2 Януари, 2023 12:24 1 567 22

Георги Господинов: Алеко Константинов е сред най-европейските български писатели

  • георги господинов-
  • алеко константинов-
  • годишнина-
  • рождение

Вчера писатели и граждани отбелязаха 160-ата годишнина от рождението на автора

Георги Господинов: Алеко Константинов е сред най-европейските български писатели - 1
Снимка: БГНЕС

Писатели и граждани отбелязаха 160-ата годишнина от рождението на Алеко Константинов при неговия паметник на столичния булевард „Витоша“.

По време на събитието актьорът Руси Чанев прочете откъси от „Бай Ганьо“ пред събралото се множество. Присъстващите в публиката също имаха възможност да прочетат свои любими цитати от автора.

На отбелязването на годишнината присъстваха писателите Здравка Евтимова, Михаил Неделчев, Алек Попов, Калин Терзийски и още други.

Писателят Георги Господинов коментира пред медиите, че Алеко Константинов е сред най-европейските български писатели. По думите му честването на рождението на автора на „До Чикаго и назад“ е „най-доброто начало на една година, която се очертава трудна“, предава БТА.

Проф. Александър Кьосев, един от организаторите на честването, посочи, че има истински и фалшив патриотизъм, а Алеко е образецът, по който се учим и различаваме кое е истинското и кое - фалшивото.

На въпрос кой патриотизъм преобладава в България – на Алеко или на Бай Ганьо, проф. Кьосев отговори, че преобладава този на Алеко. „Но той е мълчалив, работен, той е практическа грижа за страната, а другият е креслив и много видим, и по тази причина създава усещането, че е повече, но това не е вярно.“

Според него най-важният завет е, че Алеко Константинов не мрази своя Бай Ганьо, не го презира, а го критикува, понякога му се присмива, но въпреки това изпитва дълбока емоционална връзка с него. „Те са в една общност, те са българи и Алеко Константинов иска да се грижи за своя Бай Ганьо, друг е въпросът дали обратното е вярно“, допълни проф. Кьосев.

Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов. Учи в родния си град и в Априловската гимназия в Габрово. Завършва средно образование в град Николаев в Русия през 1881 г. и право в Новоросийския университет в Одеса през 1885 година. Работи в София като съдия, прокурор, юрисконсулт, адвокат на свободна практика. Двукратно е уволняван по политически причини. Подготвя се за научна и преподавателска кариера в Софийския университет.

Посещава международните изложения в Париж (1889), Прага (1891), Чикаго (1893). Училищен настоятел, член на Върховния македонски комитет, на настоятелството на дружество „Славянска беседа“, на Българското народообразователно дружество, на Комисията за насърчаване на местната индустрия, на Дружеството за насърчаване на изкуствата, на Музикалното общество, на Театралния комитет. Член на Демократическата партия на П. Каравелов, в чийто печатни издания сътрудничи. Убит е на 11 май 1897 г. край с. Радилово. Писателската си дейност започва с поезия. В „До Чикаго и назад“ (1894) описва пътуването си до Америка и проследява цивилизационните разлики. Талантът му на хуморист и психолог проличава и в книгата „Бай Ганьо“.

Алеко Константинов е автор на пътеписи, разкази и фейлетони. Превежда от руски и френски език.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ПСР

    4 6 Отговор
    Чест и почитания към Щастливеца и творчеството му!Вечен и непреходен.
    /който го харесва,може би ще оцени и Асен Христофоров-"Мацакурци"/.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Надали

    12 4 Отговор
    Минах вчера от там ,но не останах защото вонеше от политкоректници,либерасти,шороши и жълтопаветни умнокраставци. Алеко надали би се зарадвал на тия кухавелни лицимерници.
  • 6 Пророк

    7 5 Отговор
    Алеко е велик, каквито е написал за Ганьо, важи на 100 процента и днес.
  • 7 Адам Хилтън

    12 2 Отговор
    Всички днешни "писатели" и политици които са го "чествали", всички се мислят за Алеко Константинов, въпреки че са бай Ганьо.
  • 8 Алеко създаде един

    11 7 Отговор
    "обобщаващ тип", който по същество е антибългарски, непочиващ на никакви сътветствия с неговият прототип - Ганьо Сомов.
    Самият Алеко е учил в русия и е бил в досег с руските нихилисти, отцеругатели. Той попива от тях песимизма и черногледството. Онкъснат от народа си и нещастен в личния си живот, Алеко създаде един крайно опорочен образ на българина, коойто всъщност ез драво стъпил на своите крака, предприемчив и догонващ европейското. И днес българската интелигенция папка, слушка и не поведе народа си през бурите на съвремието ни !

    Коментиран от #12

  • 9 Алеко да

    2 2 Отговор
    Но ти НЕ
  • 10 123

    3 2 Отговор
    Защо, другите не са ли европейски, какви са да попитам - африкански ли? И това го казва белким писател...
  • 11 Много важно

    2 2 Отговор
    Четенето на книги ми е досадно, на никой писател не се кефя 🤣
  • 12 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Алеко създаде един":

    Прочети фейлетона на АЛЕКО ,,БАЙ ГАНЬО ПРАВИ ИЗБОРИ,,и тогава ше разбереш ,че всичко е вярно което е написал писателят.Книгата е издадена през 1893 г.и начина на провеждане на тогавашните и сегашни избори е един и същ.Като че ли този фейлетон се явява инструкция за днешните политици как да правят избори.Може някъде да е ,,пресолил манджата,,но поне 80% ОТ НЕДЪЗИТЕ НА ГЕРОЯ ГИ ИМА ВСЕ ОЩЕ В НАС ЗА СЪЖАЛЕНИЕ.
  • 13 2020

    3 3 Отговор
    Може ли "писатели" като Г Господинов, Здр Евтимова и К Терзийски да обсъждат Големия Алеко????????? Защо не си стоят на хранилката при Шорош и да видим дали след 100 години някой ще се сеща за тези "писатели" - коментатори.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 бай Даньо

    0 1 Отговор
    Какво точно е обидното горното което триете!?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 бай Даньо

    2 1 Отговор
    Моите уважения към Господинов но не е прав за Алеко. Алеко е виновен за най голямата рана в българската народопсихология - комплексарското самохулене без истинска причина. Света е пълен с алекови герой дори при някой нации минава за положителен герой - бизнесмен, проактивен на средата в която живее, идеен, борбен и със самочувствие ... докато по причина на българската само мнителност и ниско самочувствие характера на един забавен герой престарава в депресивната и сковаваща самокритика за ВСИЧКИ българи , който трябва изплащаме някаква вина вменена несъществуваща ... Алеко не е виновен в други народи писанията му щяха да минат за забава без дълбочини екзистенциални анализи ( иди обяснявай на американеца че всички американци са Хомър Симсън и трябва да се срамуват от това , вероятно ще ядеш бой , но у нас хваща дикиш...) Алеко не е виновен защото не е познавал света и българската народопсихология ( Хаджийски идва по късно) . Виновна е нашата псевдо интелигенция която не разбира че една книга дори написана майсторки може да вреди на изграждането на една нация ( да обяснявам ли че гей роман написан от Хемингуей ще има огромна разрушителна сила!? ) и я навират в лицето на малки деца който трябва да растат без ограниченията на комплекс за малоценност , вина, да бъдат учени на активност и дейност ... Не искам да изпадам в конспирации , но е напълно възможно тона за песен за величаене на Алеко да идва от враговете на България , всеки да се сети кой са
  • 21 бай Даньо

    2 1 Отговор
    ... Инак Алеко можеше просто да бъде полузабравен писател от началото на 20 век автор на едно забавно книжле ... възможно е никой да не е виновен просто толкова да ни е интелектуалния ресурс като народ и да не съзнаваме какви ги вършим за това примери колко искаш, доказателства не трябват
  • 22 Писател на новото време

    1 1 Отговор
    И този ако е писател,аз съм камион!