24 Март, 2023 13:04 1 137 11

Народният театър подкрепи Музикаутор: Театрите да плащат авторско право за музиката в постановките си

  • авторско право-
  • театри-
  • музика

Според Васил Василев неотменна част от обществената мисия на театъра е зачитането на правата на авторите на музикални произведения, включени в сценичната продукция

Народният театър подкрепи Музикаутор: Театрите да плащат авторско право за музиката в постановките си - 1

Театрите да заплащат използваната в постановките си музика, независимо дали тя е цяло музикално произведение или част от него. това поиска Музикаутор преди дни. Днес стана ясно ,че Народният театър "Иван Вазов" е подкрепил това искане.

Народният театър „Иван Вазов“ подкрепя инициативата на Музикаутор за необходимостта от зачитане на правата на авторите и заплащане на музикалното съдържание, използвано в сценични постановки, похвалиха се от защитниците на авторските права.

В изпратено писмо до сдружението и до медиите, директорът на театъра Васил Василев приветства мащабната кампания, която Музикаутор предприе към държавните и общински театри, културни домове и собственици на ателиета. В него той подчертава, че Народният театър е сред първите ползватели, които уреждат авторските права съгласно Закона за авторското право и сродните му права.

Според Васил Василев неотменна част от обществената мисия на театъра е зачитането на правата на авторите на музикални произведения, включени в сценичната продукция, и заплащането на адекватни възнаграждения за това.

„Вярвам, че това е важна стъпка и пример в усилията за формиране на балансирана, европейски насочена и адекватна културна среда в България“, посочва директорът на най-големия театър в страната.

Народният театър „Иван Вазов” продължава да е най-значимата и представителна българска театрална институция, в която играят едни от най-добрите български актьори от различни поколения. На сцената му поставят най-интересните български режисьори и сценографи, които създават лицето на съвременния български театър. В репертоара на театъра има общо 57 заглавия, а всеки сезон се изиграват над 600 представления и се представят около 10
премиерни спектакъла, пишат още от Музикаутор.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 уфаааа

    15 1 Отговор
    Ай стига с тия глупост, написал една песен и ще храни до гроб с нея и внуци, то за лекарства е по кратък срока
  • 2 Буден

    14 1 Отговор
    Поредната хранилка,До кога ?
  • 3 SDEЧЕВ

    8 0 Отговор
    БИЗНЕС АКАУНТ В SPOTIFY ,КОЙТО ИЗРИЧНО УРЕЖДА ПРАВАТА ЗА МУЗИКА НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА И СЪОТВЕТНО,ПАРАЗИТИТЕ ПАРАЗИТИРАТ ВЪХУ САМИТЕ СЕБЕ СИ
  • 4 Мюзикаутор

    14 0 Отговор
    да бъде заличена от регистрите,и дейността и да бъде забранена!Нашите служби се занимават само с кокошкарски истории,а такива Наглеци ги оставят да правят каквото си искат!Сигурно от тая фирма доста високопоставени хора се облажват!
  • 5 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор
    Пазарна Икономика
  • 6 Псевдоним

    7 3 Отговор
    Таман се изкефих на Васко, че държи юздите на театъра със здрава ръка, а той взема че превъзнася тези мошеници от Мюзикаутор
  • 7 Въх въх

    4 0 Отговор
    Този тъпигьоз докога ще цапа Народния с присъствието си?
  • 8 Гост

    9 0 Отговор
    Саня е добра в цоцането на пари. Дайте една справка колко събира на година и колко дава на изпълнителите....
  • 9 плюс минус

    9 0 Отговор
    Има Закон за авторските права.
    Но Музикаутор си работи по свой закон.
    Да го закрият.
  • 10 Гост

    4 0 Отговор
    А някога добрите, весели, талантливи хора правеха музика, за да радват всички с нея, при това безплатно. Янките само на лошо ви научиха: алчност, скубане, съдилища, грабежи, мързел и още алчност.
  • 11 Гост

    4 0 Отговор
    А кога ще искате да ви плащаме, ако си затананикаме някоя ваша песен?