Last news in Fakti

2 Септември, 2013 16:19 3 590 0

Великият Хиао Миядзаки се пенсионира

  • хиао миядзаки-
  • анимация-
  • студио гибли

Миядзаки е готов да остави анимацията след близо 50 години работа

Легендарният японски аниматор, режисьор и продуцент, Хаяо Миядзаки, който  спечели Оскар през 2001 г. за анимационния шедьовър „Отнесена от духовете“ е готов да се пенсионира. Това заявиха от Студио Гибли по време на филмовия фестивал във Венеция.

Коджо Хошино, президент на Студио Гибли, обяви, че най-новият проект на Миядзаки „Издигането на вятъра“ („The Wind Rises“), ще бъде последният му филм.

Режисьорът е известен с редица филми като „Принцеса Мононоке“, „Подвижният замък на Хоу“, „Поньо от крайбрежната скала“, „Моят съсед Тоторо“ и много други. Филмите му са вдъхновение за малки и големи и разказват фантастични истории за духове, чудати създания, приказни замъци и принцеси.

Г-н Хошино отказа да отговаря на въпроси свързани с решението на Миядзаки да се пенсионира, но каза, че повече подробности ще бъдат дадени през следващата седмица на друга пресконференция в Токио.

"Той иска да се сбогува с всички вас", каза президент на Студио Гибли, за което Миядзаки работи почти 30 години.

72-годишният режисьор не беше във Венеция за международната премиера на най-новата си рожба “Издигането на вятъра“, която бе показана за пръв път.

11-тият пълнометражен филм на режисьора разказва историята на инженера, който е проектирал японските бойни самолети от Втората световна война.

Миядзаки, който е един от най-уважаваните режисьори на анимационни филми, за пръв път става известен през 70-те години с анимационните си серияли за телевизията.

Той обяви, че се пенсионира и през 1997 г. след излизането на филма „Принцеса Мононоке“, но се завърна, за да режисира „Отнесена от духовете“, който пожъна невероятен успех и печели Оскар през 2001 г.

През 2004 г. се появява и следващата му творба „Подвижният замък на Хоу“, който също е номиниран за престижната филмова награда за най-добра анимация.

Като признание за неговата 50-годишна кариера, той бе удостоен с наградата „Златен лъв“ за цялостно творчество на филмовия фестивал във Венеция през 2005 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА