25 Януари, 2023 18:51 1 856 11

„Тил: Неразказаната история“ е поредният опит за всяване на етническо напрежение, чрез холивудска пропаганда (ТРЕЙЛЪР)

  • тил: неразказаната история-
  • кино

Расовите проблеми в САЩ са една от най-изчерпаните теми в киното

„Тил: Неразказаната история“ е поредният опит за всяване на етническо напрежение, чрез холивудска пропаганда (ТРЕЙЛЪР) - 1
Снимка: Forum Film

САЩ не е единствената държава на света, нито чернокожите са единствените пострадали хора от расовата война. Чудя се, кога ли Холивуд ще разбере, че постоянното разказване на сърцераздирателни истории в подобен план не просто не решават проблема с дискриминацията, а дори го задълбочават. „Тил: Неразказаната история“ прави точно това, независимо от факта, че проследява действителни събития от средата на миналия век.

Филмът разказва историята на 14-годишния Емет Тил, който е отвлечен и убит в Мисисипи за неприличен коментар по адрес на продавачка в магазин. Режисьорът Чиноние Чукву ни представя гледната точка на майката на момчето - Мейми Тил-Мобли, която в последствие се превръща в една от най-важните фигури в борбата за човешки права в Америка.

Ужасното е, че в момента съм принуден да критикувам едни истински драматични събития, които историята е документирала, а киното решава, че е добра идея да ни разкажа. Принципната ми позиция е, че расизмът няма място в цивилизования свят. В това би следвало да вярва всеки един нормален човек, който иска да живее в мир и хармония с околните, независимо от различията ни. Но, какъв ще е резултатът, ако на всяка крачка някой настоява да плащаме за греховете на хора, които са по-близо до животните, отколкото на човешките същества? Визирам онези зверове, които са сметнали за справедливо да извадят едно дете от леглото му през нощта и да го екзекутират, защото си е позволило да подсвирква по нечия жена. Ами тогава как трябва да се отнасяме с изнасилвачите? Ами с педофилите? Какво ще е наказанието за наркопласьорите или серийните убийци?

„Тил: Неразказаната история“ е поредният опит за всяване на етническо напрежение, чрез холивудска пропаганда (ТРЕЙЛЪР)
Снимка: Forum Film

Започна сериозно да ми писва, че киното влага милиарди всяка година, за да ме убеди, че аз съм лош човек, просто защото имам наглостта да бъда бял хетеросексуален мъж. „Тил“ съвсем целенасочено демонизира белия човек и придава една библейска святост на чернокожите, за да повярвам в безспорната теза, че нищо не може да оправдае едно убийство.

Ако в САЩ влагаха същата енергия в това да решават проблемите си, колкото влагат, за да ги разкажат пред света, чрез киното, тогава нямаше ежедневно новините да са пълни с масови стрелби в училищата, нямаше страната да е лидер по тежки престъпления на глава от населението и нямаше да има това дълбоко разделение в обществото, от което страдат хората от всички цветове на кожата.

Съжалявам, че отделям толкова внимание върху политическото послание, което се опитва да изпрати „Тил: Неразказаната история“, а не се фокусирам върху работата на създателите, но винаги ще твърдя, че основите на всеки един филм се крепят върху добре разказаната история. А тук скритата цел прозира от всяка една сцена - пропаганда за расово разединение.

Иначе Даниел Дейдуайлър изпълнява ролята си превъзходно. Адмирации за Франки Фейсън и Упи Голдбърг. Потупването по рамото бих дал и на Хейли Бенет. Но техните качества са използвани с прекалено користна цел, за да променят цялостното ми отношение към филма.

Обективно погледнато, историята си струва да бъде чута, но по-скоро в документален, отколкото в художествен план. Добре е да знаем през какви процеси са минали хората в миналото, за да може днес да живеем в един по-добър свят.

Бих ви препоръчал „Тил: Неразказаната история“ само при условие, че проявявате горещ интерес върху темата с расовото неравенство в САЩ. В противен случай рискувате да изгубите 130 минути от живота си, в които може да правите далеч по-интересни неща.

Крайната ми оценка за заглавието е 5/10, защото операторската работа е висш пилотаж на моменти, а Дейдуайлър определено успя да пресъздаде болката на Мейми Тил-Мобли по изгубеното ѝ дете, както и трансформацията ѝ в жена, която е готова да промени света, вместо да рухне в самосъжаление.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Студопор

    51 0 Отговор
    Браво за статията! Това е една от онези статии, които ме карат да се чудя как са допуснали редакторите да излезе на бял свят.
    Всъщност, всеки средно статистически бял човек по света се чувства точно така. Не, защото сме расисти, а защото сме демонизирани. Бял си = значи си лош човек и мразиш черните. Винаги гледаме холивудската приказка за лошите бели и добрите черни. Ако някой си позволи да каже нещо различно - значи е расист.
    Всъщност вече можем да говорим за обратен расизъм. Такъв, който черните ни събратя проявяват към нас, белите, просто, защото цветът ни е различен.
  • 3 доживял да прочете

    37 0 Отговор
    най накрая нещо смислено да се появи и в този сайт. поздравления за обективното мнение господин Янкулов.
  • 4 Трак🇦🇹🇮🇹🇮🇷🇧🇬🇺🇦🇯🇵🇩🇪

    15 18 Отговор
    Щом НЕ-ГЪР е решил да подсвирква по БЯЛА ЖЕНА ,СМЪ-РТА му е най малкото наказание ! Трябвало е жив да го одерат м-а-йму-ната. Още от детска възраст са жи-вотни които копнеят и мечтаят да се изгаврят с Бяла господарка от висшата раса . Черните са истинските расисти които мразят бялите защото осъзнават колко са низши самите те и избиват комплексите си за малоценност сред върху белите които са се защитавали истински в миналото. А ти ав-то-р-че дето наричаш САМОСЪХРАНЕНИЕТО - расизъм си просто поредния жа-лък ПУ-ТЬО и не си никакъв мъж а не-щастник
  • 5 Азов

    12 8 Отговор
    Пи-кая в у-стата на всеки не-гър и на всеки който нарича белите хора расисти. Ум-рете в адски мъки комуняги
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ККК

    16 1 Отговор
    Синджир и на плантациите в Луизиана.
  • 8 шаа

    21 0 Отговор
    Оценка 5/10 за този филм? Бате, много си щедър.
  • 9 Абе, друго си е...

    36 0 Отговор
    някой чернокож да изиграе Наполеон, или Ромео и Жулиета! Скоро и на това можем да станем свидетели, погнусата Холивуд, с която ни залива всеки ден.
  • 10 Джим Кроу

    22 2 Отговор
    За повече от 6 хилядолетия писмена история, чистокръвните африканци не са измислили абсолютно нищо. Нито азбука, нито метрична система, календар, път, мост, превозно средство, изплетена дреха. Не са опитомили нито едно животно, не са култивирали нито едно растение. Живеят в колиби направени от кал и екскременти. Ако успеят да постигнат нещо, то това е благодарение на близостта им до водещата раса.
  • 11 Тарзан

    21 1 Отговор
    "Единствено Тарзан никога няма да го изиграе черен. Не виждам как Дисни или Холивуд ще пуснат черно момче цял филм да се държи като маймуна" - цитата е от необятния интернет, от неизвестен автор