Last news in Fakti

3 Януари, 2023 13:19 1 049 5

Наградите "Сезар" забраниха участието на разследвани за сексуално насилие

  • награди сезар-
  • сексуално насилие-
  • участници-
  • протести

Решението е следствие от протестите по време на церемонията през 2020 г., когато Роман Полански, осъден за изнасилване на малолетна през 70-те години на миналия век, спечели наградата за най-добър режисьор

Наградите "Сезар" забраниха участието на разследвани за сексуално насилие - 1
Снимка: БГНЕС

Най-престижните френски филмови награди "Сезар" обявиха, че всеки, който е разследван по обвинения в сексуални престъпления, няма да може да участва в церемонията следващия месец, предаде „Гардиън“, цитиран от БГНЕС.

Имаше опасения за протести по време на събитието на 25 февруари, след като стана ясно, че изгряващата звезда Софиан Бенасер е разследвана от полицията по две обвинения в изнасилване и едно в насилие. 25-годишният Бенасер, който отрича да е извършил каквото и да било нарушение, е смятан за фаворит за наградите заради ролята си в "Les Amandiers" (Вечно млади), посветена на сексуално разкрепостена група студенти по драма през 80-те години на миналия век.

Решението на наградите "Сезар" - френският еквивалент на "Оскар"- е следствие от протестите по време на церемонията през 2020 г., когато Роман Полански, осъден за изнасилване на малолетна през 70-те години на миналия век, спечели наградата за най-добър режисьор, което предизвика сериозна реорганизация на Академията "Сезар". В изявление Академията заяви, че всеки, който е изправен пред потенциална присъда за лишаване от свобода за "насилие, особено от (сексуално) или сексистко естество", ще бъде изключен от предстоящата церемония.

"Беше взето решение да не се изтъкват хора, които може да са били поставени под въпрос от съдебната система за актове на насилие", се казва в съобщението, като се добавя, че тази стъпка се предприема "от уважение към жертвите", дори ако те са само "предполагаеми" жертви.

През ноември Бенасер отпадна от дългия списък с възможни кандидати, след като в медиите се появиха нови обвинения.

Режисьорът на "Les Amandiers" Валерия Бруни-Тедески осъди обвиненията срещу Бенасер като "медиен линч". Тя заяви в Instagram, че продуцентите на филма са знаели за обвиненията срещу него по време на кастинга, "но им казах, че тези слухове няма да ме спрат и не мога да си представя създаването на филма без него". Известната ѝ сестра, певицата и бивша френска първа дама Карла Бруни, заяви, че отношението към Бенасер подкопава презумпцията за невинност, "една от основите на нашата демокрация".

Академията "Сезар" заяви, че все още обсъжда дали на хората с обвинения и присъди за сексуални посегателства трябва да бъде забранено изцяло да участват в бъдещи номинации и награди, като решението трябва да бъде взето през следващите седмици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 :))

    4 1 Отговор
    Да забранят и сексуалното желание,
    ко си играят на дребно!
  • 2 провинциалист

    2 0 Отговор
    Виновен до доказване на противното? През комунизъма и демокрацията на запад беше демокрация, а не като сега...
  • 3 МалкоЛогика

    5 0 Отговор
    Нов начин да отстраниш конкуренцията? Един анонимен донос, и готово !
  • 4 Соваж бейби

    3 0 Отговор
    Ами като са започнали да си свършат работата до край !По тази логика трябва да се забрани професия манекен/ка,Мис еди какво си и Мистър.Леле киното,а певиците ?секретарки ...списъка е голям!Или някой мъже имат проблеми ,болни на дърти години нещо им става,има и такива стари дами с мераци ?Просто тази болест трябва да се наказва педофилия,насилие ,извратеняци трябва суров закон,за да не го правят и деугите ,следващите....
  • 5 Бгг

    2 0 Отговор
    И от кога разследван означава виновен ???