Last news in Fakti

25 Септември, 2013 18:53 2 644 0

Тракийска колесница откриха край Свещари

  • тракийска-
  • колесница-
  • свещари

Двуколката датира от края на 4 век и началото на 3 век пр. Хр.

Уникално погребение на тракийска колесница с впрегнати два коня намериха археолози край село Свещари. Находката е открита в югоизточната част на могила 28 А, намираща се на няколко метра от голямата Омуртагова могила. Това съобщи проф. Диана Гергова, ръководител на археологическия екип, открил през ноември миналата година там тракийско златно съкровище, цитирана от "Topnovini.bg". Двуколката датира от края на 4 век и началото на 3 век пр. Хр.

Намерени са железните шини от две колела заедно с бронзови елементи, които все още не могат да се кажат какви точно функции са имали. Всеки от двата коня е положен в отделна правоъгълна яма, главите им са положени по-високо върху каменни възглавници, около тях има бронзови апликации, каза проф. Гергова.

По думите на професора това е изключително ценна находка, защото могилите около Свещарската могила са свързани с погребения на хора около свитата на владетеля Котела и много от тях са следи от самата погребална церемония.

Тя посочи, че това е първата двуколка с впрегнати два коня от трите тракийски колесници, открити в България. Другите две колесници, които обаче са четириколки са открити  в Могиланската могила край Враца и в могилата Стрелча.

Проф. Гергова обясни още, че в Казанлъшката гробница има представена церемония как се поднася дървено сандъче, което е копие на намереното миналата година златно съкровище край Свещари. Също в стенописите на Казанлъшката гробница е изографисана и двуколка, която е водила погребално шествие и откритата находка край Свещари само потвърждава реалността на стенописите на Казанлъшката гробница, обясни професорът.

В момента екипът продължава с разчистването и проучването, както и с укрепването на място на отделните елементи, които са открити.

Проф. Гергова отбеляза, че могилата, където е открита колесницата е била разрушена от иманярски изкопи. Тук е копано дълбоко с багери, като на дълбочина два метра в земята е намерена бутилка от минерална вода от 2001 година. Според нея това е един пример как не се опазва един национален резерват.

Тя посочи, че би искала тази находка също като златното съкровище да бъде експонирано на място, защото по думите й това означава по-вече туристи и повече интерес към резервата


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА