Last news in Fakti

5 Март, 2023 10:49 1 080 3

Провежда се традиционният кукерски празник “Песпонеделник”

  • широка лъка-
  • песпонеделник-
  • кукерски празник

Домакин беше Широка лъка

Провежда се традиционният кукерски празник “Песпонеделник” - 1
Снимка: БГНЕС

В автентичното родопско село Широка лъка ще се проведе традиционният кукерски празник “Песпонеделник”, който се завръща след 2-годишно прекъсване заради пандемията от Ковид-19.

В кукерското шествие ще участват пет гостуващи състава от различни фолклорни области на страната, както и домакините- широколъшките „Песяци“.

Под звуците на чанове и хлопки, кукерите ще разиграят традиционния обред по „прогонване на злото“. Очакват се на него да присъстват хиляди български и чуждестранни туристи.

По време на кукерското шествие от 11.00 до 12.30 часа ще бъде ограничено движението в участъка от пътя Смолян – Широка лъка в селото. Всички моторни превозни средства ще изчакват на място. При необходимост ще се осигурява преминаването на автомобили със специален режим на движение.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Традиции

    1 3 Отговор
    Още един начин да се направиш на куче, още от обяд.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тричар

    0 0 Отговор
    Ала-бала..кво общо имат кукерите с Песи понеделник...? Това е автентичен празник повече в Северна България.. днес се тричат уличните песове...кукери..грънци...кукерипрез Март...