Last news in Fakti

24 Април, 2023 18:20 819 1

Концерт с дрескод „цветя“ от „София квартет“

  • софийска филхармония-
  • концерт-
  • зала българия-
  • софия квартет

На 25 април музикантите от най-стария квартет на Софийската филхармония - София квартет канят публиката на концерт от поредицата „Концерти с дрескод“

Концерт с дрескод „цветя“ от „София квартет“ - 1
Снимка: Софийска филхармония

На 25 април музикантите от най-стария квартет на Софийската филхармония - София квартет канят публиката на концерт от поредицата „Концерти с дрескод“.

Облечете цветните си дрехи и се потопете в света на музиката.Дрескодът е в съзвучие с настъпващата пролет, а в програмата ще прозвучат Струнен квартет №1, оп. 18 от Лудвиг ван Бетовен и Кларинетен квинтет, оп. 115 в си минор от Йоханес Брамс, със специалното участие на Михаил Живков – кларинет.


Струнен квартет № 1 е написан от Лудвиг ван Бетовен между 1798 и 1800 г., публикуван през 1801 г.,и посветен на бохемския аристократ Йозеф Франц фон Лобковиц. Всъщност това е вторият струнен квартет, композиран от Бетовен.
Според Карл Аменда, приятел на Бетовен, втората част е вдъхновена от сцената на гробницата от „Ромео и Жулиета“ на Уилям Шекспир. Квартетът е сериозно преработен между версията, която Амендаa получава за първи път и тази, която е изпратена на издателя година по-късно.За тази промяна Бетовен пише: „Внимавайте да не давате на никого вашия квартет, в който съм направил някои драстични промени. Защото едва сега се научих да пиша квартети; и това ще забележите, предполагам, когато ги получите.“

Брамс пише Кларинетния си квинтет 1891 г., вдъхновен от запознанството си с виртуозниякларинетист от Дворцовия оркестър на Майнинген Рихард Мюлфелд. . Брамс изучава подробно кларинетните квинтети на Моцарт и на Карл Мария фон Вебер, след което решава на напише ново произведение за такъв състав. „Ако трябва да съм честен, за тази творба бе важно да измисля най-красивите мелодии, които някога съм писал – даже по-красиви и от мелодиите на Клара! Защото, ако мисля само за себе си, нищо съдържателно не ми идва на ум, камо ли пък нещо красиво!“ - казва Брамс в писмо до Клара Шуман.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.