Last news in Fakti

9 Януари, 2023 11:58 1 541 3

Единственият асистент на Тери Пратчет пише биографията му

  • тери пратчет-
  • биография-
  • асистент-
  • писател

Роб Уилкинс пише единствената биографията на Тери Пратчет, одобрена от семейството на писателя

На български се появява единствената официална биография „Тери Пратчет: Живот с бележки под линия“ от Роб Уилкинс – одобрената от семейството на писателя биография, дело на неговия личен асистент, пръв читател и близък приятел.

Ако животът е „като да гледаш филм, само дето ти се струва, че винаги влизаш 10 минути след началото и няма никой, който да ти обясни за какво става дума...“, то представете си какво ли е да се озовеш сред живота на гениалния сър Тери Пратчет – един от най-обичаните и продавани британски писатели.

Сега си представете какво е да сте избран да разкажете историята на неоспоримия майстор на фентъзито, пред когото дори Смърт е безсилен.

Използвайки записките на Тери Пратчет, собствените си спомени и множество интервюта, взети от семейството и колегите на писателя, Роб Уилкинс създава жив портрет на човека зад твореца.

Каква е тайната на увлечението на Пратчет по нестандартните шапки? Какво пише в дневниците му? И как се опазват костенурки в дом с камина? Какво би казал учителят на Пратчет от началното училище, ако знаеше, че по-късно ученикът му ще получи професорско звание и множество докторски титли?

Какъв човек е писателят, който е променил представата за съвременно фентъзи?

Единственият асистент на Тери Пратчет пише биографията му

Пред читателите ще се открие пълнокръвен образ на една личност, далеч надхвърляща стереотипните представи за усмихнат белокос мъж с шапка.

Напротив, сред страниците на тази книга, издадена от "Сиела", се вихри не кой да е, а реалният Тери Пратчет – последният герой на своето време и истински властелин на доброто писане. И още – запален пчелар, хипи, отговорен гражданин и изпълнен със спортен хъс професионалист.

Почитателите ще открият и историята на зараждането на силното приятелство между сър Пратчет и друг майстор на фентъзито – любимия на няколко поколения Нийл Геймън, както и кратката (но емоционална) кореспонденция между младия Тери и Дж. Р. Р. Толкин.

Биография, разказана с много обич – „Тери Пратчет: Живот с бележки под линия“ от Роб Уилкинс е истинско пиршество на фантазията и литературата. Написана от първия читател на всички обичани творби, тази книга е посветена на живота на едно момче, превърнало се в рицар само благодарение на въображението си. И създател на Свят, в който отговорите на всички неща понякога се крият зад най-абсурдните ситуации.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сирене

    12 0 Отговор
    Сър Тери, велик писател!

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Керът

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сирене":

    И голям, ироничен хуманист, оставил ни съкровището на Света на Диска!
    Завинаги ще остане с нас, яхнал Багажа и скитащ между световете, за да ни напомня, че човечността е най-важна и тя трябва да е у всеки и навсякъде!