Last news in Fakti

5 Януари, 2023 15:57 3 246 20

Великобритания отказва да върне на Гърция фризовете на Партенона

  • великобритания-
  • гърция-
  • култура-
  • мрамор-
  • скулптури-
  • партенон-
  • атина

Властите в Гърция опровергаха информацията, че мраморите ще се завърнат в "родната" си страна

Великобритания отказва да върне на Гърция фризовете на Партенона - 1
Снимка: Shutterstock

Гръцкото министерство на културата опроверга съобщенията за предстоящо споразумение с Британския музей да върне фризовете на Партенона в родината им, съобщи гръцката информационна агенция АНА-МПА. Слуховете се появиха след публикация в "Блумбърг", според която Гърция и Великобритания са на път да сключат споразумение, което да отвори пътя за постепенно връщане на скулптурните композиции. То трябваше да се случи в рамките на програма за обмен, по силата на която Британският музей да даде назаем част от фризовете срещу други експонати от Музея на Акропола.

Вчера гръцкият правителствен говорител Янис Иконому също отрече да има ново развитие по въпроса за релефите от античния храм.

Скулптурите на Партенона, прочут архитектурен паметник от V в. пр. Хр., са свалени от храма на Акропола в началото на XIX в. от британския посланик в Османската империя лорд Елгин, поради което и често са наричани "Мраморите на Елгин". Според твърденията му той е изнесъл произведенията от намиращата се тогава под османска власт Атина по силата на султански ферман, който обаче и досега не е открит, припомня БТА.

През 1816 г. британският парламент откупува от Елгин релефите и ги предоставя на Британския музей, където се намират и до днес. Изчислява се, че "Мраморите на Елгин" представляват около 30 процента от оцелялата скулптурна декорация на Партенона. Други 30 на сто и до ден днешен са в Атина, а останалите около 40 процента са разпръснати из други музеи в цяла Европа - във Ватикана, в Лувъра в Париж, в Копенхаген, Виена, Мюнхен и др.

Гърция започна кампания за връщане на скулптурите в Атина през 1983 г. Тогава въпросът беше повдигнат от министърката на културата Мелина Меркури и вече почти 40 години темата се поставя на редица международни форуми, както и в двустранните отношения с Лондон.

В края на миналата година папа Франциск реши да върне на Гърция трите фрагмента от скулптури на Партенона, съхранявани от векове във Ватиканските музеи.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЗА

    43 2 Отговор
    Тези бозави алкохолици,ако върнат всичко задигнато от Света Британският музей могат да го трансформират в МОЛ... ;-)



    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #17

  • 2 Опорка

    36 2 Отговор
    Цивилизационни ценности, сър. Чупи, унищожавай, кради, изнасяй. Великата западна "култура".

    Коментиран от #15

  • 3 Адам Хилтън

    35 1 Отговор
    Британската империя всеки ден: "Ние си го откраднахме честно!"
  • 4 Сложна, тънка и деликатна

    19 2 Отговор
    работа. Изнесени са по времето, когато Империята е била в зенита си. Сега носят приходи за туризма.
    Могат да ги върнат само, ако в Министерството им на културата надделеят левичарски настроени привърженици на идеята, че британците трябва да се извиняват за миналото си. При консервативно правителство това ми изглежда невероятно да стане.
  • 5 човек от народа

    24 0 Отговор
    има лесно ! санкции до дупка ! пет-шест пакета, пък може и повече !

    Коментиран от #16

  • 6 Стоян Александров

    24 1 Отговор
    А какво търсят там ? Защо крадците слрд като са хванати не са осъдени и не върнат ОТКРАДНАТОТО НА СОБСТВЕНИЦИТЕ, АААА, ЗАЩО ?
  • 7 Кочо

    32 1 Отговор
    А Лондонското и Видинското евангелиета, и Манасиевата хроника - кога! Изобщо, в началото на 19 век тези британци са проявили небивал исторически интерес тъдява....!?
  • 8 Стоян Александров

    23 3 Отговор
    Великобритания е : КРАДЛИВА, ПРОПАДНАЛА ИМПЕРИЯ, ВСИЧКО ТАМ Е ЛЪЖА И ИЗМАМА. ВСИЧКО Е КРАЖБА КОЯТО ПРОДЪЛЖАВА И ДНЕС, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ФИНАНСОВО РОБСТВО НАД СВЕТА. ВОЙНАТА В ОКРАЙНА Е ТЯХНО ДЕЛО ПЛЮС ЕВРЕЙТЕ И ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ САЩ. ЗАПАДА Е ПОКВАРА. НО СЕГА РОЗОВИТЕ ЩЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА, ЗАПОМНЕТЕ ГО ТОВА ДОБРЕ....ТЕ ДОЙДОХА ПРИ РЕЛИКВИТЕ СИ....
  • 9 Крадци сър

    26 1 Отговор
    Тия британци са крали всичко, което докопат. Вижте историята за Хидает паша(Праведния паша, както сам се е нарекъл). Британец, живеещ в България по време на Освобождението. Преди да започне да събира банди, за да тероризира българското население в току що освободената България, се е занимавал с "търговия" с антики. Демек е изнасял златни и сребърни накити и монети. Всичко което е било намирано в България по това време
  • 10 Някой

    25 1 Отговор
    Толкова време са плячкосвали англичаните. Толкова усилия са хвърлили да крадат от другите държави. Как да го върнат сега? Нищичко няма да им остане на наглите пирати.
  • 11 Иво

    19 1 Отговор
    Откраднали са статуите едно време,и сега не ги връщат,егати нагледците
  • 12 ели

    15 1 Отговор
    Въпрос -Някой да е чул ,че колонизаторите връщат заграбенотоo от колониите си ? Няма да чуете тъй като тези цивилизовани от 500 години ( 1492 година) грабят богатствата на континентите и всичко грабеното го носят в страната си. Само от Индия в днешна стойност по искане на на Правителството - Индийският Научно Иследователски Университет е изчислила стойност около - 45 Трилиона ( 45 Трилиона) толкова Англия е изнесла от там. Последните години колонизираните отиват при колонизаторите защото за тях не е останало нищо. По всяка вероятност ако човечеството не се самоунищожи то след 50- 60 години преобладаващо ще е населението от колониитев тези страни.
  • 13 Британския музей

    11 1 Отговор
    Е пълен с крадени неща.
    Те пък обясняват, че ги пазят.🎡💰
  • 14 Гост

    11 1 Отговор
    Нали след тях и Франция ще трябва да върне обелиска на Египет.
  • 15 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Опорка":

    Оиратска нация. Кой пират ще върне заграбеното? Иначе много дрънкат за толерантност и равноправие, докато не им се наложи на тях да ги проявят.
  • 16 Гост

    3 7 Отговор

    До коментар #5 от "човек от народа":

    Гърция дължи толкова много пари, че няма как да налага каквито и да било санкции на никого.
  • 17 Калпазанин

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "БОЗА":

    То ако има справедливост на този свят, и кралете им трябваше в халат и дървени ковчежи да ги погребват а не в мраморни гробници
  • 18 ганю

    1 3 Отговор
    Гърция е страната която е дала толкова много на света
    всичките науки,и имената им са гръцки както и българската азбука
    и създадена по образец от гръцката,вярата ви е от там,първата демокрация,олимпийските игри
    дори римските богове са гръцките с разменени имена,изкуства,занаяти,
    ала какво разбират някакви корумпирани боклуци като вас

    Коментиран от #19

  • 19 Бате Иво

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "ганю":

    За гърция съм съгласен
    Имам предвид древна Елада
    Ама днешните са си чисти византийци
  • 20 Вълчо

    0 0 Отговор
    Ако заедно с французите върнат откраднатите предмети на собствениците трябва да си затворят музеите.