Last news in Fakti

22 Март, 2023 13:19 1 271 3

Любопитната история на романа „Одисей”

  • джеймс джойс-
  • роман-
  • одисей

Заглавието на книгата всъщност е взаимствано от Омировата Одисея

Любопитната история на романа „Одисей”  - 1
Снимка: Shutterstock

Мнозина твърдят, че Джеймс Джойс е писателят, който с една книга промени литературния свят завинаги - „Одисей”. Някой я наричат „Юлисис”, римският вариант на гръцкото Одисеос, както е оригиналното заглавие на книгата.

Заглавието на книгата всъщност наистина е взаимствано от Омировата Одисея, пише NOVA. В романа той описва в няколкостотин страници, структурирани в осемнадесет "епизода", един-единствен ден от живота на 38-годишния рекламен агент Леополд Блум и на хората, които го заобикалят в Дъблин. Денят е 16 юни 1904 година и е избран от Джойс, за да увековечи срещата с жена си Нора, станала на този ден.

Джойс преобръща, ревизира и сякаш „пренаписва” езика, премахвайки границите между изреченията и употребявайки т. нар. „поток на съзнанието”. Персонажите в „Одисей” са в особена, но осезаема връзка с тези от „Одисея“ на митичния Омир. Доста от опитите и достиженията на „Юлисис” са описани в книгата, а малцина са успели да я прочетат и да вникнат в смисъла ѝ.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АбеМиндийо на какво

    1 1 Отговор
    си Днеска?Това е твоето,достигна Висините......таз статииийка ще остане в анлитеНъ историяТъ
  • 2 плюс минус

    3 1 Отговор
    Този роман не е за всеки.
    Дори и за мен.
    Някак си е чужд на моята душевност.

    Коментиран от #3

  • 3 Лост

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "плюс минус":

    Няколко пъти съм го започвал и не съм го прочел. С "Врява и безумство" на У. Фокнър беше така, но накрая го прочетох.