Last news in Fakti

26 Март, 2023 18:08 8 899 30

Разкриха тайните на 3 от най-забележителните български съкровища

  • българско съкровище-
  • великопреславското съкровище-
  • преславското златно съкровище-
  • златно съкровище-
  • професор николай овчаров

Пищните съкровища дават поглед към традициите и историческия контекст на Европа по времето, през което са създадени, разказва проф. Николай Овчаров

Разкриха тайните на 3 от най-забележителните български съкровища - 1
Илюстративна снимка: БГНЕС

"Българската империя от ІХ-Х в. е блестяла от злато и сребро. Всъщност в значителна степен разкошът в двора на цар Симеон Велики се свързвал с блясъка на златото. В прочутото описание на Йоан Екзарх за Велики Преслав думата злато е употребена пет пъти в три изречения. Освен в дворците и църквите, благородният метал е буквално навсякъде по церемониалните одежди на Симеон.

А „…от двете му страни седят болярите със златни огърлици, пояси и пръстени”. Три български средновековни съкровища илюстрират този блясък и имат световно значение", пише археологът проф. Николай Овчаров, цитиран от "Труд".

"През 1912 г. край украинското село Малая Перешчепина е открито огромно съкровище. Монетите и находките показват, че става дума за погребение на виден владетел от VІІ в.

Когато са събрани всички предмети се оказва, че там са открити 20 кг злато и 50 кг сребро. Това са два златни сервиза за пиршества от по 12 съда всеки, състоящи се от масивни чаши, амфори и кани за вино.

В гроба са сложени и скъпите дрехи на владетеля заедно с съпътстващите ги златни гривни, огърлици, катарами и апликации. Сред тях е и 400-грамова византийска златна тока за колан, ранговият белег за високата титла патриций, носена от покойника. Особено важни се оказаха трите масивни златни пръстена със сложни за разчитане монограми.

Уникално е парадното въоръжение, положено в гроба. В обкована със златни апликации кания стои желязна сабя, чиято дръжка е изцяло от сребро и злато. Със злато е бил обшит коженият колчан за стрели, стоял до тялото на покойника. Там е бил заровен и бойният кон, от чиято изтляла сбруя са намерени десетки апликации от скъпоценни метали.

Находката от Малая Перешчепина се оказва най-голямото съкровище от VІІ в., открито в степите на Евразия.

Цели десетилетия учените не бяха наясно кой е този известен владетел. Чак през 80-те години на ХХ в. видният немски учен Йоахим Вернер доказа категорично, че става дума за погребението на Кубрат, един от най-великите ханове на Велика България.

Разковничето се оказаха трите златни пръстена, в чиито монограми се разчете името на владетеля и получената от император Ираклий в Константинопол титла патриций. Заедно с пръстените е бил дарен и патрицианският рангов колан с масивната тока, а може би и доста от скъпоценните съдове.

Не може да не направи впечатление близостта на Кубратовите церемониални одежди до описаното от Йоан Екзарх царско облекло на неговия далечен наследник Симеон. Очевидно имперската идея е била отдавна износвана от българските владетели. Все пак Велика България е обхващала огромни земи по реките Днепър, Дон и Днестър.

Второто съкровище е от времето, предшествало създаването на християнската Българска империя. То е открито през 1799 г. на територията на една стара българска област, Трансилвания.

Тогава тя е била в обширната Австрийска империя, а днес е част от Румъния. В тази далечна година от края на ХVІІІ в. един селянин попада на нивата си на уникално златно съкровище, състоящо се от 23 съда с тежест 10 кг.

Отново става дума за сервиз за пирове. Съкровището съдържа седем кани за вино, четири таса с тока за окачване на колана, четири чаши, три купи с волска глава, две патери, ритон, дълбока купа и широк поднос.

Повечето от предметите са украсени с разкошни геометрични и растителни орнаменти. На някои предмети се виждат изображения на пантери, щъркели, грифони, кентаври, морски коне и други фантастични животни. Част от тези разнообразни сюжети са свързани с богатия репертоар на елинистическото изкуство, а други по-скоро произхождат от Азия. Най-интересни обаче са митологичните композиции върху две кани.

Впечатляваща е сцената на триумфиращият конник върху кана №2. Воинът е с характерния островръх шлем и тежка ризница, в дясната ръка държи копие, а с лявата влачи за косите пленник.

Конникът-победител от златното съкровище е близък по смисъл с Мадарския релеф и редица изображения в рисунките-графити от Плиска и Велики Преслав.

Други фигурални композиции пък представят различни митологични сюжети от гръцката и персийска религия. Една от тях е похищението на Ганимед от Зевс.

Във втората сцена се вижда иранската богиня Анахита, издигана към небето от свещената птица Варган. Именно в това изображение учените видяха възможен образ на тюркската Умай, приела в хипостазна връзка облика на персийското божество.

Сюжетите и формите на съдовете са смесица от ирански, византийски и тюркски влияния. По някои от тях се откриват надписи на гръцки език и с тюркски руни. Като стил съкровището от Надь сент Миклош се отнася към първата половина на ІХ в. Това е времето на хан Омуртаг, когато се създават основите на Българската империя.

Несъмнено скъпоценните вещи са намерени на територия, владяна от българската корона. Те ярко показват вкусовете и претенциите на хановете от този период. А литургичният гръцки текст върху един от съдовете и врязаните кръстове по чашите за окачване още един път илюстрират вътрешната борба в българските владетели, която ще завърши с приемането на християнството от Борис-Михаил през 866 г.

За разлика от първите две, третата великолепна находка е вече от епохата на християнската Българска империя. Преславското златно съкровище е открито през 70-те години на ХХ в. при оран в околностите на Велики Преслав.

Според намерените византийски монети е положено в земята около средата или третата четвърт на Х в. В него липсват съдове за пируване, а представлява пълен набор от накити и регалии на принцеса от царския двор. Предполага се, че е било заровено в смутните години около руското нашествие в България и превземането на столицата от византийцитe.

При изработката на съкровището са използвани високи златарски техники. Част от предметите са отлети, а други са гравирани с инструменти. Ефирният орнамент е изпълнен с редове припоени златни топчета и фини филигранни нишки.

Използвани са и много бисери. Разнообразните изображения обикновено са правени в техниката клетъчен емайл – инкрустиране на цветни емайли в оформените от злато легла.

На главата си неизвестната принцеса е носела изящна диадема и масивни златни наушници, украсени с бисери и емайл. Диадемата се състои от златни пластини, на които чрез техниката клетъчен емайл са представени грифони и крилати кучета. Централно е изображението на Александър Велики, възнасящ се на колесница, теглена от два грифона.

Не по-малко пищна е огърлицата, изработена от 13 златни елемента, свързани чрез фини шарнирни връзки. От тях на миниатюрни верижки се спускат седем медальона. Всички детайли са обсипани с бисери. По тях в техниката клетъчен емайл са изпълнени образите на св. Богородица и други светци, на птици и растителни орнаменти.

Заедно с главните накити, в колекцията се откриват различни златни висулки, копчета, вградени в златни обкови антични теми и др.

Преславското съкровище дава възможност да се види в реалността описанието на Йоан Екзарх за пищното облекло на аристократите в Българската империя. А този блясък е твърде далеч от представата, която ни дават семплите костюми, използвани в сериала „Войната на буквите”.

С тази статия завършвам моя разказ на епохата на цар Симеон Велики, който бе предизвикан именно от този филм, завършва обясненията си проф. Овчаров.

Надявам се да съм показал поне частица от истинския блясък на Българската средновековна империя от ІХ-Х в. А тук ще съобщя, че прекрасният макет на Симеоновата столица в края на май ще бъде представен в Европейския парламент в Брюксел. Предполагам, че там той ще направи същото впечатление, което предизвика и при дебюта си в България".


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ром Бакарди

    8 3 Отговор
    Убеден сам, чи вав тоз мумент, сига, на териториата на балгариата има ощи няколко тона заровено имане от времената на древнити балгарски царе! И не саму царе- ами и от местни боляри, от хайдутити, от турцити и секи, който е имал злато, сребро, ялмази, скапуценни камани и поради някаква причина е трябвало да се раздели сас имането си. Смятайти-вървите и стъпвате по монети, съдове, окрашения от чисто злато!!! Ей туй е баш късмет-какту си бачкаш вав градината си пред къщата си - бам, мотиката удря на метал, разравяш и ко да скиваш- ритон от злато, тежащ три четири кила.....разравяш още и още съдове, оръжия излизат........узър.таш са кат утърван преста.пник и прибираш сичку. А де тоз касмет!
  • 3 Няма начин !

    10 21 Отговор
    Глупости на търкалета.Нито прабългарите,нито славяните са оставили нещо след себе си.Където и да копнеш в България се откриват само тракийски,римски и византийски артефакти.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Соваж бейби

    10 14 Отговор

    До коментар #3 от "Няма начин !":

    Аз пък имам усещане че професор Николай Овчаров е македонец или има нужда спешна помощ от доктор.Със сигурност обаче иска да напише негова българска история плод на фантазията му.
  • 5 бай Ставри

    6 15 Отговор
    Къде са дворците, замъците пътищата, катедралите, училищата. университетите? Всичко това го има в историите на другите владения на запад от нас. В нашите земи, римски крепости и бани, но от наши владетели, само Червен, Царевец и Балдоиновата кула. Плиска и Преслав-нищо

    Коментиран от #24

  • 6 Анонимен

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "Няма начин !":

    Постоянно се говори за славяни а от тях реално нищо не се открива.Професор Овчаров да покаже находки от славяните

    Коментиран от #29

  • 7 1253

    6 3 Отговор
    Всичко написано от професора е вярно.Българите са многобройни номадски скито-сарматски/хунски животновъдни племена.Които са част от тракийскийската общност(Маса гети-Кралски Гети/Траки от северната страна на Дунав с език старо-Български).Траките са в Южна България а Гетите и Даките които са от същия произход са в Северна България,Сърбия,Румъния,Унгария,Австрия ,Украйна и Южна Русия.Те са преживявали от животновъдство,ограбване и изнудване на други племена и държави от типа на протекция срещу годишни дарове от злато, злато тъкани копринени дрехи и платове, златни и сребърни сервизи както и златни тронове/столове, както и каквото друго им е харесвало. Всичко това богатство е идвало от Източната Римска Империя и васалните на Българите/Кутригури германски , хунски и слвавянски племена. тези племена са нападали Римската империя за да грабят с цел да могат да си платят годишните дарове за Българите. Азиатските златни съдове идват от Римляните спечелени от войните им срещу Персите,Турците и Сарацените.

    Коментиран от #10, #28

  • 8 1253

    7 2 Отговор
    Славяни в Северо-източна България има само едно племе наречено Севери което е част от племената общо наречени Анти. На територията на сегашна България други слявани няма, седемте слявямски племена сав района на Словениа, Словакия,Босна,Хърватия, Северо западна Сърбия, южна и източна Унгария и западна Румъния. Там са им дадени земи от Римските и Български владетели за да пазят северо западните гранници на Империята от Аварите. Българската история е написана така както на Руската,-Съветска държава им нарежда или иска да представи собственната си история като наследник на Източната Римска Империя, с която те нямат нищо общо освен религия. Самите слявянски племена не са знаели че са славяни, нито са имали развита култура, били са фермери и грабители когато им се отдаде случай. За това няма и остатъци от Славянска култура такива славяни няма.

    Коментиран от #27

  • 9 1253

    1 2 Отговор
    Хрониката на Теофан точно описва кой народ,как, кога,къде са заселени както и от какъв произход са тези хора. Римляните смятат Българите за свой и близък народ, но не и другите народи. Името Васили Българо-убиец не съществива до края на 12 век, създадено е от Петър и Асен братята на цар Калоян. Въстанието е вдигнато след като на Петър и Асен са отказани да бъдат повишени в генерали в Римската Армия както и по високи титли, като едния брат е бил и доста нагъл та е получил и шамар от един от администраторите на империята. Тръгнали са си от Императорския двор с "ти ще видиш какво ще се случи"
  • 10 Соваж бейби

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "1253":

    Не само Рим,преди това гърците са били дори римляните са нямали писменост и са ги учили гърци нали ?!Професорчето не знам дали е споменало и това де ?или започва от римско време ,факт е че тук по тези земи са се засели племена,роби,войници на византииската и римска империя от къде що е събрало по тази Земя и са се умешили всяко малцинство си запазва по някоя традиция и ритуали..Изобщо сме една много цветна градина с раси и племена минавали от тук.Гледам пише и за облекло хах ?!До коя година са ходили с цървули нашите деди ами сервизите до кое време са били дървени,кратуната с дупка за вода ?откотюр сме имали видиш ли много модерни по негово мнение ,от кое време хората знаят кога са родени имаше до скоро старци ти казва че било родно по жътва ?.Това е един човек на който може някой да се възхити ако не е чел и не следи всяка стъпка на научни доказателства на историци и археолози,живее си на неговата планета
  • 11 1253

    4 1 Отговор
    Пиша за римляни защото тогава излиза за първи път през 498г и наименованието Българи записано в историята като казат че това е племето наричано Кутригурите преди това.На територията на България има заселени много племена включително и от мала азия-грузинци,арменци, азери, перси сирийци и евреи от там са по-тъмнокожите Българи, а Циганите които идват в България са от Румъния бягайки от робство през османско време, до 1560 г в България има 5000 циганина, след това идват 3 големи цигански вълни от бежанци.До 632г Българите имат Каган,никога не са имали Български Хан с изключение на 12 век когато България е завладяна за кратко от Монголитеи има за по-,малко от година владетел с титла Хан На Първия Български владетел след Апарух титлата дадена му от Римския император е Цезар Требелус( или според руските историци Хан Тервел)- Владетел на Българите( Цезар е младши съуправляваш Император-изкривено на Български Цар).

    Коментиран от #26

  • 12 1253

    2 0 Отговор
    Цървули е името на вид обувки носени от хората на балканския полуостров в източната Римска Империя,наименованието е гръцко.Те са видими на краката на Римските императори в лилав цвят.Сега се употребва като обидна дума от някои българи.
  • 13 Тото 1 и Тото 2

    4 0 Отговор
    Тук трябва да присъства и едно българско съкровище , което бе открито и снимано от Мата Хари - съкровището от чекмеджетата на Бойко Банкянски ! По негово царуване доста богатства успя да натрупа сам за себе си ! Ще има много да ги броим !
  • 14 1253

    1 0 Отговор
    Византийска Империя няма, има Източна Римска Империя на никой от техните официални документи няма думата Византия или византиец. Винаги са били римляни до падането на Константинопол през 1453г.До 7 век в ИРИ официален език е латински. Хуните, Аварите и Българите са една от причините да изчезне латинския от Българките и Груцките земи, и да има сега Румънски в север от България. Тези три държави систематично са отвличали и поробвали за до няколко години хора от Балканите , като са ги заселвали на север от Дунава , част то тях са откупени със злато от римляните другите сега са местните жители на Румъния. Императора Басил/Василии 1 е един от тези поробени римляни от Българите при ограбването на Адрианопол/Одрин.От Албания,македоня северната част на стара Планина е доминираща латинската култура и език, под стара планина е Груцка култура и език като официални, но местните са си говорели на езика използван сега в България,както е по записите на римските императори,а не по записите на руските императори.

    Коментиран от #18

  • 15 Никой

    6 3 Отговор
    Е,стига със тая Украйна де. 1912 не е съществувала като държава. Не че сега съществува. Един приятел ми подсказа.
  • 16 Станислав

    4 0 Отговор
    Българите никога не са имали титла Ханове ❗
  • 17 1253

    2 0 Отговор
    Крепости и замаци в България сега няма останали от това време, има останки от тях които предимно са основите им.От 3 до 15 век и след това в 19 век те са разрушавани от всеки един желаещ да се наслади на римските блага варварин от север и изток. Самите Български Царе са разрушавали превзетите на юг от Стара Планина Градове и Крепости.Руснаците са унищожили 2 пъти Плиска, Преслав и северна България, и по-един път Охрид и Призрен в края на 10 век. При превземането на Средец/София Канас Крум е унищожил част от крепоста и изклал 6000 войни гарнизон на града. при превземането на България от Османите те систематично са унищожавали крепости ,замаци и градове. в северна България Османите са оставили крепостите и са ги укрепили и използвали за зашита на гранницата. При подписване на Сан Стефанския Договор и след това Берлински договор по Руско искане са разрушени всички крепости в България с изключение на Виднинската, като са взривени или разрушени от Руските окупационни войски.Самите Османи са 95% ислямизирани турцизирани гърци от севеозападна Мала Азия.В България има само 1 % турци от реален турски произход, всичко друго са местни представящи се или искащи да бъдат приемани за турци местни жители на България.
  • 18 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "1253":

    Е все пак има разлика според мен -терминът "Византийска империя" е използван за първи път от историка Джордж Финлей за да обозначи това, което някои историци наричат ​​"период на по-късната империя". Въпреки че е екзоним, терминът „Византийска империя“ в крайна сметка е възприет и в новогръцки (Βυζαντινή αυτοκρατορία / Vyzantiní avtokratoría) и в международната общност от историци, за да се разграничи историята на Римската империя на Ориента, считана за една Гръцка история от своя страна, гражданите на Източната империя наричат ​​държавата си Βασιλεία τῶν Ῥωμαίων - Basileía tôn Rhômaíôn „Империя на римляните“ на старогръцки и никога не се наричат ​​„византийски“, а се смятат за римляни Rhomaioi, термин възприет от персите,араби и турци, които ги наричат ​​Roum

    Коментиран от #21

  • 19 1253

    2 0 Отговор
    В другите страни на запад има замаци и крепости, защото всеки път след разрушаването им те са били построявани отново. В България няма защото е много по-лесно да усвоиш парите дадени за замък в пълен размер и да не построиш нищо или само стена , с оправданието че не знаеш как са изглеждали оригинално сградите. Има достатъчно образци останали от това време в Гръция, Турция , Италия и Румъния. Но къде по хубаво и вълнуващо ев България някой да те види във Ролд ройс купен с усвоените за замъка пари,да шофираш по магистрала на вълни или дупки
  • 20 1253

    3 0 Отговор
    В другите страни на запад има замаци и крепости, защото всеки път след разрушаването им те са били построявани отново. В България няма защото е много по-лесно да усвоиш парите дадени за замък в пълен размер и да не построиш нищо или само стена , с оправданието че не знаеш как са изглеждали оригинално сградите. Има достатъчно образци останали от това време в Гръция, Турция , Италия и Румъния. Но къде по хубаво и вълнуващо ев България някой да те види във Ролд ройс купен с усвоените за замъка пари,да шофираш по магистрала на вълни или дупки
  • 21 1253

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Соваж бейби":

    През 330 г. сл. н. е. римският император Константин I избира селището Византиум за построяване на „Нов Рим“ с едноименна столица Константинопол.Византийска Империя е название създадено от Западно Европейски историци много по-късно след падането на Константинопол,за да я разграничат Западната Римска Империя на която те се считат за наследниц, завоевателите се считат за наследници на ЗРИ.. Пет години по-рано, на събора в Никея, Константин установява християнството - някога неясна еврейска секта - за официална религия на Рим.Въпреки че Константин управлява обединена Римска империя, това единство се оказва илюзорно след смъртта му през 337 г. През 364 г. император Валентиниан I отново разделя империята на западна и източна части, като постави себе си на власт на запад и брат си Валент на изток.Съдбата на двата региона се разминава значително през следващите няколко века. На запад постоянните атаки от германски нашественици като вестготите разбиват борещата се империя парче по парче.Въпреки че ИРИ е била управлявана по римско право и римски политически институции,нейният официален език е бил латински, гръцкият също е бил широко разпространен и учениците са получавали образование по гръцка история, литература и култура.

    Коментиран от #23

  • 22 Време е да спрем

    4 0 Отговор
    Престанете да наричате българските владетели ханове. Навсякъде на каменните надписи пише канас. Това е титлата княз. Стига с тези ханове, че само наливаме вода в сръбската пропагандна мелница. След това да не се учудваме, когато ни наричат монголци и тюрки.
  • 23 Соваж бейби

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "1253":

    Този Константин е бил много кофти човек ,жесток пси/пат .По интересното е че се пише бил кръстен на смъртния си одър което не е с тчност доказано а въвел християнството за легално така е преди това е нямало християнски храмове крили са се по къщите дълга история .С иконите също произхода виж при нас колко са по грозновати лицата на някой икони направо страшни.А при ренесанса се правят по красиви на католиците някой ги бъркат с картини но е икона.Всичко е много объркано фактите сочат че религията е въведена заради изгодата на политиката Константин например правил си е шествия с негово чучело и свещи хората да обикалят в негова чест и е променил лично много неща в завета ....Та от там и цялата ми ирония някой ме съдят че богохулствам не е вярно ,иначе не отричам Бог напротив.Всичко е една манипулация на владетели да насъскват хората точно с религия за война примерно за някъква си кауза и да продължават войни и омраза до ден днешен .
  • 24 Виж сега

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "бай Ставри":

    От тук много са минали и всички са решили! Камък в/у камък не е останал..... такава ми е била съдбата.....
  • 25 Гост

    0 0 Отговор
    Предполага се, че е било заровено в смутните години около руското нашествие в България и превземането на столицата от византийцитe. - Така написано остава с впечатление, че руснаци са нахлули да грабят България. Истината е, че княз Светослав I се съюзява с византийците и напада българите. А кои са днес киевските руснаци и как им викаме? Самите те отричат да са руснаци, но истинското им име не е угодно да се споменава, нали?
  • 26 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "1253":

    Днешните тсигани в България са основно от привнесените през соца от Румъния 100 000, които уж трябвало да бачкат на полето, че да запълнят липсващата работна ръка при възродителния процес. Сметката на партийците излязла крива.
  • 27 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "1253":

    Пак ли врели некипели? Докога? Не ви ли писна да съчинявате глупости, че нямало славяни, че били измислени преди няколко стотин години от руснаците, че не знам си какво още? Теофан Изповедник казва за славяните, когато нападат града му: "Педя земя не се виждаше от варварски крак." Сигурно защото са били малко. Славяните са били най-многобройното племе по тия земи. Те идват тук при великото преселение на народите, във време, когато от траките е останало само долната прослойка, служеща за работна ръка. Войнствените траки вече са били изтребени, а малкото останали са били асимилирани. Благодарение на неоспоримият ФАКТ, че славяните са били многобройни тук, ти днес говориш техният език, който говорят и останалите славянски народи. Ако славяните са били малко, нямаше да им се наложи нито езика, нито обичаите. Теориите ви издишат и отвращават.
  • 28 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "1253":

    Знайко, Черноризец Храбър е писал за славяните. Теофан изповедник е писал за славяните. Хайде, посочи ми къде тия двамата са писали за някакви си траки? Я ми кажи нещо на тракийски, щом се смяташ за техен наследник.
  • 29 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    Находки има и ще ти кажа къде да гледаш, но ти пак упорито ще отвръщаш глава. В Калето, край Монтана има открито славянско селище. В една църква в Разлог е открита славянска свастика, характерна само за славянските племена. Тази свастика не е като на оня, с мустачките, а е различна. Потърси в гигъл и ще видиш каква е. Тя е била соларен символ и на късмет за славяните. В Елена има открит славянски "гръмовник", който е бил знак на Перун. Слагали са го на къщите си, да се пазят от гръмотевици. Има и много намерени съдове от бита, от славяните. Не очаквай да намериш златни съкровища. Славяните не са ценили злато и скъпоценни камъни. Почитали са дъба. Те са живяли простичко и са практикували трупоизгаряне. Не са имали гробници, като на траките. Най-ценното за тях е бил езикът им, който говорим и днес.
  • 30 Гост

    3 0 Отговор
    Много хора се притесняват, че защитниците на иранската и тракийската хипотези за произхода ни не искат да се разбира за славянските находки и на тях не им се обръща нужното внимание, да се консервират, запазят и да се продължи търсенето им.