14 Септември, 2013 16:44 859 0

Есенен празник събра ардинчани

  • празник-
  • орхан мурад

Почитатели напират да се снимат с Орхан Мурад

„Нека тазгодишните празници донесат на всички вас душевна топлина, сърдечност, духовно единение между всички хора, желание за съприкосновение с нашите културни ценности”. Това каза в приветствието си кметът на община Ардино Ресми Мурад при откриването на традиционните есенни културни празници в родопския град.

Той подчерта, че освен търговски, панаирите постигат и важен социален ефект. „Превръщат се в сборове за желани контакти между хората, които по друг повод трудно се срещат отдалечени едни от други, ангажирани с неизбежните си житейски грижи“.

В петък и събота в града под Белите брези се събраха стотици хора от цялата страна, както и гости от чужбина, за да празнуват заедно. Сред официалните гости бяха почетният гражданин на Ардино Решат Айдън, както и делегация от Сдружението за култура и сътрудничество „Егридерелилер” (Ардинци) в Бурса начело с председателя Ахмет Кахраман.

По случай празника на Ардино, към всички граждани и гости на града и до кмета Ресми Мурад поздравителни адреси изпратиха президентът Росен Плевнелив, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, кметове и председатели на общински съвети от областта и страната.

И тази година жителите и гостите на Ардино имаха възможност да се насладят на богата и разнообразна културна и спортна програма. Известният певец Орхан Мурад зарадва любителите на поп-фолк музиката. В центъра на родопския град се извиха кръшни хора. След концерта той бе окупиран от ардинските си почитатели, които искаха да се снимат с него. Формация „Балканика” към читалище „Родопска искра” с хореограф Никола Величков представи вълнуващо изпълнение на родопски танц и китка от хора.

Гостите от Кърджали - Ансамбълът за турска народна музика към сдружение „Букет” представиха в памет на славея на Родопите незабравимата Кадрие Лятифова няколко песни от нейния репертоар. За доброто настроение на всички присъстващи и гости на празника се погрижиха още музикантът Ергюн Мюмюнов и певицата Милена Василева.

В концертната програма се включи и талантливият музикант от местното Защитено жилище Бранислав Петков.

Голям интерес сред гражданите и гостите на есенния панаир предизвика любителската фотоизложба на Гюнер Мюмюн „Чешмите - традиции в Ардино”.

Както всеки празник, и този не мина без скари, бири, панаирджийски захарен памук, захарни ябълки и понички.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА