магдалена фон Лош, тя се появява на бял свят на 27 декември 1901 г. в Шьонеберг (днес в Берлин), Германия, и си отива от него на 6 май 1992 г. в Париж, Франция, информира БГНЕС.

Бащата на Дитрих, Лудвиг Дитрих, офицер от пруската кралска полиция, умира, когато тя е съвсем малка, а майка ѝ се омъжва повторно за офицер от кавалерията, Едуард фон Лош. Марлене учи в частно училище и до 12-годишна възраст научава английски и френски. През 1921 г. Дитрих се записва в Deutsche Theaterschule и се присъединява към театралната трупа на Макс Райнхард. През 1923 г. тя привлича вниманието на Рудолф Зибер, кастинг директор във филмовите студия UFA, който започва да я кани за малки филмови роли. През следващата година тя се омъжва за Зибер, а след раждането на дъщеря им Мария Дитрих се връща към работата си на сцената и в киното. Въпреки че не се развеждат в продължение на десетилетия, двойката се разделя през 1929 г. Също през 1929 г. режисьорът Йозеф фон Щернберг за първи път вижда Дитрих и ѝ поверява ролята на Лола-Лола, знойната и уморена от света главна героиня в "Синият ангел" (1930 г.), един от първите говорещи филми в Германия. Успехът на филма изстрелва Дитрих към звездната слава. Следва покоряване на Съединените щати и договор с Paramount Pictures. Дитрих се превъплъщава в образа на фатална жена в няколко филма на фон Щернберг, по-известен сред които е "Шанхайски експрес" (1932 г.)

Но идва времето на Третия райх и въпреки личните молби на Адолф Хитлер, Дитрих отказва да работи в Германия и филмите ѝ са временно забранени там. "Хитлер е идиот", заявява тя в едно интервю по време на войната. Това я заклеймява като предателка в Германия.

След като става гражданин на САЩ през 1937 г., в периода 1943-1946 г. тя прави повече от 500 лични изяви пред съюзническите войски. По-късно тя казва: "Америка ме прие в лоното си, когато вече нямах родина, достойна за това име, но в сърцето си съм германка - германка по душа".

През 1947 г. правителството на Съединените щати ѝ присъжда Медала на свободата, който е най-високата чест, която може да бъде оказана на американец. Франция дава на Дитрих Ордена на Почетния легион за дейността ѝ по време на войната в страната, а Белгия я награждава с Рицарския орден на Леополд.

След войната Дитрих продължава да снима успешни филми. Тя е и популярна изпълнителка в нощни клубове, а последната ѝ сценична изява е през 1974 г. Осем години след смъртта ѝ колекция от нейни филмови костюми, записи, писмени документи, снимки и други лични вещи е изложена за постоянно в Берлинския филмов музей (през 2000 г.).

Незабравимите ѝ изпълнения на песни като "Falling in Love Again", "Lili Marleen", "La Vie en rose" и "Give Me the Man" ги превръщат в класики на една епоха.

Тя си спечелва и прозвището „модна диктаторка” – носенето на панталони и други мъжки дрехи помага за стартирането на американски моден стил, който се запазва и през XXI век. По думите на критика Кенет Тайнън: "Героините, които тя играе, обичат властта и носят панталони. Нейната мъжественост се харесва на жените, а нейната сексуалност - на мъжете."

Но личният ѝ магнетизъм далеч надхвърля блясъка ѝ. Друг неин почитател, писателят Ърнест Хемингуей, казва: "Тя можеше да ти разбие сърцето с гласа си."


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганю

    7 2 Отговор
    да прати певица на фронта !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мислителят

    6 8 Отговор
    Завинаги остана в нашите спомени Синия ангел . Велика ! Недостижима !

    Коментиран от #6

  • 4 село

    8 2 Отговор
    Не знаех, че Хитлер е наричал Марлене Дитрих "предателка". Винаги съм я възприемал точно по този начин /спрямо Германия/. Нещо като Алла Пугачова, спрямо Русия сега.
    Колкото до обичаната в цял свят войнишка песен "Лили Марлен", мнозина смятат за най- добрата й изпълнителка българката Ива Ваня. Естествено след войната името й е заличено навсякъде. Наберете в търсачката Ива В.... и ще се убедите, че е по- добра от Марлене.

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Раданч Татлъту

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мислителят":

    Големо синьо шлампе!💋🥳🤡👍
  • 7 Роза

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "село":

    Дитрих е напуснала Германия,защото Хитлер е дошъл на власт,а тя не е била съгласна с нацистките идеи.Това не я прави предателка.Човек може да обича страната си и да не е съгласен с политическия режим в нея.Дори е била много смела,щом публично е нарекла Хитлер идиот.В САЩ е намерила по-добри условия за работа и затова е останала там.Не виждам нищо осъдително в поведението и .Нейното име ще остане завинаги в историята на киното!

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.