Last news in Fakti

10 Юни, 2023 11:13 2 090 23

Амстердам връща на Украйна скитското злато от Крим (СНИМКИ)

  • крим-
  • кримско злато-
  • украйна-
  • нидерландия-
  • златно съкровище-
  • антични-
  • артефакти-
  • съд-
  • връщане

Съкровището ще бъде върнато на Украйна, а не на анексирания от Русия Крим

Амстердам връща на Украйна скитското злато от Крим (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA

Върховният съд на Нидерландия потвърди в четвъртък решенията на по-ниските съдебни инстанции, постановяващи връщането на антични златни артефакти от древния Крим в Украйна, слагайки по този начин край на дълъг съдебен процес, съобщи Reuters.

Съкровищата бяха изложени в музея „Алард Пиърсън“ в Амстердам, когато през 2014 г. Русия анексира Крим, а и Украйна и музеите от анексирания полуостров поискаха връщането им, пише още в. Сега. „Това решение слага край на спора.

Музеят „Алард Пиърсън“ трябва да върне тези художествени съкровища на държавата Украйна, а не на музеите в Крим“, казва се в решението. Експонатите, включително масивен златен скитски шлем и златно украшение за врат, всяко от които тежи повече от 1 кг (35 унции), бяха заети от музея в Амстердам като част от гостуваща изложба.

ООН, Европейският съюз и Нидерландия признават териториалната цялост на Украйна в нейните граници отпреди 2014 г. По-ниските съдебни инстанции в страната през 2016 г. и 2021 г. също излязоха с решение, че ценностите трябва да бъдат върнати на Украйна. В решението на Апелативния съд от 2021 г. се отбелязва, че според украинското законодателство артефактите ще се съхраняват в Националния исторически музей в Киев, „докато ситуацията в Крим се стабилизира“. Решението от 2021 г. „постигна справедлив баланс между нарушаването на правата на музеите и интересите на държавата Украйна за защита на нейното културно наследство“, коментира Върховният съд на Нидерландия днес.

През януари 2022 г. кримски музеи подадоха във Върховния съд на Нидерландия жалба срещу подобно решение, припомня РИА „Новости“. Колекцията, която е обект на спора, съдържа артефакти от Източнокримския музей, Централния музей на Таврида, Бахчисарайския исторически и културен музей и музея „Таврически Херсон“.

От 2014 г. скитското злато се намираше в изложба в амстердамския музей „Алард Пиърсън“, озаглавена „Крим: Златото и тайните на Черно море“. Тя се състоеше от колекции на пет музея, един от които се намира в Киев и четири в Крим. По-рано, през август 2014 г., амстердамският музей беше взел решение да не изпраща колекцията нито в Крим, нито в Украйна до постигането на съгласие между двете страни в спора или до решението на компетентен съд.

Сегашното постановление на Върховния съд за собствеността на колекцията „Скитското злато“ е окончателна.

„Борбата продължи почти девет години, но ние винаги сме били сигурни, че ще победим. Щастливи сме, че получихме това окончателно решение“, заяви Маартен Сандърс, един от холандските адвокати, които представляват интересите на Украйна по делото за скитското злато, в ексклузивен коментар пред кореспондент на Ukrinform. „Особено в тези трудни времена за Украйна, това е много добра новина. Винаги сме твърдяли, че Украйна по някакъв начин е имала късмет, че тази част от кримските съкровища се озоваха в Амстердам по време на окупацията. Това беше един от малкото активи, които можеха да не бъде иззети с военна сила. Можем да кажем, че това вече е подкрепено от нашия Върховен съд", подчерта Сандърс.

В Крим реагираха на решението на Върховния съд на Нидерландия за предаването на скитското злато на Украйна, определяйки тази крачка като незаконна. Директорът на Централния музей на Таврида в Крим Андрей Малгин заяви, че решението, взето в Хага, не е изненада за музейните работници. „То беше очаквано. Но то не прибавя ни най-малко справедливост в този казус. Разбира се, то е несправедливо и като цяло незаконно“, заключава той.

Докато тече съдебният спор, колекцията, оценена на 10 милиона евро, се съхранява в музея „Алард Пиърсън“.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха..

    14 3 Отговор
    Да си го бият в кухите кратуни,може да им влезе нещо царско в тях
  • 2 абг

    22 2 Отговор
    Да вземат да кажат какви са тия "Скити" поне.
  • 3 Съдията Дред

    16 9 Отговор
    Това злато е наречено "скитско", за да крият руснаците , че е българско. В Русия е държавна политика да се отричат връзките между нас и Волжка България. Затова са измислили понятията Болгария и Булгария. Сега зеления ще се файдоса

    Коментиран от #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Отново ни грабят урките

    22 5 Отговор
    скитското злато от Крим не е украйнско ! Българско е !
  • 6 Бандера бил

    9 3 Отговор
    Първият скит. Вие не знаете ли бре а?
  • 7 Чичак

    12 2 Отговор
    През V век преди Христа по тези земи около Крим живеят скити. Херодот ги описва като варвари, които пият вино от позлатени черепи, горят и пушат много канабис и посрещат пристигащите гърци, като ги принасят в жертва...... Варненският некропол е точно на такива ......
  • 8 БАНко

    15 5 Отговор
    КАКВО Е ОБЩОТО МЕЖДУ КРИМ И КИЕВ ??? НИКАКВО !!!

    Коментиран от #11, #12, #18

  • 9 Ха Ха

    12 3 Отговор
    Скоро щ стане руско
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 абг

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "БАНко":

    Общото е че през по-голямата част от историята Крим е населяван от българи и Киев е основан от българин.

    Коментиран от #15

  • 13 Бачо Киро

    10 0 Отговор
    То и украинско не е. Колкото англичаните ще върнат гръцките мрамори, толкова и това съкровище ще отиде в правилните ръце.
  • 14 Върнат ли го,

    11 3 Отговор
    наркоманът ще го продаде. А съкровището е българско. Не веднъж византийците са ни наричали скити, а на Добруджа се е казвало Малка Скития.

    Коментиран от #21, #22

  • 15 вярно е

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "абг":

    Киев е основан от братът на канасювиги Кубрат. Наричали са го Шамбат Кий. Преведено от старобългарски означава Шамбат Отцепника
  • 16 Перл

    13 0 Отговор
    Остава ЕС да признае военните преврати, като върховна демократична ценност!
  • 17 От сърце

    5 0 Отговор
    Познавачите на историята знаят че това злато е българско, но халал да им е. За всяко нещо си има възмездие. Змията им е влезла в душите да спорят за Крим и затова сега братя руси и украинци се настъпват едни други и се гърчат като змии.
  • 18 Оракула

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "БАНко":

    Най-древните спомени за Стара и Велика България е едно единственно нещо , Цялата Украйна!
    Можем да четем и пишем ,всичко до 90% процента е писано на Старобългарски ,от градове и паланки до Окръзи и Княжества!
    Ще помагаме на братята Украинци , до последния дъх ,Диктатори в Бившите земи на България не трябва да има ,народа да бъде освободен един път за винаги !
    Включително и Волжка- България, трябва да бъде свободна държава както всички!!

    Сега, след като знаем, кои са Волжките Българи ,
    си искаме и Волжка България ,тя принадлежи на Българите !
    Волжките Българи накараха Джингис Хан да се откже от Волжка България, но Русите предодаха Българите,
    след само две години ,се опитаха да заличат Волжката ни държава, но за ужас на всички в региона тя възкръстна, взе контрола ,и дори и под Казанското Ханство!
  • 19 Златото не е

    5 0 Отговор
    скитско, а българско, холандски пе......аси и украински чи.ути.
  • 20 Гост

    1 0 Отговор
    За да финансират зеленото, ще му върнат и пирамидите на Египет.
  • 21 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Върнат ли го,":

    Престанете с глупостите, че света ще спре да се върти от вас! Това, че днешните български земи някога са били обитавани от траки, скити, римляни, византийци и турци ИЗОБЩО НЕ ОЗНАЧАВА, че българите сме траки, скити, римляни, византийци или турци!
  • 22 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Върнат ли го,":

    Братчет, скитите са изчезнали през 1 век. Слез на земята.

    Коментиран от #23

  • 23 И сам воинът е сам

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Народите сменят името си, по-рядко изчезват!
    Справка - генетичните изследвания...