Last news in Fakti

23 Април, 2023 17:39 3 472 13

Актрисата Слава Рачева на 85: Не излизайте от златната къщичка, наречена „Детство“

  • слава рачева-
  • актриса-
  • куклен театър-
  • рожден ден-
  • 85 години

Днес тя празнува своята 85-годишнина

Актрисата Слава Рачева на 85: Не излизайте от златната къщичка, наречена „Детство“ - 1
Снимка: БГНЕС

Не излизайте от златната къщичка „Детство“. Най-важното е здравето и спомените, които са в златната къщичка, тоест, спомените от детството винаги ще бъдат с нас, когато сме здрави, радостни, сред близките си и можем да направим нещо полезно за останалите. Това казва пред БТА актрисата Слава Рачева.

Днес тя празнува своята 85-годишнина - два дни след 62-ия рожден ден на любимата на поколения българи кукла - Педя човек, лакът брада. На него Слава Рачева дава своя глас, душа и десетки години от живота си.

Личния си празник Рачева ще отпразнува с част от семейството си: „Празникът е очакван и, както винаги, му се радваме и ще се съберем с близките ми, за да го отпразнуваме. Защото това е една доста висока възраст вече. Хубав празник, който е след Великден. Така че ще бъде също празнично, както е по Великден. За мен това са едни дни, в които всички хора празнуват добре, природата се събужда, всичко е красиво, времето като се оправи, ще бъде чудесно“.

Педя човек също ще има своето място на празника по повод рождения на Слава Рачева: „Той винаги присъства. Той е член на семейството, така че не можем да го изключим. Той също има празник, тъй като на 21 април през 1961 г беше неговото първо участие на телевизионния екран“.

Част от децата и внуците на Слава Рачева са във Виена, и няма да успеят да присъстват на празника, но скоро са гостували в България. Тя също е била при тях на гости, и сега ще се поздравят само със скайп и телефон.

Слава Рачева се радва на двама внуци, една внучка и четири правнучета - две момчета и две момичета. Всички те познават Педя човек, а по-големите дори са имали удоволствието да слушат приказки, разказвани от него. „Показвам го, разказвам приказки. Знаят, че има такова предаване - по-големите, разбира се. По-малките се радват на куклата само“, казва тя.

Споделя, че има много любими приказки от торбата на Педя човек, но не може да изброи конкретни: „Имам си няколко по-любими приказки, но всичките ми са любими, защото ги разказвам с удоволствие на децата и те много се разчувстват, чувайки приказките, защото знаят, че винаги доброто ще победи злото“.

Както повелява традицията, разговора с гласа на Педя човек завършва с „До нови срещи, мили приятели!“

НАД 40 ГОДИНИ В КУКЛЕНИЯ ТЕАТЪР

Слава Рачева е родена на 23 април 1938 г. в София. На 17-годишна възраст завършва средното си образование с отличен успех. Желанието ѝ е да учи медицина, но баща ѝ, който е лекар, я съветва да опита нещо различно. Когато прочита за конкурс в кукления театър, решава да се яви. Назначена е на 1 декември 1955 г. като стажант-артист в Централния куклен театър в София. Тогава е на седемнайсет години и половина, и е сред тримата избраници на основателката на кукления театър в България - Мара Пенкова. Целият творчески път на Слава Рачева преминава в кукления театър.

Първата ѝ роля е в постановката „Маша – загубаша“ на режисьора Атанас Илков. Десет години, след като е назначена в театъра, Слава Рачева завършва задочно Висшия институт за театрално изкуство „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на Кръстьо Мирски и Моис Бениеш.

За 42 години Слава Рачева е изиграла близо 150 роли. Сред най-забележимите от тях са тези на Макс от „Макс и Мориц“, принцът от „Пепеляшка“, бабата от „Рибарят и златната рибка“, с която е изиграла 1300 представления. Публиката ѝ са деца от почти пет поколения. Работила е с режисьорите Атанас Илков, Николина Георгиева, Юлия Огнянова, Любен Гройс. От 1991 до 1997 г. Слава Рачева е директор на театъра.

ПЕДЯ ЧОВЕК В КОСМОСА

През 1960 г. Слава Рачева е поканена в телевизията за предаването „Лека нощ, деца!“, в което тя разказва български народни приказки с куклата Педя човек, лакът брада. Когато я канят, тя няма представа какво точно ще прави.

„Дойде един човек в театъра. Попита дали има малък мъж. Обадих се, че аз играя всички малки мъже. Господинът ме погледна. Каза, че ставам, и ме покани в телевизията. Отидох, поговорих с редакторите. Казаха ми, че трябва да играя с кукла и да изпея песничка. Песента бе по музика на Димитър Вълчев и текст на Димитър Спасов и Димитър Христов. Куклата бе направена от художничката Милка Начева. Педя човек разказваше всяка вечер и завършваше с фразата: „А какво ще стане по-нататък, ще видите при следващата ни среща“, разказва Слава Рачева.

Песента от предаването „Аз съм мъничко човече, на децата мил другар, имам шарено елече и в торбата - скъп товар!“ се появява за първи път през 1961 г.

Известно време неин екранен партньор е телевизионният говорител Никола Филипов, когото тя първа нарича чичко Филипов. За първия снимачен ден на предаването, който е в единственото тогава студио на телевизионната кула, тя разказва през 2018 г.: „Това беше времето, когато всичко се предаваше на живо - и текст, и движение. Имаше едни големи камери, които трябваше да хващат само куклата, а не мен. Ето защо им трябваше и дребен мъж - за да седна под масата до Чичко Филипов. Бях долу в краката му, все едно трябваше да се скрия. А куклата се появяваше на масата до него. След като той късаше косъма, уж изваден от неговия портфейл, с думите: „Тромби-триби-тука, Педя човек тука”, аз се появявах с думите: „Добър вечер, Чичко Филипов, добър вечер, мили деца”.

Слава Рачева описва Никола Филипов като „чудесен партньор, колега и приятел“, и споделя, че той благородно ѝ завиждал с думите: „Блазя ти, че можеш да си прочетеш приказката“.

Предаването „Лека нощ, деца“ е спряно от екран през 2002 г. и върнато отново две години по-късно. От септември 2019 г. се излъчва по БНТ2.

За 38 години в предаването са сменени три кукли. „Куклата и животът толкова са заедно, че не мога да кажа кое е по-силно, но заради куклата живеем живота и даваме живот на нея“, казва актрисата. На снимки получава куклата, а след това я връща.

Актрисата разказва, че в последните екранни години на Педя човек никой не полага грижи за него: „Нямаше ателие, където да се държи. Реших, че няма нужда те да се грижат за Педя човек. С него сме заедно толкова години. Най-редно е да стои при мен. Оставих им бележка. Казах на реквизиторката, че взимам куклата. По-късно прибрах и втората кукла, чиято уста се отваря. При мен са и двете, за да ги запазя. Те говорят с моя глас, аз ги движа. Никой не ме е търсил за куклите. Казала съм, че могат да ги вземат от моите наследници“.

Куклата Педя човек, лакът брада попада и в Космоса. На 7 юни 1988 г. вторият български космонавт Александър Александров излита с умален макет на куклата и с 30-секунден запис на гласа на Слава Рачева наред с други символи от България.

ПРИЗНАНИЕ

Актрисата е озвучавала и дублирала игрални и анимационни филми за деца, и е записвала приказки на грамофонни плочи. До 1992 г. има записани 30 плочи с приказки в „Балкантон“. По нейна идея през 1995 г. е учредена наградата за куклено изкуство „Куклар“.

През 1983 г. Слава Рачева е удостоена със званието „Заслужил артист“. На 4 юни 2009 г. получава орден "Св. Св. Кирил и Методий" - за особено значимите ѝ заслуги за развитието на културата и изкуството. Носителка е на наградата „Златен слон“ на Малък куклен театър „Слон“ за сезон 2016/ 2017. На 21 май 2018 г. Слава Рачева е удостоена с най-високата награда на Министерството на културата - „Златен век“ - огърлие, за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и националната идентичност. На 19 май 2018 г. Столичният куклен театър отбелязва нейната 80-годишнина с представлението „Трите прасенца”. След представлението Слава Рачева излиза на сцената и се обръща към публиката с думите: „Направих го, защото ви обичам”.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марис

    46 2 Отговор
    Здраве и дълголетие Ви пожелавам !
  • 2 Инфантил жълтопаветник със 72 пола

    4 19 Отговор
    Там сме, бабе, там сме!
  • 3 Детството

    45 2 Отговор
    Което сегашните незнаят,непознават,не зачитат,непомнят иникога няма да имат. Една съкровена паст от нашите спомени лъхаща само спокойствие, неуморни детски игри и....мъничко тъга....няма да се върнем там. Благодарим на тези хора които бяха част от нашето безгрижно и прекрасно детство. Да сте живи и здрави мили хора. Благодарим!!!
    Аз съм мъничко човече
    На децата мил другар
    Имам шарено елече
    И в торбата скъп товар
    ......
  • 4 Браво

    41 2 Отговор
    Да е жива и здрава !
  • 5 Студопор

    39 3 Отговор
    Жива и здрава да е жената!! Израснах с нейните (на Педя човек) приказките. Повече такива хора като нея да има!
  • 6 не илизайте

    26 2 Отговор
    Е ,защо някой тряска минуси и на това .?Здраве и дълголетие...Много мил спомен от детството.!

    Коментиран от #9

  • 7 Да си ни жива и здрава !

    26 2 Отговор
    Детството си е детство и не можеш да го забравиш!
    Имахме прилично детство с много приказки.
    Жалко, че днес децата са лишени от детство и станаха жертва на консуматорското ни общество.
  • 8 Роза

    16 0 Отговор
    "Детство-вятър мой крилат!Слънце-детска топка златна!Мой до вчера тичал свят,и зад ъгъла изчезнал!"
  • 9 Този "някой"

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "не илизайте":

    ще да е от клуба по интереси "Гениалната Мария Бакалова". На такъв Слава Рачева - щом не е била "номинирана," и не е озвучавала пце - не му я хвали...
  • 10 Име

    9 0 Отговор
    Колко благородна е с разума си Слава Рачева, колко безкрайно богата откъм способности, изрази, движения...Едно голямо Благодаря за Вас...!
  • 11 Тошо

    9 0 Отговор
    БЪДЕТЕ ЗДРАВА И ЩАСТЛИВА,В МОЕТО ДЕТСТВО АЗ ПОРАСНАХ С ВАС.
  • 12 шири

    7 0 Отговор
    Да е жива и здрава жената! Израснали сме с приказките,с Педя човек,с прекрасно детство,изпълнено с игри,забавления,лагери на морето и по планините,израснахме в чиста и безнаркотична среда. Много слънце,усмивки и перфектни отношения помежду ни.
  • 13 Фикус

    6 1 Отговор
    Трите прасенца сега са Баце,Кирчо и Асенчо. Тогава нямаше канадски дипломи и торти по 120 лева за бройка.